Annonce
forside

Gallapremiere: Helsteds japanske kriger tog Helios med storm

Yuki Yamamoto, filmens hovedperson, sammen med Flemming Helststed, Documentary.dk. Foto: Torsten Cilleborg
Flot modtagelse af dokumentarfilm om japanere, der præsenteres for danske højskoletraditioner

Faaborg: Hvad sker der, når en selvpensioneret tandlæge sælger sin praksis, udlever sin musikalske drøm sammen med dygtige professionelle musikere, og hyrer en velrenommeret tv-dokumentarist til at lave en film om en alternativ koncert-turne i Japan?

Det fik knap et par hundrede galla-gæster svaret på i Helios Film og Kulturhus fredag aften. Og de blev taget med storm af tandlægen, Vibeke Beckett, og dokumentaristen, Flemming Helsted. Måske især fordi der var noget mere i historien, nemlig japaneren Yuki Yamamoto, der er den egentlige hovedperson i filmen "Grundtvigs Japanske Kriger".

33-årige Yuki Yamamoto opgav for seks år siden sin kone, sin familie og sit travle liv i Japan, for at række ud efter sin drøm om at opleve den danske højskoletradition. Filmen følger ham, mens han sammen med Vibeke Becketts band, folkemusikorkestret Sun Day Karma, gennem tre uger rejser rundt i Japan, spiller musik, laver workshops og introducerer Yuki Yamamotos landsmænd til de højskoletraditioner, emigranten er blevet så begejstret for.

- Jeg tror højskoletanken kan ændre verden, siger han i filmen, hvor han beskriver, hvordan uddannelse og dannelse går hånd i hånd mod at finde den identitet, som han synes for mange japanere misser i et fortravlet job- og karriereræs.

For 55-årige Flemming Helsted var projektet også en øjenåbner. Både fordi han et blev kastet ind i gribende kulturclashes, når han så japanere bryde i gråd, da de oplevede, at det var helt okay, at lave fejl, tabe ansigt og grine af det, men også fordi han forelskede sig i en historie, som han har svært ved at finde kommerciel afsætning for.

Han har investeret hundredvis af arbejdstimer i projektet, men erkendte også, at det kun lod sig gennemføre på grund af Vibeke Beckett.

- Her har jeg mødt min mæcen, min Mads Tomat Rasmussen, som samtidig er en bulldozer anno 2019. Hun vil bare ikke side stille i sit otium, sagde Flemming Helsted.

Hans mæcen havde trukket på et stort netværk for at gøre aftenen til en rigtig galla med en imponerende gæsteliste, det blandt andre talte den japanske ambassadør, hans excellence Manabu Miyagawa og hustru, borgmester Hans Stavnsager, FilmFyns direktør Klaus Hansen, Jakob Skyt Jensen som er senior koordinator ved Tokai University European Center, Helle Chiba, hustru til Tadao Chiba, grundlæggeren af Nordfyns Højskole, hvor Yuki Yamamoto arbejder i dag, og et væld af andre honoratiores.

Vibeke Beckett tager mod ambassadørfruen Noriko Miyagawa. I midten den japanske ambassadør i Danmark, hans excellence Manaby Miyagawa. Foto: Torsten Cilleborg.
Vibeke Beckett introducerer Helios-formand Lars Kensmark til Kakob Skyt Jensen fra Tokay University European Center. Foto: Torsten Cilleborg
Borgmester Hans Stavnsager får hilst på den prisebelønnede folkemusiker Perry Stenbäck, som er den musikalske leder i Sun Day Karma. Stenbäck er netop kåret som årets instrumentalist/sanger ved Danish Music Awards.
Indehaver af Helios cafe Soze, Nathan Benson, med hustru Julie Linn Milling, som er executive producer hos FilmFyn. Foto: Torsten Cilleborg
Knap et par hundrede deltog i gallafestlighederne i Helios. Foto: Torsten Cilleborg
Flemming Helsted fortalte om sin film før forevisningen i Helios. Foto: Torsten Cilleborg
Flemming Helsted på scenen sammen med borgmester Hans Stavsnager og Heliosformand Lars Kensmark. Foto: Torsten Cilleborg
Flemming Helsted, manden bag Grundtvigs Japanske Kriger. Foto: Torsten Cilleborg
FilmFyn-direktør Klaus Hansen var også på Vibeke Becketts imponerende gæsteliste. Foto: Torsten Cilleborg
Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Karina og Brian finder tyrolertøjet frem: Bierfest vælter Vissenbjerg

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Sport

I Odense Idrætshal hylder folket sine helte - og Axelsens evne til at mestre selv det største pres

Sport For abonnenter

Søndag kan Axelsen vinde Denmark Open - Hongkongs super-smasher fik boldene tilbage i hovedet

Odense

Yppig nøgenhed: Læserbrev bragte kendt, men glemt statue frem i lyset

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med eks-GOG'er Emil Jakobsen, Michael Outzen, der sætter ord på tragisk hændelse, og B1909-general i comeback

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Annonce