Annonce
Odense

Gartnerisagen lukket efter giftigt slagsmål: - Det er så nemt at være hellig

By- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt efterlyste konkrete forslag fra kritikerne af kommunens gartnerikontrol, da et samlet byråd valgte at sige ja til en markant udvidelse af indsatsen. Foto: Michael Bager/Stefan Sommer Jagd
Samtlige partier i Odense Byråd bakkede onsdag op om at bevilge ekstra millioner til en skærpet indsats over for byens omkring 100 gartnerier. Målsætningen er, at udledninger af gift kan være stoppet om to år. Men trods enigheden var debatten særdeles spydig og beskyldningerne føg gennem byrådssalen.

Odense: Indsatsen for at få stoppet giftudledningerne fra de omkring 100 gartnerier i Odense bliver nu næsten fordoblet. Onsdag vedtog et enigt byråd at bevilge 2,2 millioner kroner ekstra til indsatsen. I forvejen blev der i budgetforliget for 2022 afsat 1,4 millioner kroner over de næste fire år til gartnerindsatsen.

- Med de ekstra midler følger en målsætning om, at alle gartnerier skal være lovlige om to år, lød det fra by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V).

Byrådets beslutning kommer efter, at TV2 Fyn og Fyens Stiftstidende i september satte fokus på, at gartnerierne trods fire års kommunal indsats fortsat udleder både lovlige og ulovlige pesticider til vandmiljøet.

Annonce

Og den ineffektive indsats fik også et par ord med på vejen af flere ordførere.

- I Odense er der fundet gift i åer, vandløb drikkevandsboringer. Det, synes vi, er meget alvorligt, og vi kan ikke acceptere, at der udledes gift til vores vandmiljø, sagde beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro fra SF, der herefter gik til angreb på kommunens indsats de seneste år.

Giftige gartnerier

Mere end halvdelen af Danmarks gartnerier ligger i Odense Kommune og udgør tilsammen mere end 1,8 millioner kvadratmeter.

Igennem en årrække har gartnerierne udledt giftige pesticider og gødningsrester til den omkringliggende natur.

En kortlægning fra 2017 viste, at der var miljøproblemer på alle gartnerierne i Odense, og at størstedelen af dem udledte pesticider fra produktionen direkte til vandløb og søer.

Gartnerierne skal ikke have en egentligt miljøgodkendelse, men en række miljømæssige forhold skal godkendes - deriblandt ikke mindst udledningen af det spildevand fra produktionen, som kan indeholde giftige pesticider.

- Jeg må bare sige, at jeg stadig er meget forundret over, at der er sket så lidt de sidste fire år, selvom vi i byrådet har afsat midler og fik at vide, at ulovlighederne var stoppet. Det var ikke tilfældet. Nu afsætter vi ekstra midler, og det bakker SF naturligvis op om, sagde han.

Susanne Crawley fra Det Radikale Venstre støttede ligeledes ekstrabevillingen

- Det er helt nødvendigt med en ekstra indsats. Det skulle nok være sket noget tidligere, men nu kan det ikke vente mere, sagde hun.

Kamp i gummistøvler

Socialdemokratiets politiske ordfører Cæcilie Crawley gentog kritikken af kommunens indsats de sidste år, da hun fik ordet.

- Jeg er glad for, at rådmanden har meldt sig på banen. Indtil videre er der sket forsvindende lidt. En ting er flere medarbejder. Det viser de sidste par år, at det ikke er nok med det. Det handler også om en politisk prioritering, og jeg bemærker også, at det fokus er ved at være der - også for by- og kulturrådmanden. Jeg har i hvert fald set ham med et par pæne gummistøvler på Facebook, sagde Cæcilie Crawley.

Det er så nemt at være hellig og holde skåltaler. Måske var det bedre, hvis vi kunne bruge de penge, vi nu skal bruge til nye forvaltninger, på gartneriindsatsen. Nu skal vi ansætte nye direktører og nye sekretariater.

Christoffer Lilleholt (V), by- og kulturrådmand

Hun glædede sig over, at der var kommet konkrete mål efter efterårets afsløringer fra medierne, og hun meddelte, at hun sammen med rådmanden var klar til at hoppe i sine røde gummistøvler i 2023 for at besigtige de giftfrie vandløb i Odense.

Annonce

Rådmand træt af udskamning

De mange kritiske indlæg fik den nuværende rådmand for området til at beskylde partierne for at udskamme forvaltningen, ham selv og gartnerierne.

- Det var nogle dejlige skåltaler om det rene vand. Jeg mangler bare nogle helt klare forslag til, hvad vi skal gøre. I stedet for at jagte forvaltningen, undertegnede, embedsmændene og forvaltningen, så savner jeg, at man begynder at tage arbejdshandskerne på og finde nogle konkrete forslag, sagde Christoffer Lilleholt.

- Jeg synes, at det er for nemt at snakke om røde gummistøvler og Facebook. Hvornår tager man ansvaret på sig og siger: Ja, vi vil løse det, og kommer med forslag til, hvordan løser vi det, i stedet for at lave fine videoer om natur. Jeg har ikke set et forslag fra Socialdemokratiet endnu. Tværtimod har jeg set, at det er By- og Kulturudvalget, der har taget penge og forslag med til en forstærket indsats.

Herefter tog Anders W. Berthelsen (S) ordet. Han sidder selv i By- og Kulturudvalget, der haft det politiske ansvar for gartneriindsatsen.

- Vi har set Christoffer Lilleholt sidde her i salen og sige - og vi kan spole tilbage og se det, hvis nogen er i tvivl - at hvis indsatsen koster en eneste arbejdsplads, så er det ikke med Venstres stemmer. Så vil jeg spørge Lilleholt: Hvad hvis gartnerierne udleder gift om fem år? Må man så heller ikke udstede forbud om at lukke en arbejdsplads?, spurgte det socialdemokratiske byrådsmedlem.

Annonce

Hellere rent vand end nye forvaltninger

Christoffer Lilleholt redegjorde for kommunens indsats de forrige år, der blandt andet har medført forbud, driftsstop og til politianmeldelser mod gartnerierne.

- Det er så nemt at være hellig og holde skåltaler. Måske var det bedre, hvis vi kunne bruge de penge, vi nu skal bruge til nye forvaltninger, på gartneriindsatsen. Nu skal vi ansætte nye direktører og nye sekretariater. I stedet burde vi bruge pengene der, hvor vi kan gøre det bedre for borgerne, sagde den snart forhenværende by- og kulturrådmand.

Herefter vedtog et samlet byråd at afsætte 2,4 millioner kroner til en skærpet indsats for at få stoppe giftudledningerne fra gartnerierne i løbet af de næste to år.

Annonce
Odense For abonnenter

16-årig dømt for knivstikkeri under bestyrelsesmøde: - Jeg tænkte bare "Nu skal jeg vise ham"

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kendt fynsk bryggeri får ekstra regning på flere millioner kroner - kan give prisstigninger: - Så må vi se om kunderne vil købe det

Nyborg For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Erhverv

Pakkerne bugner hos tankstation: Kom og hent jeres pakker, lyder nødråbet

Fyn

Demonstration lige midt i julehyggen: - Vi har fået nok

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Jørgen var kørt træt - og kort tid efter gav Grethe op

Kultur For abonnenter

Jeppe har kendt sorgen siden han var barn: - Det smerter mig, at så mange ikke kan få hjælp til at håndtere det

Odense

Klart svar fra politiet efter gennemgang af overvågning: Bilist var skyld i letbaneuheld

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Fyn

Lidt lys i vintermørket: Lille fald i coronasmitten i fire fynske kommuner

Assens For abonnenter

Farverig SF'er forlader politik helt efter internt opgør i partiet: - Det er slut - nu skal jeg passe katte

Fyn

Værs'go at trække op i ærmet: Nu kan vi alle blive corona-vaccinatører - også den praktiserende læge

Annonce