Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Sorte pletter på gulv

1: De grå pletter vil med lidt oxalsyre forsvinde som dug for solen, men …
Annonce

? Hej Kjeld jeg har lige set din video på YouTube (om at fjerne pletter fra lyst egetræ - red.), da jeg var ved at søge, hvad jeg skal gøre med min datters trægulv. Se billeder.

Hvad anbefaler du, at jeg gør for at få det væk?

Venlig hilsen

Nada Hawa

2: … de mørkere pletter kræver lidt mere, og …

! Hej Nada - jeg tror desværre ikke, at du kan slippe helt af med de pletter, jeg ser på billederne. Men du kan komme et godt stykke ad vejen. Midlet hedder knofedt og oxalsyre.

For det første er der tale om egeparket - så vidt jeg kan se, er det massive parketbrædder fra Junker, og fra nye har de sikkert været lakeret, men nu er lakken slidt af, så vi de fleste steder er nede i råt egetræ.

Hvor træet er helt råt - altså helt uden lak - kan du bare klø på med oxalsyre. Det nemmeste er at købe det færdigblandet i en spray - det hedder Pletfjerner til Egetræ og burde kunne købes i de butikker, som sælger gulve. Hvis du ikke kan finde det i nogen butik nær dig, så må du købe oxalsyre i form af pulver, som du selv rører op med vand - kan fås i enhver farvehandel.

Du sprøjter eller pensler bare oxalsyren på pletter og lader det virker i 5-10-15 minutter, indtil pletten er tør - så sprøjter/pensler du en gang til og så videre.

De grå pletter vil uden tvivl forsvinde uden problemer - helt uden problemer. De meget mørke pletter vil nok ikke forsvinde helt, men det vil blive meget lysere - væsentligt lysere.

Og når du har opnået, hvad du kan og ønsker, vil jeg foreslå dig at få gjort ét eller andet ved gulvet - en overfladebehandling af en slags, for som det er nu, er gulvet meget modtageligt.

Det mest regulære ville være at ofre en professionel afslibning, men det let nok at sige, når det ikke er mig selv, der skal betale …

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

3: … de helt sorte pletter forvinder muligvis ikke helt.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Koks i kulissen i Den Fynske Opera: Tidligere næstformand genkender ikke to vigtige mødereferaters indhold

Kerteminde

At blive voksen

Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Odense

Politichef om drabssagen fra Egeparken: - Det er for tidligt for os at melde ud, hvad der præcis er sket

Kerteminde For abonnenter

Million-priser på Nordre Havnekaj fastsat: Nu sættes 18 eksklusive Kerteminde-huse til salg

Annonce