Annonce
Erhverv

Gammelt øl: Fynboer vil brygge øl som i 1800-tallet

Claus Christensen er allerede kendt for velsmagende øl fra Munkebo, men nu skal der nogle mere specielle frem ved siden af. Arkivfoto: Yilmaz Polat

En gruppe fynboer vil bygge et nyt bryggeri, der fungerer som den slags gjorde i 1800-tallet. Claus Christensen fra Munkebo Mikrobryg står bag det nye bryggeri med åbne træfade og afkøling uden moderne køleteknik.

Hvis alt går vel, vil der i sommeren 2018 være produktion på et splinternyt bryggeri i en gammel kornmølle syd for Kerteminde. Selv om alt er nyt, vil bryggeriet ligne noget fra 1800-tallet.

- Vi vil tilbage til håndværket, til brygningens rødder, siger Claus Christensen, der leder projektet.

Han har stiftet det velanskrevne Munkebo Mikrobryg, hvor han også er brygmester. Men det nye projekt er adskilt fra dette bryggeri.

Bryggeriet i møllen skal hedde Coolship Brewing Company, og det er netop gået i gang med finde kapital. Tanken er at finansiere etableringen ved hjælp af crowdfunding på hjemmesiden Indiegogo.

Det vil sige, at folk over hele verden kan bidrage med større eller mindre beløb mod til gengæld at få nogle fordele, hvis projektet bliver til virkelighed. Hvis man investerer cirka 1850 kroner modtager man for eksempel en flaske af alle nye bryg i de første tre år.

Har brug for 600.000 kroner

Der er brug for cirka 600.000 kroner for at komme i gang. Claus Christensen har på forhånd fået støtte fra lokale kræfter. Restauranterne Sortebro Kro i Odense og Rudolf Mathis i Kerteminde bakker op, og det samme gør Nyborg Slot/Østfynske Museer, som vil hjælpe med at designe historisk rigtigt bryggeriudstyr. Distributører i Danmark, Tyskland, Norge og USA har allerede lovet at sælge produkterne.

- Der er gode muligheder for at tiltrække penge. Man kan få noget helt specielt fra os, og det interesserer bestemte kunder. En restaurant kan for eksempel få sit helt eget gær, så den kan servere produkter, som man ikke kan købe andre steder, siger Claus Christensen.

Han medgiver, at der er tale om en meget smal niche, men han understreger, at der ikke kun er tale om en hobby.

Annonce

Mjød og gæret te

I bryggeriet vil brygningen foregå i åbne trækar. Gæren er fundet i naturen, og gæringen foregår med en gærkrans - et princip, der kun bruges få steder i verden i dag. Den nødvendige afkøling skal heller ikke ske med en moderne køler. I stedet bliver øllet ført gennem en såkaldt coolship - en slags gammeldags varmeveksler af træk som kun bruges 30 steder i verden - og apparatet har givet navn til bryggeriet. Eftergæringen sker på flaskerne.

Med den meget håndværksprægede produktion kan man ikke kun lave øl. Mjød, kombucha (gæret te), vin, cider og andet kommer også på programmet.

Claus Christensen, der er videnskabelig uddannet i biologi og sundhedsvidenskab, har udviklet og testet metoderne over længere tid og er nu sikker på, at han teknisk kan håndtere produktionen, og at potentielle kunder kan lide smagen.

Men er der ikke en god grund til, at man er gået væk fra at producere øl på samme måde som tip-oldemor gjorde det?

- Produktionen er blevet større og mere effektiv, men det har kostet smag og karakter. Den vil vi have frem igen, siger Claus Christensen, der erkender, at produkterne også vil blive relativt dyre i forhold til dem. der kommer fra lukkede tanke af rustfrit stål.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Julestjerner koster ekstraregning på 1,5 million for gartneri: Jeg starter hver morgen med at tjekke el- og gaspriserne

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

To nye forvaltninger på vej i Odense giver ekstra millionudgifter: Nu skal byrådspolitikere gå ned i løn

Nordfyn For abonnenter

Overbelastede kloakker sætter huse i Skamby under vand: I maj stod der 18 centimeter vand i kælderen hos Anders

Odense

E20: Væltet trailer spærrede motorvejen

Fyn

Vil styrke havmiljøet: Nationalpark i Lillebælt - slut med at trawle i Lillebælt, Storebælt og Langelandsbælt

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

GOG For abonnenter

GOG: Han er bedst når det hele brænder på

OB

Han er meget imponeret over Randers kontinuitet og kultur: OB's Mads Frøkjær: Mange kan lære meget af Randers

GOG

Kampen minut for minut: GOG mødte Mathias Gidsels barndomsklub fra Skjern på den store scene

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Erhverv

Minister om trawlfri zone: En hjælp til fiskerne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter fem års strid kan vandprisen nu halveres: - Der er kommet nye folk til uden de samme forstokkede idéer

Assens

Oles navn blev læst højt som det allersidste: Ildsjæl bag Ørsted Børnehus skal i byrådet

Annonce