Annonce
Sydfyn

Gang i julehandlen: De fysiske butikker hitter

Bangsbostrand Byorkester gjorde sit for at skabe god stemning i gågaderne, trods det kedelige vejr. Foto: Rasmus Hage Dalland
Lørdagens Juletorv og julefødevaremarked fik svendborgenserne ud i gågaderne trods det grå vejr, og juletrængslen er godt nyt for flere butikker i centrum, der melder om god omsætning. Det skyldes dog ikke blot højtiden, men også en større vilje til at handle lokalt.

Svendborg: Der er trængsel i gågaderne lørdag formiddag trods den grå himmel og de sporadiske byger. Bangsbostrand Byorkester, der defilerer rundt i gaderne, gør da også sit for at lette den grå stemning ved at forkynde julens komme med trommer og blæseinstrumenter. Lysene pryder granguirlanderne, og en julemand med ægte skæg smider en mønt i hatten hos harmonikaspilleren i Gerritsgade, som spiller Glade Jul.

- Det er ikke rigtige penge, det har julemanden ikke, siger han.

Til gengæld findes de rigtige penge i lommerne på gågadernes folk, og noget tyder på, at de ikke er blege for at bruge dem. Der er kunder i butikkerne, og køerne hober sig op. Og udover at sprede hygge og julestemning i centrum, er det da også et af formålene ved weekendens julemarkeder, Juletorvet og julefødevaremarkedet i Rundbuehallen på Frederiksø, fortæller eventchef i Svendborg Event, Anja Mia Haas.

- Jeg tror først, vi kan registrere om der har været øget julehandel, når vi når den sidste weekend i måneden. Så kan butikkerne melde helt klart ud. Men jeg har talt med nogle af dem, og de har været mega godt tilfredse og udtrykker sig enormt positivt. Og så har vi udsagn fra folk, der har besøgt Juletorvet og gaderne, der udtrykker sig enormt positivt over alle de ting, der sker, og hvor dejligt og hyggeligt, der er i Svendborg. Ikke mindst efter at julebelysningen har fået endnu et nyk opad, siger hun.

Annonce
Regina Jensen er ny på juletorvet i Svendborg, men hendes kreationer fra Regina Design har haft en fin debut på markedet. Foto: Rasmus Hage Dalland

Salg i regnvejr

På Torvet står Regina Jensen og hendes produkter i tørvejr under pavillonen. Hun sælger lys og dekorationer, og selvom hun er ny på Juletorvet i Svendborg, så går det godt med salget af hendes varer.

- I dag går det indtil videre mindre godt, men det er nok på grund af vejret. Men sidste weekend var rigtig fin, siger hun.

I butikkerne i gågaderne kan de også mærke effekterne af julehandlen - også på trods af vejret.

- Trods vanvittigt dårligt vejr har vi haft styrtende travlt, siger medindehaver af Mr. Hardis, Steffen Nielsen, som kan berette positivt fra julemåneden.

- Det har været meget, meget positivt. Der er stadig en uge til juleaften, men det kan ikke gå helt galt.

Ifølge Steffen Nielsen skyldes det ikke alene stemningen i byen, julebelysningen og deres egne julevinduer, men også en vilje til at handle lokalt.

- Jeg mindes ikke, jeg har hørt så mange komme og sige, at vi skal huske at handle lokalt frem for på nettet, siger han.

Indehaver af Guldsmed Lauridsen, Jens Christan Møller, kan også berette om et godt julesalg - og et godt år i det hele taget - både i den fysiske butik og online. Han gør opmærksom på, at det ikke er julemarkedet alene, men flere ting, der skal spille sammen for at skabe gode vilkår for handlen i byen.

- Svendborg skal hele tiden være på mærkerne, og aktivitetsmæssigt skal vi hele tiden skabe et liv i byen, der gør, at folk synes, det er hyggeligt at komme hertil.

