Annonce
Faaborg-Midtfyn

Galla i Faaborg: Ghita Nørby lagde hænder til æresflise ved Helios

Ghita Nørby med lerede hænder efter sit aftryk på flisen. Foto: Kasper Buur Nielsen.
Ghita Nørby er kun den anden skuespiller, der får foreviget håndafryk i Faaborg. Den første var Mads Mikkelsen.

Faaborg: Hidtil er Mads Mikkelsen den eneste, der har lagt hænder til et aftryk i ler ved Helios indgang.

Her er ellers godt med plads til en lokalt proportioneret udgave af "Walk of Fame" ved Chinese Theatre på Hollywood Boulevard. Men siden den danske filmstjerne satte sine hænder i leret i forbindelse med genåbningen af film- og kulturhuset for tre år siden, har Mikkelsens aftryk ligget alene foran biografhuset i Havnegade.

Det bliver der nu ændret på, for i forbindelse mandag aftens galla-premieren på filmen "Harpiks", der blandt andre har Ghita Nørby på rollelisten, stemplede den store danske filmdiva også ind til udødeligheden, så Mikkelsen nu får værdigt følgeskab på terrassen foran Helios.

Det holdt hårdt, for den 84-årige Ghita Nørby måtte lægge alle kræfter i den noget hårde lerblanding for at gøre spor af indtryk på flisen, først gennem et lagt af plastikfilm, og da det ikke rigtigt virkede, med de nøgne håndflader mod den genstridige masse, så Helios-formand Lars Kensmark diskret måtte føre hende til toilettet, så hun kunne sine hænder vasket efter seancen.

Ghita Nørby var fornøjet med at få sig en flise uden for Helios:

- Det er da sjovt, især at tænke på, at der så også er noget efter mig, når jeg ikke er mere, sagde hun.

Mads Mikkelsen deltog ved genindvielsen fra Helios i 2016, da filmen De Grønne Slagtere, som er for 2003 ved vist i en digitaliseret udgave. De Grønne Slagtere var det først produktion, FilmFyn skød penge i. Den havde en Mads Mikkelsen med temmelig aparte hår på rollelisten og var optaget i Faaborg - et par hundrede meter fra Helios.

Annonce
Ghita Nærby sætter sin signatur i leret, før flisen nu skal brændes og lægges ned foran Helios - ved siden af den Mads Mikkelsen har sat sine hænder på. Foto: Kasper Buur Nielsen.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce