Annonce
Middelfart

Gammelt tøj er det nye: Bedsteforældre råber op med catwalk til årets klimafolkemøde i Middelfart

Med tøj så gammelt, at det igen er moderne, forsøger bedsteforældre fra hele landet at råbe os og tekstilindustrien op til årets Klimafolkemøde i Middelfart.

Middelfart: De er noget nær det mest moderne, man overhovedet kan støve op i hele Havnegade til årets Klimafolkemøde. Bedsteforældrene fra hele landet, der i fællesskab forsøger at få de yngre generationer med på klima-vognen.

"Klimafolkemødet, en go' idé - men kig lige på tøjet, hvad kan der ske? Toy Story Blues" indledte bedsterne fra Bedsteforældrenes Klimaaktion deres catwalk, før vers om hvert enkelt tøjstykke stjal opmærksomheden. Foto: Sofie Secher Karlsen

Elisabet Thorgaard i sin 25 år gamle cowboy-jakke og Birte Frandsens striktrøje fra 1980 ligner til forveksling en helt almindelig dag på Middelfart Gymnasium. Det gode, gamle tøj fra deres yngre dage er igen blevet moderne, og det holder endnu - for det er kvalitet, lyder forklaringen.

To gange i løbet af torsdag trak en håndfuld bedsteforældre i farvede striktrøjer, blomstrede nederdele og gamle hatte og gik catwalk ned ad Havnegade for at slå et slag for genbrug og for tøj af god kvalitet. I takt til hjemmelavede vers om deres skattede, gamle tøj.

Annonce

En stor synder

- Tekstilindustrien er en stor synder og står for en alt for stor del af den samlede globale CO2-udledning. Genbrugsbutikkerne i landet kan kun bruge omkring 25 procent af det tøj, de får indleveret. Resten er lavet i for dårlig kvalitet, forklarer Jens Kruhøffer, som ligesom de to bedstemødre hører til Bedsteforældrenes Klimaaktions afdeling i Aalborg.

Han står bag de vers, som bedsteforældrene sang om deres gamle tøjskatte, mens de gik ned ad Havnegade.

Under Klimafolkemødet har Bedsteforældrenes Klimaaktion en stand i Havnegade, hvor de kaster om sig med klimaaktiviteter som "Bedster strikker for klimaet" og konkurrencer.

Annonce

Har ikke købt nyt længe

Og de mener det. Bedsteforældrene. Elisabet Thorgaard købte senest en nederdel for to år siden, og den fandt hun i en genbrugsbutik. Nyt tøj har hun ikke købt i mange år. Birte Frandsen nappede sidst en genbrugsjakke med hjem for to måneder siden. Man får bare et andet forhold til tøjet, når man har haft det i mange år, lyder forklaringen.

- Da jeg blev mormor, blev jeg endnu mere bevidst om at passe på vores skønne, skønne klode, forklarer Birte Frandsen, som ellers gennem det meste af sit liv har værnet om den jord, hun bor på.

Pointen fra bedsteforældrene skal derfor lyde - køb med omtanke, køb genbrug og køb i god kvalitet.

Bedsteforældrenes næste projekt er en klimademonstration i København 25. september, hvor en lang række andre foreninger også er med.

Med vers om deres gamle, skattede klædestykker forsøgte Bedsteforældrenes Klimaaktion torsdag at få flere til at gå i genbrugstøj. Sangen havde de forfattet på vejen mod Middelfart. Foto: Sofie Secher Karlsen
Med vers om deres gamle, skattede klædestykker forsøgte Bedsteforældrenes Klimaaktion torsdag at få flere til at gå i genbrugstøj. Sangen havde de forfattet på vejen mod Middelfart. Foto: Sofie Secher Karlsen
Annonce
Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se alle de festlige billeder: Nu kører letbanen i Odense

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Kerteminde

Stine efterlyser legekammerater til nyt butiksfællesskab: Vil gerne dele 120 kvadratmeter med andre kreative ildsjæle

Assens For abonnenter

825 tons sand blev pumpet op fra det fynske øhav: Nu ligger det bag idrætshallen og er snart klar til brug

Nyborg

Tour de nybegynder med Brian Holm: Cykelstjerne svarede på 'dumme' spørgsmål

Annonce