Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Ryge træ i gammel fryser

Dette “lille møbel” har Asger Dam røget med salmiakspiritus - i sit eget røgeri: En gammel fryser.

? Hej Kjeld Bjerre - jeg har et lille bidrag til din artikel om røgning af egetræ med salmiak.

Jeg har lavet et lille møbel, som jeg ville prøve at røge, efter det var helt færdigt. Som det ofte sker, når man skaber sig et problem, ligger løsningen måske lige for næsen af én, hvilket jo hermed viser, at man aldrig skal lade noget ugjort.

I mit tilfælde var tilfældigheden, at jeg talte med en nabo, som jeg fortalte om problemet, og i det samme passerede vi forbi en kummefryser, som stod i rum hos ham, og jeg konstaterer spontant, at det ville være fint med en udrangeret sådan til formålet. Naboen oplyser, at han da lige har en udrangeret sådan stående, fordi det har man da altid på landet.

Herefter er handlingen kort - fryseren kørt i stilling, møblet på plads, en malebakke i bunden, fylde den op med tredobbelt salmiak, bang - i med låget hurtigere, end du når at trække vejret. Bogstaveligt talt.

Der blev skiftet “olie” på malebakken efter to dage - da var “gassen” gået af den tredobbelte, og jeg hældte en ny omgang på, og på dag tre var den o.k.

Møblet blev finpudset med sandpapir af fineste korn, herefter polering med linoliefernis. Resultatet er faktisk meget godt, som man siger, men jeg kan dog ikke sige noget om farveægtheden, eller hvor langt ind i træet salmiakken virker.

Med venlig hilsen

Asger Dam, Svendborg

Annonce

! Hej Asger - inden så længe skal jeg efter planen ryge en større omgang egetræ, og jeg har løseligt tænkt på, hvordan man kan bygge et gastæt skab til formålet. Men den plan er nu afblæst - jeg satser også på en kummefryser!

Måske en skabsfryser eller et køleskab ville være nok så praktisk - jeg tror, at dampene fra salmiak er en hel del tungere end luft, og det vil sige, at måske “falder” mere villigt ud af skabet, når rygningen er overstået.

Jeg takker for fidusen. Og kipper i øvrigt med flaget for “det lille møbel” - det er jo en hamrende flot skammel!

Og jeg kan så fortælle dig, at ved en vellykket rygning trænger dampene rask væk 5 mm ind i træet - farven aftager selvfølgelig med dybden, men det er min erfaring, at man roligt kan slibe og endda høvle, uden at man risikerer, at der opstår lyse skjolder.

Ved en vellykket rygning forstås, at man pøser rigeligt med salmiak på, så der er “fuldt damptryk” i et døgn eller halvandet. Jeg vil tro, at det fremmer forretningsgangen, hvis træet er godt og vel tørt - det skal jo suge dampene til sig, og det gør det nok ikke så villigt, hvis træet i forvejen er fugtigt.

Efter rygning skal det ud og tørre/luftes i nogle døgn - indtil den sidste hørm af salmiak er vejret bort - indtil da skal man være opmærksom på, at salmiakdampene er ganske aggressive og eksempelvis kan misfarve andet træ. Jeg vil også tro, at den kan få jern til at ruste og metaller til at løbe an.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Kerteminde For abonnenter

Succesen af Langeskov Station kan måles på flere måder: - Da toget begyndte at stoppe, sagde det 'woom'

Annonce