Annonce
Faaborg-Midtfyn

Gamere skal være i form: E-sportsvirksomhed kobler Counter Strike og kostplaner

Hos TrainE bliver de unge undervist i e-sport og sundhed. Foto: Nils Svalebøg
E-sport er ved at vinde frem, men hvordan sikrer man, at de unge gamere holder sig i form, når de bruger så meget tid foran skærmen? TrainE i Årslev har knækket koden, og kombinerer e-sport og sundhed i deres træningsprogrammer.

Årslev: Hvilket billede får du i hovedet, når du tænker på én, der spiller computerspil?

Nogle vil nok male et billede i deres hoved af en teenager med blodsprængte øjne i et skærmoplyst kælderværelse og med en skål snacks ved hånden. Men der er mange måder at være gamer på, og hvis man spiller sine kort rigtigt, kan man endda tjene penge på det. E-sport er med tiden blevet en rigtig sportsgren, og computerspillere er blevet en del af en stor industri, hvor der er mange penge at vinde, hvis man har hænderne rigtigt skruet på.

Annonce

Det er jo videnskabeligt bevist ved flere nye studier, at jo bedre form man er i, jo bedre koncentration har man. Derfor har man også større chancer for at komme langt indenfor e-sporten, for der er det koncentrationen, der betyder noget.

Jonas Højgaard, træner i FIFA ved TrainE i Årslev.

Kostplaner og Counter Strike

Der er dog en grund til, at det hedder e-sport, og der skal mere end hurtige fingre til, hvis man vil spille på professionelt plan.

- Når man ser nogle af de større e-sportshold som Astralis og North, så har de kostplaner, og de har folk inde over til at hjælpe dem med at skabe nogle sunde rammer, lyder det fra Jonas Højgaard, der er træner i FIFA ved TrainE i Årslev.

TrainE arbejder med at træne unge i gaming og e-sport på folkeskoler, efterskoler, gymnasier og ungdomsskoler. Derudover har de nogle talenter, der spiller på et højere niveau, og de mener, at et fokus på motion og kost er nøglen til e-sports-verdenen.

- Det er jo videnskabeligt bevist ved flere nye studier, at jo bedre form man er i, jo bedre koncentration har man. Derfor har man også større chancer for at komme langt indenfor e-sporten, for der er det koncentrationen, der betyder noget.

At inddrage kost og motion stemmer også overens med DGI's (Danske Gymnastik og Idrætsforeninger) anbefalinger, når det kommer til computerspil. Ifølge DGI bør man nemlig altid supplere e-sportstræning med bevægelse, og sund kost er vejen frem, hvis spillerne skal kunne præstere.

Imageproblemer i esportsverden

Derudover er et fokus på sundhed med til at bevise for folk, at gaming også kan være en sportsgren.

- Hvis e-sport skal tages seriøst som sportsgren, så skal alle aspekter og parametre være med. Så skal der være træningsprogrammer og fagpersoner, der også kan motivere vores elever og sportsudøvere, siger Jonas Højgaard.

I e-sportsverdenen er man bevidst om, at gaming har et imageproblem hos de folk, der ikke ved meget om e-sport. Men selvom det ligner, at der er langt fra det skærmoplyste kælderværelse, til kostplaner og regelmæssig motion, så er det i virkeligheden mere oplagt, end man lige tror, at kombinere de to.

- Når vi øver ting i FIFA, så kan vi bruge en time på det, og så kan vi bruge den næste time ude på den rigtige fodboldbane, hvor vi faktisk øver nogle af de samme ting, siger Jonas Højgaard.

- Og man kan koble tingene i flere former for e-sport. I Counter Strike kan man f.eks. tage ud og spille paintball, og i League og Legends kan det være en form for rollespil.

Hos TrainE har de næsten kun oplevet at forældrene begynder at kunne se det positive i at kombinere deres børns gaming med at få rørt kroppen. De håber desuden at kunne forbedre de unges form ved at have en løbende samtale om vigtigheden i sund kost og sunde vaner, og indtil videre er det også noget, som bliver taget seriøst af de unge gamere. Specielt dem der bruger meget tid på sportsgrenen og gerne vil op og kæmpe på et professionelt niveau, vil også gerne arbejde på deres sundhed.

Jonas Højgaard mener desuden også, at de som undervisere har en forpligtelse til at guide de unge spillere.

- Det har meget stor betydning. Der er så mange penge i branchen, som man lige pludselig kan vinde allerede som 15-16 årig. Som fagpersoner skal vi være opmærksomme på de unge og hjælpe dem videre så det ikke går i hat og briller, lyder det fra træneren.

TrainE

TrainE er en iværksættervirksomhed udsprunget hos Den Fynske Spilfabrik på Polymeren i Årslev.

TrainE er en e-sportsvirksomhed, som beskæftiger sig med undervisning, talentscouting, coaching, udvikling og events.

Virksomheden samarbejder med ungdomsklubber, folkeskoler, efterskoler samt ungdomsuddannelser.

Bolden skal i spil i undervisningen. Eleverne skal nemlig også have fokus på sundhed når de er til e-sport. Foto: Nils Svalebøg
E-sport kræver dyb koncentration. Derfor er der i e-sportsverden fokus på motion og sundhed, så man er bedre til at koncentrere sig. Foto: Nils Svalebøg
Mikkel Lund Johansen er en af trænerne hos TrainE i Polymeren i Årslev. Foto: Nils Svalebøg
De professionelle gamere har kostplaner og dyrker motion. Derfor skal de unge, der træner hos TrainE, også kunne bevæge andet end fingrene. Foto: Nils Svalebøg
Man kan koble en masse computerspil til e-sport. Eksempelvis kan man spille FIFA på computeren, og derefter spille fodbold i haven. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Grundejere i Odense kan nedlægge veto: Forbehold for mindesmærke over nazismens ofre vækker vrede

Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Erhverv For abonnenter

Sortebro Kro: - Får hoteller og konferencer ikke gang i forretningen, står vi som branche og ser ned i et kæmpe hul

Annonce