Annonce
Livsstil

Gør-det-selv: Underligt ord

Tegning: Gert Ejton

? Hej Kjeld - apropos historien fra forleden om universal selvstarter. Det er længe siden, jeg sidst er stødt på det besynderlige ord, rekylstarter.

Jeg kom til at gruble lidt over denne sjove sprogforvanskning, for der er jo egentlig intet til fælles med den kraft, som rekyl fra et våben giver. Mon ikke det er opstået i en tid, hvor engelsk ikke var hverdagskost, og så har man bare lige fordrejet det oprindelige engelsk/amerikanske ord RECOIL, som direkte oversat er gen(op)spol - så giver det jo pludselig mening.

To andre sjove ord fra den tid - med samme klang: I USA kørte man "dirttrack", i Danmark kørte man "dørtræk" - og de amerikanske biler var udstyret med "sealed beam"-lygter (forseglede), medens det i Danmark blev til "sildebenslygter".

Det er da ret morsomt, og i disse globale engelsksprogede tider opstår sådanne velklingende forvanskninger næppe mere.

Venlig hilsen

Johnny Schmidt, Odense

Annonce

! Hej Johnny - nej, det kan du have ret i. Unge mennesker i dag har via internettet så intimt et forhold til det engelske (i praksis den amerikanske afart) sprog, at der ikke længere er tale om at lade sig inspirere - de overtager i stedet de amerikanske udtryk og vendinger råt for usødet - uden at gøre sig den ulejlighed at fordanske dem, så de flyder ind i sproget.

I øvrigt ved jeg ikke med sikkerhed, om det der snoretræk, vi kender fra plæneklipperen, faktisk hedder rekylstart - men det gør det vel, siden der ikke er nogen, der har klaget ...

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce