Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Skimlede bjælker i udestuen

Oppe under taget i en varm og fugtig udestue er der gode betingelser for skimmel.

? Hej Kjeld Bjerre - jeg håber, at du kan hjælpe mig med følgende problem: Jeg vil gerne have fjernet disse sort pletter på trælisterne i min udestue!

Jeg kan oplyse, at listerne er cirka 20 år gamle, og de er kun malet med en grunder. Jeg har prøvet med citronsyre, men det hjælper ikke.

På forhånd tak!

Med venlig hilsen

Allan K. Villumsen, Nyborg

Annonce

! Hej Allan - det problem kan jeg sagtens hjælpe dig med. Jeg vil tro, at du i sin tid har smurt bjælkerne - jeg forstår det sådan, at det er de spær, som bærer taget over din udestue - med et eller andet a la Gori 22. Det er noget tyndt pjask med lidt olie, en del fungicid (gift) og en hel masse terpentin.

Olien skal skabe en fornuftig bund for den efterfølgende maling at holde på - giften skal hindre skimmel og andet utøj - terpentinen skal få det hele til at fylde godt i spanden, så du føler, at du får noget for pengene.

Og det har sikkert virket udmærket i mange år. Men før eller siden fordufter den giftige virkning, og så er der frit slag for skimmel. Det er en slags bittesmå planter - også kendt som jordslag og i familie med mug. Det starter med enkelte sporer (frø), som findes alle vegne - de bliver til små kolonier, der ses som små sorte prikker, og kolonierne vokser mere eller mindre sammen, så overfladen opleves som gråsort.

Det er ikke farligt - hverken for dig eller træværket. Men det er heller ikke ret kønt at se på.

Det er heldigvis let at bekæmpe - du kan forsøge med Klorin, Klorrens, Rodalon, og hvad det ellers hedder - eller du kan bruge brintoverilte eller for den sags skyld brun sæbe - eller du kan købe et af de produkter, som sælges specielt til formålet og går under betegnelser som trærens.

På den måde får du desinficeret træet - altså slået de små organismer ihjel - og du får forhåbentlig en overflade, som er nogenlunde lys og renset for de små sorte prikker. Herefter skal træet have lov til at tørre, før du giver det en ny behandling.

Der er som sagt skimmelsporer alle vegne - det bliver kun et problem, hvis der er tilpas varmt og især fugtigt. Og det er der typisk oppe under taget i en udestue.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH i corona-beredskab: - Vi bruger flest ressourcer på frygt og bekymring

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce