Annonce
forside

Gammeldaws tovværk: Knytte-Jørgen viser sømandssyssel

Jørgen Friis-Christensen (t.h.) og Christian Albertsen fra Det Gamle Værft i Ærøskøbing byder på sømandssysler. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Det Gamle værft fra Ærøskøbing levendegør håndværk

Gamle dages langfarts-søfolk og riggerne i land havde et håndelag til fælles: Med tovværk i næverne kunne de fremtrylle noget både flot og nyttigt.

Det traditionelle sømandshåndværk holdes i hævd på fællesstanden hos Fylla og Det Gamle Værft fra Ærøskøbing. Her præsenterer værftets leder, Christian Albertsen makkeren Knytte-Jørgen alias sømanden Jørgen Friis-Christensen.

Som en støtte til værftet fremstilles og sælges måtter, klokkeknebler, indkøbsnet og bordskånere på standen.

Til salg er også en flere liter stor flaske emballeret i noget, der trækker tråde til Knytte-Jørgens hjemstavn, kniplebyen Tønder.

Jørgen Friis-Christensen, der også er kendt som Knyttekongen, har udstillet sine arbejder på et lille, spraglet fartøj, en såkaldt opduwer. Den er bygget af Michael Kiersgaard fra Ærøskøbing efter hollandsk forbillede. Opduwerne blev anvendt som hjælpefartøj i flodernes sejldrevne pramtrafik.

Annonce
Christian Albertsen fra Det Gamle Værft i Ærøskøbing viser den medbragte opduwer. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

- Mange vil gerne røre

Nostalgi fanger også blikket på standen fra Danmark Museum for Lystsejlads i Svendborg. Museet på Frederiksøen har medtaget sin blanklakerede piratjolle Ninet, en godt 80 år gammel konstruktion bygget i 1966. På sejlet levendegøres gammeldags lystsejlads i form af et lysbilledshow fra Svendborg Classic Regatta på Lunkebugten.

- Vi ser, at mange kommer hen og stryger fingrene på jollen for at mærke en træbåd. Vi får en snak og vi håber, at det fører til, at nogle bliver støttemedlemmer, siger museumsfrivillig Carl-Ove Thor.

Museet deler standen med De Fæle, Dansk Forening for Ældre Lystfartøjer.

Jørgen Rosenfeldt fra Dansk Sørednings Selskab i Rudkøbing kan se frem til stationens ti års jubilæum. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Jubilæum i Rudkøbing

Den frivillige organisation Dansk Sørednings Selskab hører også til bådmessens faste indslag. På selskabets stand er i år udstillet et redningsfartøj i en noget større udgave end den, der kendes fra de fleste stationer. RIB-båden er helt ny, omkring otte meter lang og af fabrikatet Humber:

- Det er københavner-udgaven. De dækker Øresund og har brug for en større båd, forklarer leder af DSRS-stationen i Rudkøbing, Jørgen Rosenfelt.Sidste år hjalp de frivillige søreddere på landsplan over 600 sejlere i nød. Rudkøbing-stationen er selskabets eneste i Det Sydfynske Øhav og her er man frem til at fejre sit ti års jubilæum til sommer.

- Det går rigtig godt. Vi hjælper mange sejlere, vi har en fin båd og vi har de frivillige, vi har behov for, siger Jørgen Rosenfelt.

Sømandhåndværk fra Knytte-Jørgens hænder: Måtter, bordskånere, klokkeknebel og en flaskeskjuler. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
De Fæle og Danmarks Museum for Lystsejlads i Svendborg deler stand - fra venstre Jørgen Heidemann, Jacob Guhle og Carl-Ove Thor. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112 For abonnenter

Overraskende drejning i skudsag fra Bøgetorvet: Forsvarer får sin klient til at indrømme indbrud

Fyn

Voldstiltalt ishockeyspiller i retten: - Jeg var frustreret og havde en maks puls

Kerteminde

Det synes I: Drop hemmeligshedkræmmeriet omkring Nordre Havnekaj

Annonce