Annonce
Odense

Kreativt kardinalpunkt: Gadefester forvandlede Odense for altid

Studiestartsfestivalen Generator afløste Karrusel i 2018. Festivalen har især været kendt for dens mange gadefester, som har lært de studerende byen bedre at kende. Arkivfoto: Simon Staun
Mens politikerne i Odense har haft fokus på den fysiske og økonomiske transformation, tog mange kreative kræfter livtag med den mentale transformation. Det eskalerede i 2013, hvor ”Fra gade til by”-projektet spillede en afgørende rolle og resulterede i et boom af kulturtilbud.
Annonce

Odense: Lørdag 28. juni 2014 spiste flere tusinde odenseanere rundstykker og kanelsnegle midt på Thomas B. Thriges Gade. Det blev en symbolsk morgenmad, da det både fejrede lukningen af den firesporede vej og blev startskuddet til en mental forvandling, som har sat eftertrykkeligt spor i byens kulturliv.

- Der opstod alverdens by-, fødevare- og kulturfællesskaber omkring ”Fra gade til by”-projektet, som Odense ikke havde set før. Derfor betragter jeg det som et kardinalpunkt i Odenses kulturelle transformation, siger Anders Skovgaard, der efter 10 år på Teater Momentum blev administrationschef for Odense Symfoniorkester i fjor.


Lukningen af Thomas B. Thriges Gade udmøntede sig blandt andet i en gadefest med koncerter og en fælles picnic. Det inspirerede andre til at benytte byrum, man ikke tidligere havde opfattet som optimale rammer for kulturarrangementer.

Anja Følleslev, leder af Studenterhus Odense


Han fremhæver også ombygningen af Posten i 2009, flytningen af studenterhuset til Amfipladsen i 2013 og opførelsen af Odeon 2017 som elementer, der har højnet kulturudbuddet i Odense.

Anders Skovgaard tror, at centrum kommer til at sprudle af liv og endnu mere kultur, når Overgade og Nedergade med flere igen hænger sammen med centrum. Foto: Simon Staun

- Der er kommet utrolig mange steder til, hvor kulturen kan udfolde sig, men samtidig er der også kommer nye områder i byen, hvor mange mennesker kan mødes. Munke Mose er blevet en magnet for unge mennesker, Amfipladsens treenighed med Café Biografen, Nelle’s og Studenterhuset trækker mange til i alle aldre, og området omkring Gertruds, Amy’s Winehouse og de nye drinksbarer er også med til at skabe en pulserende by, siger Anders Skovgaard.

Annonce

Modige politikere

At der skete noget i begyndelsen af 2010’erne, bakkes op af studenterhusleder, musiker og Årets Fynbo i 2017. Anja Følleslev kan tydeligt huske, da hun sad med den tidligere konservative rådmand, Steen Møller, efter en koncert i Kongens Have i 2011.

De talte om, at det kunne være fedt at lukke nogle af gaderne i midtbyen og give plads til nogle store gadefester og kulturelle tiltag på normalt utilgængelige steder.

- Det, syntes han, var alletiders idé, hvilket for mig står som et vendepunkt. Man kunne pludselig mærke en politisk vilje til at udvikle kulturen i Odense. Politikerne turde tage nogle beslutninger, som med garanti ville gøre nogen vrede og koste stemmer. Samtidig fik de myndighederne involveret og engageret, så man ikke fik et konsekvent nej, fordi en gade potentielt skulle benyttes af en ambulance, siger Anja Følleslev.

Hun er sikker på, at lukningen af Thomas B. Thriges Gade i 2014 satte gang i mange kreative tanker om, hvad byrummet kunne bruges til.

- Lukningen af Thomas B. Thriges Gade udmøntede sig blandt andet i en gadefest med koncerter og en fælles picnic. Det inspirerede andre til at benytte byrum, man ikke tidligere havde opfattet som optimale rammer for kulturarrangementer. Det udsprang der en lang række mindre og større arrangementer ud af. Ikke mindst Karrusel i sensommeren 2014, siger Anja Følleslev.

Annonce

Paletten fik flere nuancer

Julian Leker, der er medejer af Slagteriet, har været med til at arrangere Warehouse Festival, Karrusel, Generator og en række markante nedrivningsfester. Han roser de lokale politikere for at sætte handling bag de forkromede ord.

- Jeg har tilbragt mange timer på borgmesterkontoret med Anker Boye og Peter Rahbæk Juel, hvor jeg har forsøgt at forklare dem, hvorfor byen skulle satse på forskellige arrangementer. Min fornemmelse er, at de har lyttet og taget det til efterretning. Jane Jegind havde som rådmand også stor betydning for flere kulturarrangementer. Det kan godt være, det ikke er sket fra den ene dag til den anden, men hun har ført mange af planerne ud i livet, siger Julian Leker.

I hans øjne har to kulturarrangementer været altafgørende for den kulturelle forvandling, Odense har gennemgået det seneste årti.

- Det kan godt være, HCA Festivals har flere gæster, men Tinderbox og Karrusel har haft større betydning for selvforståelsen og musikudbuddet i byen. Paletten fik mange flere nuancer, og det har siden haft ufattelig stor betydning for hele musikscenen i Odense, konstaterer Julian Leker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Kerteminde For abonnenter

60 dage for et facebook opslag: - Det er samfundet, der har censureret en folkevalgt politiker, mener forsvarsadvokat

Nyborg

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

OB

OB-træner vil konkludere halvvejs

Nordfyn

Efter dommen til vanvidsbilist: Dansk Folkeparti afkræver justitsministeren svar

Annonce