Annonce
forside

Gammelt nag ruster ikke

Annonce

SF’s formandsopgør mellem Astrid Krag og Annette Vilhelmsen har hele tiden været en kamp pr. stedfortræder. Der er ikke det store manøvrerum i et regeringsparti og slet ikke for SF, hvis goodwill-konto hos S og R er ved at være overtrukket. Derfor er det begrænset, hvor meget kandidaterne kan markere sig politisk, og da ingen af dem i forvejen er politisk ”tunge”, har det fra begyndelsen været mest interessant, hvem de blev støttet af. Og da kandidaterne indtil videre har besluttet ikke at gå i infight, har de nødvendige kampe også fundet sted blandt støtterne.

Det ses for eksempel af, at Annette Vilhelmsen klandres for at have Poul Overlund-Sørensen på sin stillerliste. Han er meget brugt i medierne, når partitoppen skal kritiseres, men ellers uden for politisk indflydelse og kun med i SF’s øverste ledelse, fordi der skal være en med fra Bornholm.

Og Overlund -Sørensen er fra Bornholm.

Når han påklistres Annette Vilhelmsen, er det for at gøre hende til en del af SF’s yderste venstrefløj, hvis offentlige lyd er væsentligt højere end den interne indflydelse.

På samme måde bliver Astrid Krag igen og igen karakteriseret som skatteminister Thor Mögers marionetdukke. Underforstået: Hun er uselvstændig, og en stemme på hende er en stemme på Möger.

Oven i det er kampen om formandsposten nu også blevet et ”fortidens opgør”, hvor gammelt nag viser sig at have samme holdbarhed som gammel kærlighed: Ingen af delene ruster.

Det blev tydeligt, da SF’s tidligere formand Holger K. Nielsen i en Facebook-opdatering gav sin støtte til Annette Vilhelmsen. Den kunne uden problemer høres helt ovre fra FN-generalforsamlingen i New York, som Holger K. deltager i, så sur var den.

Hidtil har Holger K. Nielsen forsvoret, at han ville blande sig. Men da europaparlamentsmedlem Emilie Turunen spillede netop Poul Overlund-kortet samtidig med, at Margrete Auken, til hvem Holger K. Nielsen altid har haft et mere end anstrengt forhold, kaldte Vilhelmsens støtter en ”frustreret skare”, fik Holger K. Nielsen nok og kastede sig ind i kampen.

Da en anden af Holger K.’s gamle kombattanter, Steen Gade, som tabte formandsvalget i 1991 til Holger K., mente, at Annette Vilhelmsen var for usikkert et kort, svirpede Holger K. på sin Facebook: ”Som en kommentar til Steen kan jeg tilføje, at jeg helt forstår, hvad der kræves af en partiformand i et regeringsparti.”

Det har Holger K. Nielsen godt nok ikke været, men han var dog formand i Nyrup-årene, hvor SF var støtteparti.

Duelmøderne mellem Krag og Vilhelmsen slutter i morgen i København, og lige nu arbejder især Astrid Krags lejr ivrigt på en direkte duel i tv. Krag-lejren mener, det vil være til fordel for sundhedsministeren, som har væsentligt mere parlamentarisk erfaring end Vilhelmsen, der kun har siddet i Folketinget i et år. Det bliver svært for Vilhelmsen at afslå duellen, for det vil blive set som svaghed, og hvis hun bliver formand, skal hun bide skeer med Helle Thorning-Schmidt og Margrethe Vestager. Så er det måske meget godt at øve sig på en af sine egne.

13. oktober kender vi navnet på SF’s nye formand. Annette Vilhemsen udråbes som den store favorit, men sandheden er, at ingen aner, hvordan SF’s medlemmer vil stemme. Og om de vil stemme. Der er for eksempel kun 20 procent, der stemmer, når der skal opstilles folketingskandidater.

Det hele kan afgøres kan afgøres af marginaler. Derfor gælder alle kneb. Også de mindre pæne.

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Kerteminde For abonnenter

Borgmester foreslår letbane-etape til Lindø: Vil gerne drøfte Radikales letbane-drømme

Annonce