Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Sølvtøj bliver sort

Det fineste sølvtøj - Danish Design. Men hvorfor er det pludselig begyndt at løbe an - og det rustfrie bliver sort - i pletter?

? Kære Kjeld Bjerre - i 1971 fik vi til brylluppet bestik og stel fra Dansk Design i Odense.

Alt har fungeret fint, men i 2015 flyttede vi til Langelinie i Odense, og siden er bestikket gradvist blevet besynderligt - det bliver sort, misfarvet og prikket – jf. billede. Og sølvtøjet misfarves hurtigt igen, efter at det er pudset.

Vi har boet i Aarhus, Skt. Klemens i Odense, på Havnefronten i Middelfart og nu på Langelinie Odense, men det er først de senere år her på Langelinie, at der er sket denne kedelige ændring. Måske fordi vi her i Odense har noget meget kalket vand?

Mit spørgsmål er: Hvad sker der i huset - undergrund, vandkvalitet etc. - som er skyld i “ødelæggelsen”. Og er det farligt at bruge bestikket?

De bedste hilsner og på forhånd tak

Jette Schibler

! Kære Jette Schibler - jeg aner ikke mine levende råd. Jeg vil jo gerne hjælpe, men har ikke den mindste forstand på sølvtøj. Min salig mor havde ganske vist skufferne fyldt, men da hun døde, og vi skulle dele arven, løb mine søskende med det hele ...

Til gengæld fik jeg bornholmeren - og det musselmalede - og en enkelt sovseske, som Fruen er blevet rigtig glad for!

Men jeg har altså ikke noget kvalificeret råd til dig. Til gengæld har jeg en velfungerende mobil med abonnement hos TDC - og lige for tiden er det betalt, så den fungerer rent faktisk - og derfor kunne jeg ringe til ingen ringere end Zinglersen i Odense.

Og det må vel være det rigtige sted, for jeg mener at huske fra min barndom, da jeg gik på den lokale latinskole, at det var hos Zinglersen, de fine handlede - og jeg fik fat i en meget-meget flink og endnu mere fynsk dame, som hedder Lone:

- Kan du genkende problemet med, at sølvtøj pludselig begynder af blive sort - tilsyneladende i forbindelse med en flytning?

- Ja, det kommer ikke spor bag på mig. Når sølvtøj bliver sort - anløbet - så skyldes det jo iltning. Altså en kemisk reaktion med et eller andet i luften - så vidt jeg ved oftest udløst af svovl - eller syre af én eller anden art.

- Og nu ligger Langelinie jo ved Odense Å - måske er der svovl i luften ved åen - eller bare højere luftfugtighed - hvem ved?

- Der er hundrede ting, som kan spille ind - det kan være det møbel, man opbevarer sølvtøjet i, det kan være klædet i bunden af skuffen - det kan være limen i den papæske, den fine ske ligger i - dampe fra byggematerialer og tæpper.

- Og helt generelt plejer vi at sige, at ved skiftende temperaturer og høj luftfugtighed anløber sølvtøjet hurtigere end ellers - så det er en dårlig idé at opbevare det fine bestik i soveværelset eller et uopvarmet gæsterum.

- Da jeg stod i lære, var det eksempelvis også helt forbudt at bruge gummibånd - det er jo ellers oplagt at bundte sølvtøjet, men der er altså noget i gummiet, som kan give sorte mærker.

- Men hvad kan man gøre - findes der et magisk middel - noget kemisk trylleværk, man kan putte i skuffen, og så er der garanti for, at sølvtøjet holder sig skinnende?

- Nej, hvis der fandtes sådan et middel, kunne vi sælge det i spandevis, for det er noget, som mange mennesker klager over.

- Har du slet ikke noget godt råd?

- Jo, brug sølvtøjet - jo mere desto bedre. Det løber jo kun an, hvis det ligger i skuffen. Hvis det bliver brugt og vasket, har du slet ikke problemet.

- Og så er der jo den mulighed, som jeg selv benytter mig af - jeg opbevarer skeer og gafler i lukkede plasticposer. Start med at pudse sølvtøjet, og læg så den første ske ned i posen - rul så posen en halv omgang og læg den næste ske ned ved siden af den første - rul igen og så videre. På den måde kommer hver ske eller gaffel til at ligge i sin egen “lomme”, så de hverken bliver anløbne eller ridsede - og til sidst forsegler jeg lige posen ved at smelte kanten med en lighter.

- Man kan selvfølgelig også bruge en af disse maskiner til vakuumering - men det har jeg altså ikke råd til, så jeg “ruller” bare sølvtøjet i almindelige plasticposer, slutter Lone - fra Zinglersen.

Tak for hjælpen!

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Odense For abonnenter

Mens toårig søn sad på bagsædet: Fører og passager skiftede plads med 80 kilometer i timen på motorvejen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Fem små killinger efterladt til døden i denne lille papkasse: - Det er aldrig okay

Erhverv For abonnenter

Øjenåbner i vestfynsk stationsby: Christian og Christian trækker kunder til fra de større byer og sørger for nyt imponerende plus på bundlinjen

Faaborg-Midtfyn

Kæmpeplan flytter bibliotek: Så vilde er planerne for byens største øjebæ

Erhverv For abonnenter

Rekordgodt år for en Fyns største virksomheder: Overskuddet stiger trods konkurrenter og mangel på arbejdskraft

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Odense

Landsbyer frygtede at miste milliondyr cykelsti over motorvejen: Nu får de to helt nye broer, når den gamle rives ned

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Kaj jagter billig strøm: - Elprisen er steget vanvittigt, og det kan mærkes på elregningen

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Annonce