Annonce
112

Galla-buffet: Næsbyhoved Skov bliver vegansk for en dag

Køkkenchef Morten Hansen flankeret af De madglade veganere, Charlotte Wieben Weleng og Kim Pedersen, byder lørdag på vegansk buffet på Næsbyhoved Skov. Foto: Jesper Mads Eriksen
Klassisk Odense-restaurant slår lørdag d. 15. juni dørene op for en vegansk galla-buffet.

Vi er nok en del barnefødte odenseanere med en vis aldersmæssig tyngde, der forbinder Restaurant Næsbyhoved Skov med suppe, steg og is og klassiske familiefester. Men for køkkenchef Morten Hansen er den opfattelse og det image lidt for støvet og uretfærdigt.

Blandt andet for netop at gøre op med det image, byder køkkenchefen og hans team lørdag d. 15. juni kl. 17.30 indenfor til intet mindre end en vegansk gallabuffet, hvor der ikke kommer kød eller andre animalske produkter på bordet.

- Og så er det simpelthen en sjov faglig udfordring, når man for eksempel ikke må bruge smør, fløde og ost, siger Morten Hansen, der i de senere år har oplevet noget i retning af en firdobling i antallet af kunder, der er vegetarer, veganere eller efterspørger mad uden gluten eller laktose.

Så der skulle ikke så megen forhandling til, inden Morten Hansen sagde ja til en henvendelse fra en gruppe med egen Facebook-side, der kalder sig De madglade veganere, og som gennem et år har arrangeret forskellige spisninger rundt omkring på diverse restauranter.

Annonce

Veganere og vegetarer

En veganer spiser som udgangspunkt overhovedet ikke produkter, der stammer fra dyr. Altså hverken kød, fisk, æg eller mælkeprodukter. Mange veganere går heller ikke i tøj og sko, der er lavet af produkter, som stammer fra dyr - f.eks. læder og silke.

Vegetarer findes i forskellige varianter, og nogle af dem kan godt spise æg, fisk og mælkeprodukter.

Hvis du vil vide mere om den veganske gallabuffet på Næsbyhoved Skov, kan du kigge på restaurantens hjemmeside under events.

Største satsning

Det er Charlotte Wieben Weleng og Kim Pedersen, som på De madglade veganeres vegne har taget kontakten til Næsbyhoved Skov. Med plads til 120 mennesker og en pris for buffeten på 299 kr. er det deres hidtil største satsning.

Det med at lave vegansk fællesspisning begyndte lidt ved et tilfælde for et år siden på Bregninge Mølle. De opdagede, at efterspørgslen var der, og siden har der været arrangementer på de odenseanske restauranter, Istanblu, Paprika, Gringas og Druen & Bønnen, men spisningen på Næsbyhoved Skov bliver den hidtil dyreste og største i De madglade veganeres historie.

Charlotte Wieben Weleng og Kim Pedersen fortæller gerne og passioneret om det gode ved den veganske livsstil, som kan koges ind til tre centrale punkter: Bedre miljø, bedre dyrevelfærd, og så er det generelt godt for helbredet at være veganer, fortæller de.

De blander sig som udgangspunkt ikke i, hvad de forskellige restauranter vælger at servere. Det handler for dem om at finde restauranter, der er med på den veganske udfordring og så forhandle sig frem til en spiselig pris.

Ikke kun for veganere

Selv om Charlotte Wieben Weleng og Kim Pedersen lever vegansk, så understreger de, at deres arrangementer absolut ikke kun er for veganere.

- Vi vil gerne have, at der deltager kødspisere, som kan få øjnene op for variationen i det veganske køkken, siger Charlotte Wieben Weleng, og Kim Pedersen supplerer:

- Ikke-veganere tror, at det hele er salater, og at man ikke kan blive mæt.

- Vi vil gerne puffe folk lidt i den grønne retning, tilføjer Kim Pedersen.

På Næsbyhoved Skov er Morten Hansen og hans team i fuld gang med at forberede buffetten. De har endnu ikke lagt sig helt fast på, hvad den kommer til at bestå af, men de har løbende skrevet gode idéer ned og været i dialog med leverandørerne af råvarer.

Tofu, tang og spiselige blomster er noget af det, som meget vel kan blive del at buffeten på lørdag.

- Det bliver en spændende udfordring, at vi skal bruge for eksempel tang eller mandelmælk til at sætte en tærte, siger Morten Hansen.

- Vi har 15-30 specielle events om året, for vi vil gerne være et sted, hvor der sker noget. Vi er vant til at have enkelte veganske kunder, men det er første gang, at vi skal have et helt selskab, lyder det fra køkkenchefen på Næsbyhoved Skov, der er andet og mere end suppe, steg og is.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce