Annonce
Kultur

Gal eller genial bagmand: Odense bliver epicenter for Ellert-Eventyr

- Jeg håber, at Ellert-Eventyr kan være med til at skabe vækst, udvikling og arbejdspladser i Odense. Hvis verdens ringeste bil i form af Trabanten, kan blive en attraktion i Berlin, kan Ellerten også blive det i Odense, siger Jacob Askham-Christensen. Foto: Simon Staun
Den odenseanske iværksætter Jacob Askham-Christensen drømmer om at lave en Ellert-attraktion, der kan matche Trabanterne i Berlin. Han lader de første gæster træde på Ellert-speederen på sin 40-års fødselsdag 29. marts.

Odense: - Hold nu kæft, hvor heldig har man lov at være. I går aftes sikrede jeg mig en Ellert cabriolet fra 1992, der kørte rundt i Barcelonas gader under OL, siger Jacob Askham-Christensen og klapper begejstret i hænderne.

Den 39-årige iværksætter har været professionel soldat og udsendt til Kosovo, har en ph.d. i statskundskab og underviser i dag på Institut for Marketing & Management på SDU, arbejder med forretningsudvikling for håndværksbagerne og er desuden personlig træner for virksomhedsledere.


Annonce

- Min hjerne har altid været krøllet, og jeg har altid været tiltrukket af at gøre ting, andre ville kalde umulige. Forskellen mellem at være gal eller genial er, om man kan eksekvere sine idéer

Jacob Askham-Christensen, iværksætter, underviser og manden bag Ellert-Eventyr.


Derudover opkøber han for tiden Ellerter fra hele landet til sit opsigtsvækkende projekt med navnet Ellert-Eventyr. Et eventyr han forestiller sig i tre udgaver: Bronze-, sølv- og guldmodellen.

- Bronze er en samling Ellerter, man kan leje og køre i på guidede ture. Sølvmodellen er et museum a la Trabant-museet i Berlin, hvor man både kan prøve bilen og læse om dens historie. Guldmodellen, som er min drøm, er et museum, som ikke blot har fokus på Ellerten, men fortæller hele historien om Danmarks talent for bæredygtighed og elektricitet. Den fortælling har et kæmpe potentiale, siger Jacob Askham-Christensen.

Gal eller genial

Nogle ville kalde ham fantast. Andre ekstremt målrettet eller visionær. Helt sikkert er det, at han ofte tænker nogle tanker, andre ikke har tænkt.

- Min hjerne har altid været krøllet, og jeg har altid været tiltrukket af at gøre ting, andre ville kalde umulige. Forskellen mellem at være gal eller genial er, om man kan eksekvere sine idéer, siger Jacob Askham-Christensen.

Ellerten

Ellert er den populære betegnelse for et lille 3-hjulet eldrevet køretøj, som især er beregnet til kortere ture. Ordet blev i 1970'erne især brugt om en eldrevet knallert, og dukkede første gang op i dansk sprog omkring 1973.

I begyndelsen af 1980'erne opfandt ingeniøren Steen Volmer Jensen den lille Ellert. Den blev dog første gang præsenteret under navnet U36 ved en biludstilling i Bella Centeret i 1985 og var udviklet med støtte fra Teknologistyrelsen. På daværende tidspunkt var Ellert prissat til 27.450 kroner.

I 1987 startede fabrikken El-Trans i Randers produktionen af en eldrevet trehjulet bil med navnet mini-el. Senere dansk-producerede modeller kaldtes mini-el City, men navnet blev ændret til City-El, da man begyndte at eksportere til Tyskland, hvor mini ikke måtte bruges i navnet. De tysk-producerede modeller går i dag under betegnelsen CityEl.

Ellert er det folkelige kælenavn, som benyttes om både gamle og nyere modeller, uanset oprindelsesland. Der blev i alt fremstillet ca. 4.000 eksemplarer i Danmark. I 1995 blev produktionen overtaget af en tysk forhandler og flyttet til Tyskland, hvor den stadig foregår.

Kilde: Wikipedia

Han fortæller, at Steen Volmer Jensen, der opfandt Ellerten også blev kaldt gal.

- De fleste grinede af Steen Volmer, da han lancerede Ellerten i Randers i 1987. Men når man ser tilbage, står det klart, at han var sindssygt nytænkende. Han står altså bag verdens første serieproducerede elbil. Uden ham var der ikke Tesla i dag. Han gav os en kæmpe gave, som jeg gerne vil være med til at forvalte. Som Mærsk Mc-Kinney Møller sagde: ”Den, der har evnen, har pligten”.

Annonce

Farens bageri var rejsemål

Jacob Askham-Christensen har foretaget sig mange ting på kanten mellem det gale og geniale. Et oplagt eksempel var, da han fik sin fars bageri omtalt i New York Magazine. Verdens måske meste læste magasin.

Den historie greb satiremediet Rokokoposten, som lavede nyheden om, at Nørre Nebel var årets rejsemål foran New York og Paris. Det sikrede ubetalelig omtale af bageriet.

Tre detaljer om Ellert-Eventyr:

1: Alle Ellerter får et pigenavn. Den allerførste blev kaldt Ellen efter Jacob Askham-Christensens datter. Hun fik sit navn efter en klog overbo til den første lejlighed, han boede i på Palnatokesvej. Hvor overboen i øvrigt havde haft viktualieforretning i stueetagen i cirka 60 år. Så der kommer både en Store Ellen og en Lille Ellen. Hvis man har en Ellert stående, som man ikke bruger, må man meget gerne kontakte Jacob Askham-Christensen. Han lover, at man selv må vælge dens pigenavn.

2: Jacob Askham-Christensens første møde med Odense var for 29 år siden, da han faldt ned fra en køjeseng på en spejderlejr og blev slået bevidstløs. Hans uheld var så alvorligt, at de ikke kunne behandle ham på sygehuset i Esbjerg, men kørte ham til OUH. Han vågnede op og var lamslået over udsigten over Odense fra en af de øverste etager på sygehuset. Det var første gang, han befandt sig i så høj en bygning.

3: Jacob Askham-Christensens partner i Ellert-Eventyr hedder Jonas Bové Andersen. De lærte hinanden at kende, da Jonas mistede sin kæreste for et år siden. Han havde lavet et opslag på Facebook, hvor han efterlyste hjælp til at tømme deres hus. Jacob havde selv fået hjælp af en fremmed efter sin skilsmisse i 2016 og tilbød sin assistance. Det blev indledningen på et nært ven- og partnerskab, hvor Jacob står for at skaffe omtale og investorer til Ellert-Eventyr, mens Jonas står bag hjemmesiden og grafisk arbejde.

Jacob Askham-Christensens pointe er, at hvis man kan få omtalt et bageri i Nørre Nebel i et amerikansk magasin, så kan man også få mediemedvind med et Ellert-museum, som forhåbentlig også kan fortælle historien om dansk bæredygtighed, grøn el og vindmøller.

Første officielle skridt – hvis man kan bruge den formulering, når der er tale om et køretøj – bliver taget i påsken, hvor borgmester Peter Rahbæk Juel klipper en rød snor og formentlig laver hjulspin i en Ellert cabriolet.

- Vi indvier Ellert-Eventyr på min 40-års fødselsdag 29. marts. Jeg ville dæleme gerne have set min fars ansigtsudtryk, når vi skyder det hele i gang med en lang konvoj af Ellerter fra hele landet, siger Jacob Askham-Christensen og ler.

Annonce

Drømmer om en ølrute

Han købte den første Ellert af en bekendt for et år siden for 5000 kroner. Siden er der kommet yderlige 12 til, som alle i gang med at blive istandsat og få monteret nyt batteri. Prisen ender dermed på cirka 50.000 kroner pr bil.

Jacob Askham-Christensen ved, at priserne på Ellerter formodentlig stiger, når det kommer frem, at han gerne vil opkøbe så mange som muligt.

Med nye litium-batterier får Ellerterne en rækkevidde på cirka 100 kilometer. De hurtigste af dem får en topfart på 65 kilometer i timens, men de fleste ligger på 42-45 kilometer i timen. Foto: Simon Staun

- Der blev produceret 4000 Ellerter, og cirka 300 af dem er stadig i Danmark. Formodentlig er flertallet skrottet for længst. Jeg er i forhandlinger med en samler, der ejer en væsentlig del af de 300 i Danmark, og jeg håber, at jeg med hjælp fra investorer kan overtage den samling, siger Jacob Askham-Christensen.

I Ellert-Eventyr-regi bruger han navnet Jacob Bager, der ikke overraskende udspringer af, at hans far var bager.

- Det er også min fars skyld, at Ellert-Eventyr er muligt. Det er arven fra ham, der er med til at finansiere projektet, siger Jacob Askham-Christensen.

Han ved endnu ikke, hvor Ellerterne får fast base i Odense, men da første kapitel i Ellert-Eventyr skrives et sted omkring havnen, er det ikke utænkeligt, at det bliver i det område.

- Jeg tænkte, at Storms Pakhus kunne være et oplagt sted at placere en flok Ellerter, som man kan leje og få udleveret nøglen til. Jeg kan godt se potentialet i at lave en ølrute, hvor man kører rundt til lokale specialværtshuse og bryggerier, hvor man får udleveret en flaskeøl pr. sted. Som man naturligvis først drikker efterfølgende, understreger Jacob Askham-Christensen.

Annonce

Skørt stunt i Skagen

De indkøbte Ellerter får alle en overhaling hos en fynsk Ellert-specialist, mens der i København produceres nyt batteristyresystem, så Ellerterne kan køre med litium-batterier i, så rækkevidden fordobles og forureningen mindskes.

- Med de nye batterier kan de køre cirka 100 kilometer på en opladning og bliver langt mere miljøvenlige end med de oprindelige blybatterier. På den måde kan man også komme ret vidt omkring på Fyn, siger Jacob Askham-Christensen.

Han drømmer om at lave guidede Ellert-ture og bakser for tiden med at finde på skøre stunts, som kan markedsføre projektet.

Jacob Askham-Christensen ser frem til sin fødselsdag 29. marts, hvor Ellert-Eventyr for alvor skydes i gang. Foto: Simon Staun

- Til sommer kører Jonas og jeg til Skagen i uge 29, hvor alle de rige er på ferie. Så smækker vi et skilt på Ellerterne, hvor der står: ”Denne bil er købt kontant”. Det er alle de dyre biler nemlig ikke. Så parkerer vi ude foran Ruths Hotel og de andre fancy steder, hvor to styk Ellert cabriolet med garanti vækker opsigt, siger Jacob Askham-Christensen, der dog fokuserer på 29. marts, hvor havnen i Odense forhåbentlig svømmer over med Ellerter i alle regnbuens farver.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Nordfyn For abonnenter

Svømmehal og spillested midt i skoven: Det gamle mejeri i Rue tager form

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Otte ud af ti overvejer at forlade jobbet: Hårde arbejdsvilkår presser ambulancereddere - Odense er særligt ramt

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Erhverv

Nikotinposer kan spare samfundet for milliarder, mener fabrikant: Men... skal en afhængighed erstatte en anden?

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med Elvis som fan, ABBA, giftige nordfynske overhåndsserver og ildløs i madvognen

Faaborg-Midtfyn

Én faktor betyder 'alverden', konkluderer valgforsker: Se kortet her - sådan stemte du og dine naboer sidste gang

Sport For abonnenter

Denmark Open slår flot med halen i Odense Idrætshal - alle drømte om en finale mellem Momota og Axelsen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Kerteminde

Dragefestival - Drageoptog fra Fjord&Bælt og masser af aktiviteter

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur For abonnenter

Skilsmisse førte til lammende sorg: Trine fik et øksehug i hjertet, der aldrig forsvinder

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Nyborg For abonnenter

Helt til grin: Komiker tager gas på Nyborg Slot

Annonce