Og når nu det er juletid, mener Jens Christian Møller også, det er vigtigt, at butikkerne selv bidrager med den gode stemning.

- Det er ikke nok, at der er stemning i gaderne, der skal også være stemning i butikkerne, siger han og fortæller, at man i Guldsmed Lauridsen forsøger at bidrage til stemningen med julepynt og -musik, flødekarameller til børnene og god tid til kunderne, selvom tiden er travl.

Tabu at handle på nettet

Indehaver af Phigo, Phi Van Nguyen, melder ligeledes om vækst både online og i de fysiske butikker. Han har kun har rosende ord til overs for initiativerne med julemarkederne, der skaber mere trafik i centrum af Svendborg ved juletid og derfor er godt for detailhandlen. Men han gør også opmærksom på en bredere trend, der er begyndt at melde sig.

- Min mavefornemmelse og brancheviden omkring den fysiske butik er, at den har fået en revival. Det er moderne, smart og in at handle lokalt, det er yt og lidt tabu at skilte med at handle online, siger han og fortæller, at folk også er blevet mere bevidste om at handle lokalt.

- Der har heldigvis været en del debat om det, både i medierne og i vores brancheforening, hvor man gør folk opmærksomme på miljøbelastning, butiksdød og det gode ved at handle lokalt. Det har gjort folk meget mere bevidste, og nu begynder man at reagere på det. Så man prøver måske også at give julegaven fra en lokal butik, så man kan sige ved julebordet, at det hele ikke er fra Zalando.

Helt konkret kan Phi Van Nguyen også mærke den stigende lokale bevidsthed hos sine kunder. De vil gerne ned og se og røre tingene, ligesom de giver udtryk for, at de hellere vil handle i de fysiske butikker end på nettet. Det betyder også, at personalet skal være endnu mere opmærksomme på kundepleje, mener han.

- Det er vigtigt, at personalet ved, at når en kunde frasiger sig webshoppen, de muligheder og sortiment, der er på nettet, for at komme ned til os, så skal vi fandme værdsætte det. Og som butiksdrivende skal vi være oppe på dupperne i forhold til kundepleje, det er vigtigere end nogensinde.

Indehaver af Phigo, Phi Van Nguyen, fornemmer et stigende ønske om at handle lokalt, frem for på nettet. Foto: Rasmus Hage Dalland

De frygtelige internet-handlere

I Rundbuehallen på Frederiksø er der pyntet op med farverige julekugler og gran, og en svag duft af gløgg fylder det store rum. Her er boder med brød, kaffe og kandiserede æbler, og der er glas og flasker med farverigt indhold, moster, snapser, marmelader.

Ved træbænkene får de besøgende sig et hvil eller gør som Kim og Lisette Boisen - nyder en frokostpause efter en veloverstået omgang juleshopping.

- Vi var i Rundbuehallen sidste år, og det var hyggeligt, så vi skulle lige ned og se det igen i år, siger Kim.

Kim og Lisette bor på Langeland, og mange af deres indkøb foregår dér - hvis ikke de surfer rundt efter julegaverne på nettet.

- Vi er nok de der frygtelige internet-handlere. Vi handler mindre i butik, end vi gjorde førhen, for på den måde kan vi lettere planlægge og samle vores indkøb, siger Lisette.

- Men i dag har vi købt i butikkerne, siger Kim.

- Og det er nok julemarkedets skyld, fortsætter Lisette.

- Ellers var vi nok blevet hjemme.

