Annonce
Odense

Gak gak i pakhuset: Absurd forskelsbehandling i træningscenter

Fysioterapeut Nicolaj Hjorth Hansen sikrer sig, at Mette Rindal udfører øvelsen korrekt. Foto: Simon Staun
Claus Sloth driver træningscenter i eget navn på Pakhusgården ved Rugårdsvej. Hans ansatte fysioterapeuter må gerne have klienter til træning indenfor, mens de idrætsfagligt uddannede kolleger skal gennemføre præcis de samme øvelser med deres klienter på parkeringspladsen foran centeret.
Annonce

- Kom så, Martin. Tre til. Du kan godt, opildner personlig træner Julie Beate Finstad.

Hun er i gang med at køre ægteparret Martin og Anita Larsen godt møre med romaskine, kettlebells og sandsække uden for Claus Sloth-træningscenteret i Pakhusgården.

Solen skinner heldigvis, ellers havde det ikke været muligt at gennemføre træningsseancen. For Julie Beate Finstad er "kun" personlig træner, og de må ikke have hold eller klienter indenfor, hvilket er et stort problem for en virksomhed som Claus Sloth, hvor størstedelen af de 500 medlemmer netop kommer på grund af den personlige træning.

Inde i en af træningssalene står fysioterapeut Nicolaj Hjorth Hansen, der har Mette Rindal under kærlig behandling. Hun er i færd med en øvelse, hvor hun træder op på en stepkasse med håndvægte i hånden. Det er fysisk træning, som både styrke lænd, ben og overkrop.

- Det er mildest talt absurd, at jeg kan stå her i indgangen af træningscenteret og følge to næsten identiske træningspas, hvor den ene træner og klient må opholde sig inden for, mens de andre skal stå udenfor. Jeg kunne have en massør stående med en briks, en fodterapeut to meter derfra og en make up-artist bag skranken. Men jeg må ikke have en personlig træner, der rådgiver i, hvordan man bruger en træningsmaskine korrekt. Det er grotesk, siger Claus Sloth og ryster på hovedet.

Han har flere ansatte, som har en kandidat i idræt og dermed en femårig uddannelse, mens de ansatte fysioterapeuters uddannelse tager tre et halvt år.

- Der er naturligvis klienter, som har specifikt brug for fysioterapi i forbindelse med skader og genoptræning, men jeg kan ikke se, at det skal veje tungere end træning for diabetikere, overvægtige eller ældre, der har brug for at få gang i kroppen efter for mange år på sofaen, siger Claus Sloth.

Personlig træner og diætist Julie Beate Finstad må gennemføre dagens træning med ægteparret Martin og Anita Larsen ude på p-pladsen for træningscentret. Hvis det regner, er de nødt til at aflyse. Foto: Simon Staun
Annonce

Skuffet over manglende tillid

Claus Sloth er klar over, at uddannelsen som personlig træner ikke på samme måde er en sundhedsfaglig uddannelse, men han er ikke et sekund i tvivl om, at man er lige så kompetent til at stå for personlig træning og rådgivning, hvis man har en anden relevant uddannelsesbaggrund.

- Vi har også et tæt samarbejde i huset, hvor vi dagligt sparrer med hinanden for at vi bedst muligt hjælper vores klienter. Derfor er denne forskelsbehandling tåbelig, siger Claus Sloth.

Han synes, det begynder at være et problem, når coronareglerne ikke giver mening. Og fremhæver hotellernes situation sammenlignet med biografernes.

- I går læste jeg, at hoteller må holde konferencer med maksimalt 10 gæster, mens der kan sidde flere hundrede mennesker i samme biografsal. Det giver ikke mening. Når det ikke gør det, mister man lysten til at bakke op, siger Claus Sloth.

Det har stor betydning for hans firma, at der igen tilbydes personlig træning. Efter knap tre måneder stort set uden indtægter er kassen suget tom.

- Når man har omkring 500 medlemmer, som betaler mellem 475 og 1000 kroner om måneden, og derudover betaler for den personlige træning, siger det sig selv, at det gør ondt, når træningscenteret lukker i knap tre måneder. Den udendørs træning er et plaster på såret, men det kan slet ikke opveje det økonomiske tab. Alle medlemmer har været sat i bero siden 12. marts, men da udsigten til genåbning efter planen først bliver til august, har det været helt fantastisk, at omkring 100 medlemmer har vist deres støtte ved at betale for medlemskabet, selv om de ikke har kunnet træne, siger Claus Sloth.

Og tilføjer, at man ikke må glemme, hvor vigtig træningen er for medlemmerne.

- For mange af vores medlemmer kan det have store konsekvenser at indstille træningen i så lang tid, og det skuffer mig faktisk, at regeringen ikke har tillid til, at vi kan håndtere opgaven med træning indendørs for alle medlemmer uanset træner.

Annonce

Det handler om sund fornuft

Mens Martin og Anita stadig kæmper med kettlebells og sandsække udenfor, er 64-årige Mette Rindal i gang med sidste øvelse indenfor. Fysioterapeut Nicolaj Hjorth Hansen sidder på hug foran hende og korrigerer hende, så hun udfører øvelsen korrekt.

- Jeg synes, det er et mærkeligt sted at trække grænsen mellem personlige trænere og fysioterapeuter. Jeg kan i hvert fald ikke se logikken i, at jeg kan stå med medlemmer herinde og lave præcis de samme øvelser, som flere af mine kolleger er tvunget til at gennemføre udenfor. Det handler om sund fornuft, og det var netop det, vores statsminister bad os om at udvise, siger Nicolaj Hjorth Hansen.

Inden hver træning spritter han samtlige redskaber og maskiner af. Det samme kunne en personlig træner gøre.

- Jeg holder mig på god afstand, og det kan mine kolleger naturligvis også. Det er klart, at vi skal tænke os om i forhold til antallet af træningspas på samme tid, men det har vist sig, at det ikke har medført højere smittetryk de steder, man har åbnet op for fysioterapeutisk træning. Vores målgruppe er også voksne mennesker, der tænker sig om, siger Nicolaj Hjorth Hansen.

Mette Rindal er ked af det på vegne af de mange medlemmer, som ikke får trænet.

- Jeg har trænet fast med Nicolaj i halvandet år, og det har betydet, at min diabetes type 2 nærmest er væk. Min træning er virkelig vigtig, og jeg tror desværre, at rigtig mange bliver syge af ikke at få trænet. Eller i hvert fald får det dårligt fysisk, fordi de ikke kan holde deres sygdomme eller skavanker i skak.

Personlig træner Syssel Lillelund sørger for, at Michael Merlin Thomsen bliver presset til det yderste. Foto: Simon Staun
Fysioterapeut Nicolaj Hjorth Hansen sikrer sig, at Mette Rindal udfører øvelsen korrekt. Foto: Simon Staun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Svogre starter møbelvirksomhed: Kunderne står i kø for at købe håndlavede fynske borde

Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Annonce