Annonce
Odense

Galleridag som værn mod økonomiske besparelser på kunstområdet

Lars Bent Petersen har været rektor på Det Fynske Kunstakademi i tre år og for længst etableret samarbejde med andre institutioner - som Kunstbygningen Filosoffen og dens leder Hanne Bøgelund. Nu udvider han med andre gallerier og udstillingssteder. Arkivfoto: Robert Wengler
Byens gallerier har sammen med Det Fynske Kunstakademi samlet kræfterne fredag for at vise det store og mangfoldigt kunstliv, Odense har. Samtidig ønsker man at protestere over de store besparelser, der er varslet på kulturområdet.

Det Fynske Kunstakademi har samlet ti af Odenses udstillingssteder og gallerier for at sætte et fælles fokus på billedkunsten og kunsten i Odense. Det sker ved Kunstdag Odense 2019, som finder sted for første gang fredag 14. juni, men er tænkt som et gentagende arrangement.

Rektor Lars Bent Petersen har to formål. Dels at vise, hvor meget kunst Odense har at byde på lige nu, dels at protestere over de mange besparelser på kulturområdet. Han siger:

- Odense har lige nu en - selv for mig - overraskede stor og rig kunstscene, og jeg tænkte, at hvis ikke jeg ved det, er der heller ikke andre, der ved det. Hvis man arbejder sammen, kan man nå mere, end hvis alle arbejder hver for sig, så jeg synes det virkede ret indlysende at lave en fælles dag, for at vi alle viser, hvad vi laver, og hvem vi er.

- Helt grundlæggende synes jeg, politikere og borgere burde være ellevilde over, hvor meget kultur de får for meget få penge. Hvis jeg ikke husker galt, bruger kommunen omkring 83 kroner pr borger om måneden på kultur, og det dækker alt fra friluftsbad og zoologisk have til uddannelse. Så jeg tænker, besparelserne handler om noget helt andet, og hvad det er, kan jeg ikke gennemskue. Men det er synd for Odense, hvis man lukker kunstakademiet, for så bliver byen et sted, hvor der sker lidt mindre i stedet for at udvikle sig.

Annonce

De udstillere er med

De deltagende gallerier og udstillingssteder er:

Gæsteatelier Hollufgård

Galleri Rasmus

Galleri 5000

Galleri Sandberg

Fyns Grafiske Værksted

M100

Organon Exhibition Space

Kunsthal Ulys

Kunstbygningen Filosoffen

Det Fynske Kunstakademi

Kunstscenen spænder bredt

Ifølge Lars Bent Petersen spænder Odenses kunst- og udstillingsliv bredt: Fra Gæsteatelier Hollufgårds fornemme skulpturpark over kunstnerdrevne udstillingssteder med fokus på den unge kunst til gallerier, hvor man kan møde den mere etablerede billedkunst.

- På Kunstakademiet åbner vi dørene til ateliererne og inviterer til fernisering på årets skoleudstilling ”Rundgang” og vores tredje års udstilling, ”The Sun watches the Sun”. Dagen rummer flere særarrangementer, hvor man kan møde kunstnerne, der fortæller om deres arbejde - og gerne diskuterer det, siger Lars Bent Petersen.

Og på Kunstdag Odense er der mange forskellige muligheder for at opleve kunst. Man kan møde Agnete Brinch og Susanne Brøgger på Galleri Rasmus.

Den stærke lokale kunstscene kan man møde på Galleri 5000, der viser særudstillingenFynboerne”.

Meget forskellige kunstbud

Derudover er der ”mandehørm” på Galleri Sandberg, hvor Frodo Mikkelsen har kurateret en udstilling med 12 mandlige kunstnere.

På Fyns Grafiske Værksted kan man se udstillingen ”Exchange” med ny grafik fra Birmingham og Odense. Odenses to kunstnerdrevne udstillingssteder, M100 og Organon Exhibition Space, invitere indenfor til den helt unge kunst.

Organon Exhibition Space viser Kim Richard Adler Mejdahls gotiske landbrugsgyser "DAYS Of Al”, og M100 viser en udstilling af norske Sandra Blichert. En udstilling der handler om, hvordan det er at være ledig.

Odense Kommunes udstillingssted Filosoffen byder på ikke mindre end fire soloudstillinger. Kunsthal Ulys har endnu ikke offentliggjort, hvad man har på programmet.

Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

På vej mod store temperaturstigninger: Bliv klogere på Middelfarts klimaløsninger - og find ud af, hvordan du kan hjælpe til

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce