Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Rense knækfliser

Knækfliser er så ru og porøse, at de både skal renses mekanisk og kemisk.

? Hej - jeg søger en god idé til, hvordan man får renset knækfliser uden at ødelægge overfladen. Foto er vedlagt.

Venlig hilsen

Finn Boje, Odense

Annonce

! Hej Finn - uf, de ser slemme ud. Den langhårede del er en slags mos eller lav, som har rødder ned i betonens mere eller mindre porøse overflade - og det skal du huske, når du vælger metode.

Det nemmeste er jo blot at starte højtryksrenseren - fyr den af for fulde gardiner og i en vinkel på 45 grader, så kan du ret hurtigt gøre din stensætning 30-40 år yngre. Sådan vil det i hvert tilfælde se ud - med højtryk kan man effektivt gøre en overflade af beton fuldstændigt ren, og hvis ikke fliserne er noget billigt skrammel, vil de ikke tage mærkbart skade: Ordentlig beton tåler højtryksrens med almindeligt forekommende hobbymaskiner!

Problemet opstår først, hvis flisen i forvejen er mere eller mindre nedbrudt i overfalden - af mange års skiftende frost og tø - så vil vandstrålen efterlade flisen en smule mere ru. Men det er altså en proces, som allerede er i gang - den bliver blot skubbet et par år frem.

En del vil hævde, at jeg er helt galt afmarcheret med denne betragtning. Men jeg hører altså til dem, som uden betænkning, men dog med en vis omtanke, bruger højtryksrenseren til alt muligt.

Men nu taler vi jo om knækfliser, og her er det min erfaring, at de er nok så porøse - den “knækkede” kant er af gode grunde meget ru, men fladerne er ofte heller ikke for kønne: Der er typisk masser af porer og gruber - og uanset hvor grundigt du går til værks med højtryksrenseren, vil der sidde lidt tilbage i hullerne.

Derfor vil jeg tro, at dine knækfliser ret hurtigt vil blive lodne igen - og derfor vil jeg foreslå, at du følger den “hydro-mekaniske” afrensning op med en kemisk. Det simpleste og billigste middel er kaustisk soda - 2-3 kopper opløst i en spand vand - og denne juice fordeler du så rundhåndet på stensætningen.

Dermed vil jeg tro, at du får has på de rødder og sporer, som gemmer sig nede i flisernes overflade. Kaustisk soda er en kraftig base - den “æder” organisk materiale og hæver pH-værdien, så utysket ikke får lyst til at slå sig ned igen. I hvert tilfælde ikke lige med det første.

Der sælges også forskellige kommercielle produkter med akkurat samme virkning - det er forbudt at kalde dem algefjernere, men så hedder de bare et eller andet, som får dig til at tænke på præcis det: algefjerner!

Og typisk består de bare af vand og en slat kaustisk soda - og til en langt højere pris end “den ægte vare” …

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce