Annonce
112

Galla-buffet: Næsbyhoved Skov bliver vegansk for en dag

Køkkenchef Morten Hansen flankeret af De madglade veganere, Charlotte Wieben Weleng og Kim Pedersen, byder lørdag på vegansk buffet på Næsbyhoved Skov. Foto: Jesper Mads Eriksen
Klassisk Odense-restaurant slår lørdag d. 15. juni dørene op for en vegansk galla-buffet.

Vi er nok en del barnefødte odenseanere med en vis aldersmæssig tyngde, der forbinder Restaurant Næsbyhoved Skov med suppe, steg og is og klassiske familiefester. Men for køkkenchef Morten Hansen er den opfattelse og det image lidt for støvet og uretfærdigt.

Blandt andet for netop at gøre op med det image, byder køkkenchefen og hans team lørdag d. 15. juni kl. 17.30 indenfor til intet mindre end en vegansk gallabuffet, hvor der ikke kommer kød eller andre animalske produkter på bordet.

- Og så er det simpelthen en sjov faglig udfordring, når man for eksempel ikke må bruge smør, fløde og ost, siger Morten Hansen, der i de senere år har oplevet noget i retning af en firdobling i antallet af kunder, der er vegetarer, veganere eller efterspørger mad uden gluten eller laktose.

Så der skulle ikke så megen forhandling til, inden Morten Hansen sagde ja til en henvendelse fra en gruppe med egen Facebook-side, der kalder sig De madglade veganere, og som gennem et år har arrangeret forskellige spisninger rundt omkring på diverse restauranter.

Annonce

Veganere og vegetarer

En veganer spiser som udgangspunkt overhovedet ikke produkter, der stammer fra dyr. Altså hverken kød, fisk, æg eller mælkeprodukter. Mange veganere går heller ikke i tøj og sko, der er lavet af produkter, som stammer fra dyr - f.eks. læder og silke.

Vegetarer findes i forskellige varianter, og nogle af dem kan godt spise æg, fisk og mælkeprodukter.

Hvis du vil vide mere om den veganske gallabuffet på Næsbyhoved Skov, kan du kigge på restaurantens hjemmeside under events.

Største satsning

Det er Charlotte Wieben Weleng og Kim Pedersen, som på De madglade veganeres vegne har taget kontakten til Næsbyhoved Skov. Med plads til 120 mennesker og en pris for buffeten på 299 kr. er det deres hidtil største satsning.

Det med at lave vegansk fællesspisning begyndte lidt ved et tilfælde for et år siden på Bregninge Mølle. De opdagede, at efterspørgslen var der, og siden har der været arrangementer på de odenseanske restauranter, Istanblu, Paprika, Gringas og Druen & Bønnen, men spisningen på Næsbyhoved Skov bliver den hidtil dyreste og største i De madglade veganeres historie.

Charlotte Wieben Weleng og Kim Pedersen fortæller gerne og passioneret om det gode ved den veganske livsstil, som kan koges ind til tre centrale punkter: Bedre miljø, bedre dyrevelfærd, og så er det generelt godt for helbredet at være veganer, fortæller de.

De blander sig som udgangspunkt ikke i, hvad de forskellige restauranter vælger at servere. Det handler for dem om at finde restauranter, der er med på den veganske udfordring og så forhandle sig frem til en spiselig pris.

Ikke kun for veganere

Selv om Charlotte Wieben Weleng og Kim Pedersen lever vegansk, så understreger de, at deres arrangementer absolut ikke kun er for veganere.

- Vi vil gerne have, at der deltager kødspisere, som kan få øjnene op for variationen i det veganske køkken, siger Charlotte Wieben Weleng, og Kim Pedersen supplerer:

- Ikke-veganere tror, at det hele er salater, og at man ikke kan blive mæt.

- Vi vil gerne puffe folk lidt i den grønne retning, tilføjer Kim Pedersen.

På Næsbyhoved Skov er Morten Hansen og hans team i fuld gang med at forberede buffetten. De har endnu ikke lagt sig helt fast på, hvad den kommer til at bestå af, men de har løbende skrevet gode idéer ned og været i dialog med leverandørerne af råvarer.

Tofu, tang og spiselige blomster er noget af det, som meget vel kan blive del at buffeten på lørdag.

- Det bliver en spændende udfordring, at vi skal bruge for eksempel tang eller mandelmælk til at sætte en tærte, siger Morten Hansen.

- Vi har 15-30 specielle events om året, for vi vil gerne være et sted, hvor der sker noget. Vi er vant til at have enkelte veganske kunder, men det er første gang, at vi skal have et helt selskab, lyder det fra køkkenchefen på Næsbyhoved Skov, der er andet og mere end suppe, steg og is.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce