Annonce
Navne

Gallerikonge, der nu fylder 75, slog sig ned på Mallorca

(Arkiv) Galleriejer Jacob Asbæk fylder 75 år, søndag den 9. september 2018. Axel Schütt/Ritzau Scanpix

Jacob Asbæk, der søndag den 9. september fylder 75 år, nyder til daglig solens stråler på Mallorca, hvor han sammen med sin kone har skabt et sandt kunstparadis.

Det begyndte ellers med en drøm om at blive læge, men Asbæk fandt hurtigt ud af, at det ikke var noget for ham. Drømmen brast, da han som turnuskandidat skulle fortælle et forældrepar, at deres barn var dødt. Det var for hårdt, og Asbæk stoppede med det samme. Efter den korte lægekarriere mødte Jacob Asbæk Patricia.

Sammen stiftede de Galleri Asbæk i Gothersgade 97 i 1975. Galleriet har ligget på forskellige adresser i København og har spillet en stor rolle i det danske kunstliv. Kunstimperiet i København var dog ikke nok.

I 1989 forelskede Jacob sig i Mallorca og købte en grund. Men den var fredet, så der var lange udsigter til at dele den med andre.

Tilfældigvis var Asbæks gode ven Uffe Ellemann-Jensen også Danmarks udenrigsminister, og han skulle mødes med præsidenten for De Baleariske Øer.

Efter dette møde fik Jacob og Patricia deres byggetilladelse, og dermed lød startskuddet til kulturcentret, der er blevet døbt Centro Cultural Andratx. Kulturcentret åbnede i 2001.

Centret har haft en svær start, men drives i dag i bedste velgående og er et af de største centre for nutidens kunst på De Baleariske Øer.

I 2008 lukkede Jacob og Patricia galleriet i lokalerne Bredgade, og siden har sønnen Martin videreført familiedynastiet på adressen Bredgade 23, hvor han i dag driver Martin Asbæk Gallery.

Foruden Martin har Jacob og Patricia også sønnerne Thomas og Pilou. (ritzau)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1969: Cafeteria i Mageløs brændte - men gæsterne blev siddende

1994 Nu er der mulighed for at få en garanteret medicinfri flæskesteg på julebordet. Som den første forretning i Odense har Kvickly i Dalum fået en statsautoriseret godkendelse til at sælge ferskt økologisk grisekød. Slagtermester Søren Nielsen i Kvickly siger, at grisene med garanti aldrig har fået medicin eller mærkelige tilskudsstoffer. Vi får kødet fra den ene af to producenter i Jylland, der er statskontrollerede. Og selv bliver vi også kontrolleret i alle ender og kanter. Kødet skal håndteres for sig selv, og skal der midt på dagen skæres mere, skal værktøjet renses, hvis det i mellemtiden har været brugt til andet grisekød. Det økologiske kød koster 10 kroner mere kiloet, og Kvickly kan kun få 100 kilo om ugen. 1969 Odense Brandvæsen havde ved midnatstid besvær med at få gæsterne i cafeteriaet Go-In, Mageløs 7, til at forlade lokalet, skønt det brændte ret kraftigt i køkkenet og op gennem taget. Det måtte adskillige opfordringer til, før folk rettede sig efter brandvæsenets anvisninger. Den væsentligste grund til, at gæsterne skulle ud, var brandvæsenets kulsyretåge, der er giftig. Og kort efter, at en sådan tåge er sprøjtet ud i et rum, opstår der som følge af slukningen en kraftig røg, hvilket gæsterne ved selvsyn kunne se, da de havde forladt lokalet. Ilden opstod i nogle frituregryder og bredte sig hurtigt gennem aftræksrør til en del af tagkonstruktionen. Det skete ret betydelig skade i cafeteriaet. 1944 Der er i disse dage i København samt i Odense, Aarhus og Aalborg meget vidtgående foranstaltninger under forberedelse til indsats i det øjeblik, der eventuelt skulle opstå katastrofer af et sådant omfang, at hele bydele er i fare for at blive ødelagt af brand. Fra Statens civile Luftværn er udsendt et cirkulære til de lokale luftværnsmyndigheder, hvorefter der så hurtigt som muligt, skal træffes foranstaltninger til imødegåelse af katastrofebrand og ildstorm, et udtryk for fladebrande af en så voldsom karakter, at de kan sammenlignes med naturkatastrofer. Når Ildstorm raserer en by, opstår der en sådan ophedning af luften, at både huse og alt levende fuldstændig opsluges som i en krematorieovn.

Annonce