Annonce
Kultur

Galschiøt udvist fra Hongkong - igen

Jens Galschiøt har endnu engang fløjet forgæves til Sydøstasien. Sidste gang blev han også sendt hjem fra Hongkong. Det var i april 2008, hvor han ligeledes blev sendt hjem. Arkivfoto

Den odenseanske kunstner nåede blot at være i Hongkong i fem timer, før han blev sendt retur til Danmark.

Kunst: Da billedkunstneren Jens Galschiøt landede i Hongkong lørdag den 30. maj, blev han efter blot fem timers forhør udvist og sendt tilbage med første fly.

Ifølge kunstnerens følge, der består af hans to sønner samt en dokumentarfotograf, lyder rygterne overalt i Hongkong, at Kina med denne udvisning af en dansk statsborger vil ydmyge og straffe den danske regering, fordi de har taget imod Dalai Lama i Danmark.

Da gruppen kom til paskontrollen, blev Galschiøt straks ført bort til afhøring, mens de resterende tre danskere kom ind uden problemer. Immigrationsmyndighederne begyndte at afhøre Galschiøt, selv om han krævede, at den danske konsul og Albert Ho, parlamentsmedlem og en af Asiens mest respekterede advokater, skulle være til stede.

- Jeg blev eskorteret ud til et ventende fly af 15 lufthavnsbetjente og en mand, der filmede optrinet. Det må have været et særegent syn, fortæller Galschiøt, der landede med flyveren i Kastrup Lufthavn søndag formiddag.

Fuldstændig urimeligt

Både Galschiøt selv, den danske konsul og advokaten Albert Ho var overrasket over udvisningen. I de sidste par måneder har der været en omfattende korrespondance og debat om, hvorvidt Jens Galschiøt kunne få en forhåndstilladelse til at komme ind i Hongkong.

Der var debat i pressen blandt Hongkongs parlamentarikere, og Hongkongs præsident og det danske konsulat havde forhandlet direkte med sikkerhedsministeren, så alle regnede med, at kunstneren kunne komme ind for at deltage i årsdagen for Tiananmen-massakren i 1989 og overrække to skulpturer til henholdsvis Hongkongs studenter og regeringen.

- Denne udvisning gør mig virkelig vred. Jeg har brugt måneder med støtte fra mange af Hongkongs parlamentsmedlemmer og næsten fra samtlige partier i det danske parlament og det danske konsulat i Hongkong på at få en afklaring, om jeg er uønsket i Hongkong netop for at forhindre, at dette skulle ske. At jeg skal rejse 12.000 km for at blive afhørt i lufthavnen i fem timer og derefter blive sendt med det første fly tilbage uden at få nogen som helst begrundelse er fuldstændigt urimeligt, siger Jens Galschiøt, der forventer, at EU og den danske regering går ind i sagen.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

Erhverv For abonnenter

Rekord i Assens: Tobaksfabrik får et kæmpe millionoverskud

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Erhverv For abonnenter

Rekordstort overskud i fynsk øl-mekka: - Folk er rigtig glade, når de kommer ind

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Assens

Oksekødet er skiftet ud efter prisstigninger: Sådan handler vi nu

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Nordfyn For abonnenter

Nu udløber fristen: Hasmark Vandværk kan komme til at levere rent vand med tankbiler

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Navne For abonnenter

Noah står i spidsen for Odense Pride: Han glæder sig især til ét øjeblik i år

Annonce