Annonce
Middelfart

Gammelt tøj er det nye: Bedsteforældre råber op med catwalk til årets klimafolkemøde i Middelfart

Med tøj så gammelt, at det igen er moderne, forsøger bedsteforældre fra hele landet at råbe os og tekstilindustrien op til årets Klimafolkemøde i Middelfart.

Middelfart: De er noget nær det mest moderne, man overhovedet kan støve op i hele Havnegade til årets Klimafolkemøde. Bedsteforældrene fra hele landet, der i fællesskab forsøger at få de yngre generationer med på klima-vognen.

"Klimafolkemødet, en go' idé - men kig lige på tøjet, hvad kan der ske? Toy Story Blues" indledte bedsterne fra Bedsteforældrenes Klimaaktion deres catwalk, før vers om hvert enkelt tøjstykke stjal opmærksomheden. Foto: Sofie Secher Karlsen

Elisabet Thorgaard i sin 25 år gamle cowboy-jakke og Birte Frandsens striktrøje fra 1980 ligner til forveksling en helt almindelig dag på Middelfart Gymnasium. Det gode, gamle tøj fra deres yngre dage er igen blevet moderne, og det holder endnu - for det er kvalitet, lyder forklaringen.

To gange i løbet af torsdag trak en håndfuld bedsteforældre i farvede striktrøjer, blomstrede nederdele og gamle hatte og gik catwalk ned ad Havnegade for at slå et slag for genbrug og for tøj af god kvalitet. I takt til hjemmelavede vers om deres skattede, gamle tøj.

Annonce

En stor synder

- Tekstilindustrien er en stor synder og står for en alt for stor del af den samlede globale CO2-udledning. Genbrugsbutikkerne i landet kan kun bruge omkring 25 procent af det tøj, de får indleveret. Resten er lavet i for dårlig kvalitet, forklarer Jens Kruhøffer, som ligesom de to bedstemødre hører til Bedsteforældrenes Klimaaktions afdeling i Aalborg.

Han står bag de vers, som bedsteforældrene sang om deres gamle tøjskatte, mens de gik ned ad Havnegade.

Under Klimafolkemødet har Bedsteforældrenes Klimaaktion en stand i Havnegade, hvor de kaster om sig med klimaaktiviteter som "Bedster strikker for klimaet" og konkurrencer.

Annonce

Har ikke købt nyt længe

Og de mener det. Bedsteforældrene. Elisabet Thorgaard købte senest en nederdel for to år siden, og den fandt hun i en genbrugsbutik. Nyt tøj har hun ikke købt i mange år. Birte Frandsen nappede sidst en genbrugsjakke med hjem for to måneder siden. Man får bare et andet forhold til tøjet, når man har haft det i mange år, lyder forklaringen.

- Da jeg blev mormor, blev jeg endnu mere bevidst om at passe på vores skønne, skønne klode, forklarer Birte Frandsen, som ellers gennem det meste af sit liv har værnet om den jord, hun bor på.

Pointen fra bedsteforældrene skal derfor lyde - køb med omtanke, køb genbrug og køb i god kvalitet.

Bedsteforældrenes næste projekt er en klimademonstration i København 25. september, hvor en lang række andre foreninger også er med.

Med vers om deres gamle, skattede klædestykker forsøgte Bedsteforældrenes Klimaaktion torsdag at få flere til at gå i genbrugstøj. Sangen havde de forfattet på vejen mod Middelfart. Foto: Sofie Secher Karlsen
Med vers om deres gamle, skattede klædestykker forsøgte Bedsteforældrenes Klimaaktion torsdag at få flere til at gå i genbrugstøj. Sangen havde de forfattet på vejen mod Middelfart. Foto: Sofie Secher Karlsen
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Troede aldrig hun blev rask: Efter halvandet år med corona-senfølger snører Mette igen løbeskoene

Odense For abonnenter

Windell og de ældre vinder mest med ny budgetaftale i Odense

Kultur

Sjældent har smerte føltes så smuk: Stuart A. Staples krøb under huden med ultraintim messe

OB

Se højdepunkterne: To farlige hjørnespark gjorde det onde ved OB

Assens

Beboere på 'helt almindelig villavej' vinder landsdækkende konkurrence: - Nu har vi en anledning til at holde en vejfest

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Faaborg-Midtfyn

We want it all... - Queen Machine fik Faaborg til at at rocke

Nyborg

Kommunen trækker i land om dødsulykke i børnehave: - Vi ved ikke, om der var tale om et hændeligt uheld

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Kultur

Country-kvintet talte frit fra leveren om sexisme: - Hvis ikke jeg knaldede med chefen, fik jeg ingen kontrakt

Navne For abonnenter

Egil fik dødsdommen i februar: Humøret og omsorgen for andre mistede han aldrig

OB

AaB straffede fynboerne på to hjørnespark: OB sendt hjem til dødbolds-træning

Annonce