Annonce
Nordfyn

Gammelt asfalt bliver genbrugt

Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Når asfaltarbejdere lægger ny vejbelægning, er det til glæde og gavn for både billister og cyklister, når huller og ujævnheder forsvinder. Men hvad sker der egentlig med det affræsede asfalt, når en ny vejbelægning lægges?
Annonce

Nordfyn: "Når nu kommunen ikke slår rabatterne på grund af insekter og miljø (for at være klimavenlige, red.), genbruger de så den asfalt, de skraber af, når de laver vejene i kommunen, og er nye streger på vejene af genbrugsplast eller af et miljøvenligt materiale?".

Spørgsmålet har vi modtaget fra en undrende læser, der har rettet henvendelse til avisen via siden spoergredaktionen.fyens.dk/nordfyn. Vi har undersøgt emnet hos kommunen, hvorfra vejingeniør Tom Hørmann forklarer følgende:


Asfalt er jo lavet af sten, granitskærver, nogle gange grusgravsmateriale og så bitumen, som har en vis værdi, og den værdi bruger man igen på asfaltværkerne.

Tom Hørmann, vejingeniør i Nordfyns Kommune


- Når man skal lægge ny vejbelægning, så fræser man asfalt af, og det affræsede asfalt kører asfaltfirmaerne til genbrug på deres asfaltværker. Asfalt er jo lavet af sten, granitskærver, nogle gange grusgravsmateriale og så bitumen, som har en vis værdi, og den værdi bruger man igen på asfaltværkerne, som mig bekendt alle har mulighed for at genanvende det, man har affræset.

Dermed, forklarer Tom Hørmann videre, bruges der også genbrugsasfalt, når der anlægges nye veje i kommunen.

- I alt det asfalt, som vi får udlagt nyt, der er også genbrugsasfalt i, for det foreskriver de nye vejregler. Men man har allerede genanvendt asfalt i mange år, især i bærelaget, altså i de dybere lag, hvor man nok har brugt det de sidste tyve eller tredive år.

Annonce

Granitskærver i rabatten

Tidligere brugte man også nogle gange det affræsede asfalt til at lægge i rabatterne, lige ved siden asfaltvejen, men det gør man ikke mere, tilføjer Tom Hørmann.

- I fraktionen med de små sten kan det ryge ind i jorden, og hvis man så tager prøver af jorden, så vil den være lettere forurenet. Så det er man holdt op med, og derfor kører vi med rene granitskærver, som man kan se langs vejene i dag.

Til anden del af læserens spørgsmål, svarer kommunens vejingeniør:

- Stregerne på vejene er lavet af termoplast. Om der er genbrugt materiale i det, ved jeg ikke, men jeg er helt sikker på, at hvis dem, der laver termoplasten kan komme genbrugt i, så gør de det. Det er jeg slet ikke i tvivl om. I nogle tilfælde er det kun maling man bruger til at lave stregerne, men det holder ikke lige så godt og reflekterer heller ikke lige så godt, når det er mørkt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Odense

Hårdere straffe og bedre uddannelser: Rahbæk Juel ønsker nationale tiltag i kampen mod negativ social kontrol

Odense

25-årig varetægtsfængslet: Sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg i Egeparken

Annonce