Annonce
Kultur

Galleri på Helnæs: Her kan de unge kunstnerspirer bo

I pinsen åbner Galleri Knadring Langager for offentligheden med malerier af kunstnerne Kirsten Hørsman og Ulla Ettrup Storm. Foto: Line Olesen
Arne og Doris Pihl vil åbne deres galleri på Helnæs Byvej 20 for kunstnere in spe. I op til seks uger kan aspirerende kunstnere få gratis logi, mens de dygtiggør sig i at male.

Arne Pihl har ikke tal på, hvor mange malerier han og ægtefællen Doris har. Han ved bare, at de har mange, for de har samlet på kunst i 61 år. Derfor glæder han sig til pinsen, hvor ægteparret åbner Galleri Knadring Langager på Helnæs Byvej 20 for offentligheden.

I den 600 kvadratmeter store udstillingsbygning vil ægteparret udstille malerier fra deres private samling, invitere kunstnere til at udstille, og de er ved at få renoveret den sidste del af bygningen, hvor de vil etablere en form for kunstnerkollektiv og give unge mennesker med interesse for at dygtiggøre sig i at male gratis logi op til seks uger.

- Jeg vil gerne have, at de unge mennesker får en interesse, at de engagerer sig. Jeg vil undervise dem i farvelære, og så kan de inspirere hinanden også, siger Arne Pihl.

Annonce

Det nye initiativ på Helnæs Byvej 20 er inspireret af Asbæk-familiens mallorcanske galleri, CCA Andratx, der er dedikeret til skabelse og udstilling af samtidskunst, og hvor unge kunstnere får lov til at komme at bo og dygtiggøre sig.

Nu vil Arne Pihl gerne lave noget lignende på Helnæs, og det eneste krav, man skal opfylde for at kunne flytte ind i den nyrenoverede afdeling i en periode, er, at man er interesseret i kunst og ønsker at udvikle sig kunstnerisk. Og så er der også nogle regler, som man skal være villig til at overholde. En af reglerne er, at man ikke må være uvenner - eller det må man godt, men man skal være enig om, at man er uenig, og så må man heller ikke ryge og drikke alkohol.

Kan man holde sig inden for de rammer, er man meget velkommen, siger Arne Pihl, mens han viser rundt. I to rum, som ligger i forskudt højde, er der stillet syv senge op, og der er kig ned til et rum, som skal fungere som atelier. Badeværelset har stadig rå vægge, og elektrikeren er i fuld gang, men det skal snart stå færdig, for der er allerede to unge kvinder, som har talt med Arne Pihl om at komme og bo.

- Jeg tror, de er et sted, hvor de ikke helt ved, hvad de skal, men de interesserer sig for kunst, og så er det her en mulighed, siger han.

Smæk på farverne

I stueetagen i udstillingsbygningen udstiller Arne og Doris Phil malerier fra deres egen samling, som startede for 61 år siden, hvor de købte deres første maleri sammen, og så er der også et rum, som er dedikeret til Arne Pihls samling af bornholmsk stentøj.

Der hænger cirka 60 malerier i rummet med parrets egen samling, og farverne er i nogle tilfælde ved at bryde ud af rammerne. Det er typisk nutidskunst, som ægteparret køber, og der må gerne være smæk på farverne, fortæller Arne Pihl.

Arne og Doris Pihl holder meget af klassisk musik, og med tiden ønsker de at være vært for mindre koncerter i galleriet. Foto: Line Olesen

- Det er jo lidt vildt det her, det er nok lige i overkanten til danskerne, siger han og peger på et orange maleri lavet af en tysk grevinde, mens han smiler.

Der hænger også billeder af norske, islandske og østeuropæiske kunstnere i rummet, og i det hele taget er ægteparret internationalt orienteret. Selv om de begge er oppe i årene, og Arne Pihls 79-års fødselsdag nærmer sig, rejser de meget, og når de kan, kombinerer de interessen for kunst med glæden ved at rejse.

- Vi kan godt lide at komme på kunstture. Vi kan især godt lide at komme på cruise, siger Arne Pihl og tilføjer, at der på nogle krydstogtsskibe arrangeres kunstauktioner.


Det er jo en drøm, vi har haft i mange år. Folk siger, at man skal slappe af, når man bliver gammel, men det er helt forkert. Hvorfor skal man slappe af? Man skal dyrke sine interesser i stedet.

Arne Pihl


- Jeg kom engang til at byde under prisen, og det må man ikke på amerikanske auktioner, og derfor blev jeg kendt på båden, siger han og griner.

Selv om ægteparret har haft travlt med at forberede sig til åbningen af galleriet, har Arne Pihl allerede det næste cruise i tankerne. Det skal gå jorden rundt og vare godt 100 dage, men Doris har sagt nej tak.

I pinsen åbner Galleri Knadring Langager for offentligheden med malerier af kunstnerne Kirsten Hørsman og Ulla Ettrup Storm. Foto: Line Olesen

- Jeg synes, at vi har været nok på cruise. Og at vi har nok at lave med galleriet, men når man er sammen med Arne, er det bare at smøge ærmerne op, siger Doris Pihl.

Annonce

Smøg ærmerne op

For de fleste ville det nok også være for stor en mundfuld at påbegynde et galleri-eventyr i en alder af +70, men sådan har Arne Pihl det ikke.

- Det er jo en drøm, vi har haft i mange år. Folk siger, at man skal slappe af, når man bliver gammel, men det er helt forkert. Hvorfor skal man slappe af? Man skal dyrke sine interesser i stedet, siger Arne Pihl, som også begyndte at gå til violin som 75-årig.

- Det kan jeg godt sige dig, det er fantastisk. Det skulle du prøve. Det er pragtfuldt at lære nyt, siger han begejstret, mens vi bevæger os op på 1. sal, hvor lyset strømmer ind ad en glasgavl og store tagvinduer, hvorfra man kan se fyret på Helnæs.

De hvide vægge er tomme, men når vi rammer pinsen, vil de blive fyldt ud med malerier af Kirsten Hørsman og Ulla Ettrup Storm. På 1. sal står der også et sort flygel, og når coronarestriktionerne er blevet lempet tilstrækkeligt, er det planen, at Arne og Doris Pihl vil afholde små koncerter.

Der er plads til syv aspirerende kunstnere ad gangen på Galleri Knadring Langager. Foto: Line Olesen

Ud over at udstille deres egne ting, invitere kunstnere ind og huse kunstnerspirer har ægteparret også sat stuehuset på Helnæs Byvej i stand. Der er walk-in-closet, fladskærm, tykke plaider og bløde sofaer. Og så er der kunst på væggene. Her kan udenlandske gæster og folk fra Arnes hjemstavn, Bornholm, overnatte, og så kan potentielle købere af kunst se deres mulige køb i hjemlige omgivelser.

- Vi har lavet huset, så hvis man har set et maleri, man gerne vil købe, men ikke er helt sikker på, hvordan det ser ud i et hus, kan man hænge det op i hjemlige omgivelser og få et indtryk af det, siger Arne Pihl.

Galleri Knadring Langager

Arne og Doris Pihl købte Helnæs Byvej 20 den 1. september 2019.

Da de købte bygningen, holdt foreningen Galleri Langager til i den, men nu åbner ægteparret deres eget galleri. 

Det sker i pinsen og med udstillinger af Kirsten Hørsman og Ulla Ettrup Storm.

Arne og Doris Pihl bor i Glamsbjerg. Arne Pihl etablerede virksomheden Pihl Coating i 1966. I dag har hans børn overtaget styringen af virksomheden. 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce