Annonce
Sydfyn

Gamle knogler fra Svendborg sladrer: Rige folk spiste mere kød

Arkivfoto: Kim Rune

En gruppe forskere har studeret gamle knogler fra Svendborg og fra Montella i Italien for at blive klogere på, hvordan rige og fattige levede forskelligt i 1600-tallet.

Annonce

Over hele verden er der store forskelle på, hvordan rige og fattige lever, hvad de spiser og hvordan deres mad tilberedes. Det var også tilfældet for 400 år siden – selv i Svendborg, viser det sig nu.

En gruppe forskere har nemlig undersøgt menneskeknogler fra 1600-tallet fra en kirkegård i Svendborg og en i Montella i Italien. I begge byer har man både studeret knogler fra adelige og fra almindelige byboere, og forskellene er stadig ganske tydelige efter flere hundrede år, ligesom der er store ligheder mellem knoglerne fra de to byer.

Torsdag morgen talte Radio4 med professor i arkæometri ved Syddansk Universitet Kaare Lund Rasmussen, som er ledende forsker på studiet. Her kunne han forklare, hvordan man har fundet større mængder af bestemte stoffer blandt byboerne end hos de adelige.

- Strontium og barium er lave i begge adelsfamilier i forhold til byboerne i de to byer, og det betyder, at adelsfamilierne formodentlig har spist mere kød, som er lavt i strontium og barium. På den måde kan man se, at der virkelig var forskel mellem rig og fattig i 1600-tallet, og hvor stor forskellen var.

Derudover har forskningsprojektet vist, at både de danske og italienske adelsfamilier havde mere bly i knoglerne end de mindre velhavende. Ifølge forskerne er høj koncentration af bly lig med høj social status. I Middelalderen brugte man nemlig bly til eksempelvis at glasere lertøj med, og det var en luksus særligt for de velhavende.

Herunder kan du lytte til det fulde indslag fra Radio4 Morgen, hvor professor Kaare Lund Rasmussen fortæller om baggrunden for studiet.

Fredag morgen var professor Kaare Lund Rasmussen igen med på Radio4 for at fortælle mere om studiet. Lyt med herunder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekspert: Der ruller hoveder i Barcelona

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Sydfyn For abonnenter

Nyt signalsystem: Transportminister afviser at prioritere Svendborgbanen

Odense

Windell er bekymret for corona-krisen forud for budgetforhandlinger: - Vi skal ikke give en masse løfter

Annonce