Annonce
Nyborg

Gamle bildæk forvandles til carbon black: Endelig grønt lys til stort genanvendelsesanlæg på Nyborg Havn

En iskold dag i februar 2019 præsenterede direktør Jens Elton Andersen planerne om et anlæg i Nyborg, der skal genbruge diverse stoffer fra gamle bildæk. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Virksomheden Elysium Nordic har fået miljøgodkendelse til sin stærkt forsinkede fabrik på Nyborg Havn. Fabrikken skal udvinde forskellige materialer af brugte bildæk.
Annonce

Nyborg: Den planlagte fabrik, Elysium, der skal genbruge materialer fra udtjente bildæk på Nyborg Havn, er kommet et skridt nærmere en realisering.

Virksomheden fortæller i en pressemeddelelse, at miljøgodkendelsen til anlægget nu er hjemme, men samtidig skriver man, at finansieringen af det store anlæg endnu ikke er på plads.

Det endelige design af fabrikken er ved at blive færdiggjort, og der er indledt forhandlinger med entreprenør om byggeriet, lyder det endvidere i pressemeddelelsen.

Planerne om fabrikken blev lanceret for små to år siden, men tilløbet har ikke været nemt.

I august fortalte virksomheden bag planerne, Windspace A/S, at man havde skiftet teknologi-partner og havde indgået et samarbejde med den canadiske virksomhed Environmental Waste International Inc. om udviklingen af fabrikken i Nyborg. Derfor skulle miljøgodkendelsen "justeres", men det er på plads nu. I sommer håbede virksomheden på byggestart i slutningen af 2020, men det sker altså ikke.

Annonce

Kuldioxidreduktion med tidlig teknologi

Ideen er at modtage omkring 30.000 tons slidte bildæk om året og udvinde blandt andet det værdifulde stof carbon black. Men der kommer også olie, metaller og spildvarme fra anlægget.  Alt sammen udvundet på en måde, der sparer store mængder CO2 i forhold til de hidtil kendte metoder.

Direktør Jens Elton Andersen, Windspace, har tidligere forklaret i avisen, at teknologien bag dæk-genindvinding stadig er på et meget tidligt stadie. Det kan sammenlignes med de små, skramlende vindmøller, der blev produceret tilbage i 1970'erne.

Til gengæld er forretningsperspektiverne store, og derfor venter man at kunne opføre en række lignende anlæg rundt om i Europa.

Fabrikken på erhvervshavnen i Nyborg ventes at beskæftige 35 mand fra starten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense Håndbold For abonnenter

Nu med flere billeder fra dramaet: Førte med fem mål elleve minutter før tid - Odense Håndbold tæt på at slå legendarisk hold

Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Annonce