Den odenseanske kunstner nåede blot at være i Hongkong i fem timer, før han blev sendt retur til Danmark.
Kunst: Da billedkunstneren Jens Galschiøt landede i Hongkong lørdag den 30. maj, blev han efter blot fem timers forhør udvist og sendt tilbage med første fly.
Ifølge kunstnerens følge, der består af hans to sønner samt en dokumentarfotograf, lyder rygterne overalt i Hongkong, at Kina med denne udvisning af en dansk statsborger vil ydmyge og straffe den danske regering, fordi de har taget imod Dalai Lama i Danmark.
Da gruppen kom til paskontrollen, blev Galschiøt straks ført bort til afhøring, mens de resterende tre danskere kom ind uden problemer. Immigrationsmyndighederne begyndte at afhøre Galschiøt, selv om han krævede, at den danske konsul og Albert Ho, parlamentsmedlem og en af Asiens mest respekterede advokater, skulle være til stede.
- Jeg blev eskorteret ud til et ventende fly af 15 lufthavnsbetjente og en mand, der filmede optrinet. Det må have været et særegent syn, fortæller Galschiøt, der landede med flyveren i Kastrup Lufthavn søndag formiddag.
Fuldstændig urimeligt
Både Galschiøt selv, den danske konsul og advokaten Albert Ho var overrasket over udvisningen. I de sidste par måneder har der været en omfattende korrespondance og debat om, hvorvidt Jens Galschiøt kunne få en forhåndstilladelse til at komme ind i Hongkong.
Der var debat i pressen blandt Hongkongs parlamentarikere, og Hongkongs præsident og det danske konsulat havde forhandlet direkte med sikkerhedsministeren, så alle regnede med, at kunstneren kunne komme ind for at deltage i årsdagen for Tiananmen-massakren i 1989 og overrække to skulpturer til henholdsvis Hongkongs studenter og regeringen.
- Denne udvisning gør mig virkelig vred. Jeg har brugt måneder med støtte fra mange af Hongkongs parlamentsmedlemmer og næsten fra samtlige partier i det danske parlament og det danske konsulat i Hongkong på at få en afklaring, om jeg er uønsket i Hongkong netop for at forhindre, at dette skulle ske. At jeg skal rejse 12.000 km for at blive afhørt i lufthavnen i fem timer og derefter blive sendt med det første fly tilbage uden at få nogen som helst begrundelse er fuldstændigt urimeligt, siger Jens Galschiøt, der forventer, at EU og den danske regering går ind i sagen.