Annonce
Indland

Gør som vi siger...

Annonce

- Thi kendes for ret. Jacob Buksti dømmes til at æde færdselsloven for åben tv-skærm.

Nuvel. Dommen faldt ikke i en retssal, men under stor jubel på en debathjemmeside, hvor dobbeltmoral var dagens emne.

I virkeligheden blev Socialdemokraternes trafikordfører blot dømt til bortvisning af Vestsjællands vælgere ved Folketingsvalget i februar.

Trafiksikkerhedskommissionens næstformand, der susede af sted med 173 km/t, er da også et af de mest lysende eksempler på politisk dobbeltmoral i nyere dansk historie.

Eller: Som Jacob Buksti så rammende skrev på sin egen hjemmeside, inden politiet tog ham i fartkontrollen:

- Problemet med færdselssikkerhed er paradoksalt nok, at det er noget alle - i hvert fald på det retoriske plan - er for. Men hykleriet og dobbeltmoralen kender tilsyneladende ingen grænser på dette område.

Jacob Buksti havde altså anskaffet sig en usædvanlig høj hest at falde ned fra. Måske var det derfor, at Jacob Buksti måtte forlade Folketinget af bagvejen. For det er ikke ualmindeligt, når politikere smyger sig fri efter at være afsløret i at sige ét og gøre noget andet.

Sundhedsministeren ryger cigaretter. Venstrefløjen efterlyser danske børn i blandede skoler, men sender deres egne på privatskole. Eks-forbrugerministeren fraråder cowboylån, men belåner sig selv til op over markisen.

Hvor går grænsen?

Annonce

Mr. moral

En hurtig søgning på internettet viser, at Enhedslistens Søren Søndergaard er blandt de politikere, der flittigst beskylder andre politikere for dobbeltmoral.

Men hvor ren er egentlig en ren samvittighed? Hvid som nyfaldne sne-fnug, eller må der godt være lidt grums i driverne?

- Tja. Jeg har mest brugt udtrykket, når folk har to forskellige standarder i forhold til fjenderne og venner. Det bliver jo særligt underholdende, fordi det ofte er folk, der tidligere beskyldte venstre-fløjen for at lukke øjnene for, hvad der foregik i Sovjetunionen, begynder Søren Søndergaard med henvisning til sine politiske modstandere, der støtter USA's udenrigspolitik.

Derefter mister Søren Søndergaard for en sjælden gang mælet.

Han kan tale i timer om Amerikas dobbeltmoral i Usbekistan-spørgsmålet. At blive spurgt til danske politikeres moral er en anden sag.

Derfor får han en case: Partifællen Pernille Rosenkrantz-Theil sprutter omkring i København på scooter og altså ikke på venstrefløjens favorit-ganger, den CO2-neutrale cykel.

- Nej... det synes jeg ikke er dobbeltmoralsk. Jeg låner også af og til min mors bil at køre i.

Annonce

Lars Løkke frikendt

Hvad nu hvis Enhedslistens unge komet købte en fire-hjulstrækker?

- Så begynder det at nærme sig noget. Og det er klart: Hvis man samtidig taler imod, at andre kører rundt i firehjulstrækkere, så er det meget dobbeltmoralsk.

- Men jeg synes ikke, det er et problem at gøre noget, der er lovligt, samtidig med at man arbejder for at ændre det. Man kan godt arbejde for at forbyde rygning på restaurationer, men selv tænde en cigaret i rygeafdelingen på en restaurant.

Søren Søndergaards lempelige definition frikender således sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen, der er chef for alverdens rygestop-linjer, men selv har haft umådelig svært ved at kvitte vanen.

Og det er også okay, at SF's Kristen Touborg indkasserer landbrugsstøtte, selv om han er skarp kritiker af ordningen.

For Søren Søndergaards eget vedkommende går grænsen et sted mellem bur- og skrabeæg.

- Vi køber nogle gange skrabeæg og nogle gange økologiske æg. Men nogle gange siger jeg: Det er simpelthen for dyrt. Du kunne godt tage mig i at købe tre Kærgaarden på tilbud i stedet for en økologisk, siger Søren Søndergaard og tilføjer, at fattige jo også godt kan gå ind for økologi, selv om de ikke har råd til det.

Til slut afslører Søren Søndergaard, hvorfor hans ord falder så langsomt. Han har nemlig ikke lyst til at forfladige et udtryk, han helst bruger om sit syn på demokratiets trange kår i krigen mod terrorisme.

Så er en socialist i en benzinsluger trods alt mere i orden.

- Men vi kender jo alle den dér med at sige: "Hold kæft, hvor er han dobbeltmoralsk!" i en samtale over en øl, hvis nu en fra venstrefløjen har købt en stor bil eller noget. Men jeg ville aldrig gøre det til en politisk sag, at en lov-og-orden-politiker som Helge Adam Møller går over for rødt klokken fire om natten nede i Næstved.

Annonce

I nationens tjeneste

Ifølge lektor i filosofi Poul Lübcke ser de fleste mindre mildt på politikeres dobbeltmoral.

- Helt grundlæggende skal man bare have den samme moral i privatlivet som i politik. Hvis Jacob Buksti havde haft en hjertepatient på bagsædet, så ville ingen have haft et problem med at han kørte 173 km/t. Nu må man gå ud fra, at han bare ville hurtigt frem, og vi vil ikke acceptere, at man går over stregen for egen vindings skyld.

I det hele taget er der kun to "heller" i forhold til moralen: Hvis man er helt inde i privatsfæren - derinde hvor sundhedsministre tænder deres cigaretter - eller hvis man handler i en større sags tjeneste.

Sidstnævnte skete, da statsminister Anders Fogh Rasmussen skulle udpege en dansk kandidat til EU-kommissionen.

En hjørnesten i regeringens ligestillingspolitik er modstanden mod positiv særbehandling: Det skal altid være kvalifikationerne, der tæller. Alligevel indgik statsministeren en handel med kommissionens formand om, at Danmark mod at sende en kvinde fik en tung kommissærpost.

Bittert for Bertel Haarder, der blev betragtet som den bedst kvalificerede kandidat - men godt for Danmarks røst i EU, og dermed moralsk forsvarligt.

Poul Lübcke ville opfatte det lidt anderledes, hvis han så en fra Enhedslisten købe buræg for at spare en femmer.

- Det er en beskeden ting, selv om det i og for sig er dobbeltmoralsk. I virkeligheden burde han måske bare overveje, om han overhovedet er medlem af det rigtige parti.

DOBBELTMORAL: Indstilling, der fordømmer visse forhold og samtidig accepterer visse andre, lige så forkastelige forhold.

Kilde: Den Danske Ordbog

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Lokal kok blev stukket til døde: Kæresten til den dræbtes søster anholdt

Nordfyn For abonnenter

Per giver kommunen skylden for sit mistede ben: - Der er ikke noget, der hedder menneskeværdigt i det her

Kerteminde

Drabssigtet erkender at have stukket med kniv: Det var nødværge

Kerteminde For abonnenter

Cengiz genoplivede 28-årig efter knivstikkeri i Munkebo: Nu er offeret død

Odense

Kritik af kommune i sag om ulovligheder i tidligere kro: Går efter de forkerte, mener lejerforening

Annonce