Lisette og Kim Boisen fra Langeland blev lokket til Svendborg på grund af julefødevaremarkedet i Rundbuehallen på Frederiksø. Selvom de juleshopper mest på nettet, gjorde de lørdag alle deres indkøb i de fysiske butikker. Foto: Rasmus Hage Dalland
Der var masser af mennesker på Juletorvet lørdag på trods af gråvejr og regnbyger. Foto: Rasmus Hage Dalland
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Børnevelfærd. 365 dages øjenåbner

Synspunkt: Jeg har set et andet Odense de sidste 365 dage. Var jeg blevet spurgt i januar sidste år, om jeg kendte Odense, så havde jeg nok svaret: Ja. Jeg havde nok ikke svaret, at jeg vidste alt om den, men jeg havde sagt, at jeg havde et ret godt indblik i vores kommune. Efter at have boet og arbejdet i byen i mange år, følte jeg, at jeg kendte min by – i hvert fald nogenlunde godt. At jeg så alligevel kan starte første sætning med, at jeg har lært et nyt Odense at kende, så er det fordi, at jeg i disse dage har været formand i Red Barnet Odense i netop 365 dage. Jeg vidste godt, at der var børn, som ikke havde så meget som andre. Jeg vidste godt, at alle børn ikke er så privilegerede, som f.eks. de børn, som jeg er i familie med. Jeg havde set børnehjemmene her i byen, og mødt nogle af deres børn. Jeg må alligevel sige, at jeg vidste ingenting om den del af virkeligheden – den virkelig, som også er en stor del af vores by. Og af din og min hverdag. Var du klar over – og her er det ingen skam at sige nej, da jeg heller ikke vidste det før, at der er børn i f.eks. Bolbro, som i en evaluering efter at have været på sommerlejr med Red Barnet skriver, at de er glade for, at de have fået mad i fem dage – og smagt mad, som også smagte af noget? Eller at de skriver, at de er så glade for, at der faktisk er voksne, som har tid til dem? En anden oplevelse, som gik i hjertet på mig, var i sommers, da jeg spiste madpakker med nogle af vores børn. Én havde fødselsdag i den kommende uge, og hun ønskede sig sådan, at hun også kunne invitere sine kammerater fra 6. klasse hjem – hun ville jo bare så gerne gøre, som de andre piger i klassen. Det kunne hun ikke. Eller da jeg hørte historien, om vi ikke laver så mange aktiviteter udenfor i vinterhalvåret, da vores børn ikke altid har vanter og huer. Det går da lige i hjertet – i hvert fald på mig. Jeg glemmer heller ikke, da jeg hørte historien fra en frivillig om, at de havde været ved Stige Ø. Her havde nogle børn set vand for første gang, og fundet muslinger. Da en frivillig så havde fortalt dem, at der havde levet et dyr i de skaller, så var børnene sikre på, at det var en joke. I efteråret mødte jeg også en kvinde, hvis barn var med i et af vores projekter. Vi faldt i snak, og det viste sig hurtigt, at vi faktisk var samme generation. Hun fik en datter, som 20-årig. Hendes udfordringer med at skrive og læse gjorde, at hun aldrig havde fået gennemført folkeskolen. Hendes mor havde den samme historie, og nu håber hun jo bare, at hendes datter ikke også gentager mønsteret. Det møde gav mig indblik i, hvor kæmpe forskelle der er for et barns opvækst, i forhold til hvor de bliver født. Forskellen mellem hende og mig blev jo allerede grundlagt i 1987, hvor mine forældre begge havde uddannelser og masser af hjælp til lektier, når jeg havde brug for det. Den mulighed havde hun ikke – hendes mor kunne heller ikke læse eller skrive. Jeg var så heldig at blive født på den side af hækken. Så tak for det. Heldigvis er der masser af mennesker, som hjælper nogle af vores bys mest udsatte børn. Næsten 200 frivillige, og masser af opbakning fra erhvervslivet og kommunen. Uden jer var det ikke muligt. Så jeg er helt sikker på, at vi får givet de her børn nogle gode timer sammen med frivillige mennesker, som bare gerne vil dem. Jeg ved i hvert fald, at jeg det sidste år har fået meget større perspektiv på mit liv og på vores by. Det er jeg så glad for.

Kerteminde

Fynsk golfklub udvider banen

Annonce