Annonce
Odense

Gør julen bedre for mange: Fyn hjælper Fyn kan gøre en forskel

Det begyndte som lidt af en tilfældighed i 2010, da Frelsens Hær opfordrede Fyens Stiftstidende til at samle penge ind blandt læserne som led i julehjælpen til værdigt trængende. Indsamlingen Fyn hjælper Fyn har været et fast programpunkt op til jul lige siden.

Fyn: For godt ni år siden havde jeg en såkaldt nyhedsvagt her på avisens Odense-redaktion. Den gik blandt andet ud på at tage imod alle indgående opkald, og blandt disse var et fra Frank Marseille Jakshøj, der på det tidspunkt var korpsleder for Frelsens Hær i Odense.

Han ville høre, om vi kunne skrive en lille artikel om, at nu var det tid, hvis man ville ansøge om julehjælp hos Frelsens Hær. Det kunne vi da godt, lød mit svar, og så tog samtalen en drejning, idet den gode korpsleder fortalte, at han havde hørt om en avis et sted, der stod i spidsen for en indsamling blandt læserne, og om det ikke var noget for Fyens Stiftstidende at kopiere den idé?

Frank Jakshøjs timing var perfekt, for i de år var det for alvor blevet et mantra for vor hæderkronede avis, at vi ikke bare ville beskrive problemerne, vi ville også være med til at løse dem. Resultatet blev Fyn hjælper Fyn, og eftersom samtalen med Frank Jakshøj var i 2010, kan vi i år fejre, at det er 10. gang, vi laver indsamlingen.

Annonce

625 ansøgninger om julehjælp

Man kan selvfølgelig altid diskutere, om det er noget at fejre, at der er et behov for at rejse penge til julehjælp, som bestemt ikke er blevet mindre i løbet af dette årti. Men vilkårene er nu engang sådan, og hvis man vil ændre dem, er det en politisk kamp, som ikke hjælper de fattige familier her og nu. Derfor gik vi ind i Fyn hjælper Fyn. Med den simple mission at i det mindste i julen skulle familierne have råd til den lille smule ekstra, der ikke er i en hverdag med en økonomi, der er presset i bund.

Frelsens Hær Odense, der dækker det meste af Fyn, har i år modtaget 625 ansøgninger om julehjælp. Der er ikke tale om et tag-selv-bord: Ansøgerne skal gøre rede for deres økonomiske forhold, og hvis de for eksempel skriver i ansøgningerne, at de har store medicin- eller huslejeudgifter, skal de kunne dokumentere dette.

Fattige børnefamilier får hjælp

I år er 438 ansøgere blevet indstillet til julehjælp, og regnestykket er faktisk simpelt: Hvis ikke Fyn hjælper Fyn samler tilstrækkeligt med penge ind, vil der ikke være råd til julehjælp til alle disse. Julehjælpen er garanten for, at en række fattige børnefamilier i det mindste i den tilstundende højtid får luft i økonomien til gaver, god mad, og hvad der nu ellers hører højtiden til. Alt det de fleste af os tager som en selvfølge.

Heldigvis har det, lige siden Frank Marseille Jakshøj plantede idéen, vist sig, at der findes masser af generøse mennesker på Fyn - blandt jer læsere. Organisationer, virksomheder, privatpersoner har taget godt imod Fyn hjælper Fyn og har doneret små og store beløb, der har gjort det muligt af sprede julelys og varme i en række hjem, hvor hverdagen er slidsom.

Tak for det, og vi håber og tror, I er klar til at hjælpe os med at hjælpe Fyn igen i år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce