Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Olie til høvlen

Sådan ser en rigtig høvl ud - med sål af pokkenholt.

? Hej Kjeld Bjerre - i går læste jeg om lak til høvlen. Jeg har sådan en gammel høvl - og en rubank - begge med pokkenholtsåler. Jeg købte dem for 60-65 år siden, da jeg var i lære som snedker, og jeg bruger dem en gang imellem endnu.

Jeg lærte at behandle sålen med rå linolie i en skål, som du beskriver. Rå linolie hærder nemlig ikke med en hinde, men den trænger ind i træet.

Når man bruger høvlen, glider den bedre ved at smøre sålen med vaselinolie - det har jeg altid gjort.

Jeg læser med stor interesse dine artikler hver uge.

Med venlig hilsen fra

Hans Jørgen Ploug, Odense SV

Annonce

! Hej Hans Jørgen - og du er helt sikker på, at den høvl på billedet ikke er en, du har neglet fra min værktøjskasse? Den ligner akkurat min, som jeg ikke kan finde mere …

Spøg til side: Det er lige sådan, en høvl skal se ud. Sålen af pokkenholt er slidstærk - som bare pokkenholt, kunne man sige.

Og høvlen er dejlig at arbejde med, fordi den er meget lettere end en moderne af støbejern.

Vaseline er mig bekendt nogenlunde det samme som lampeolie - også kendt som parafin og klinkeolie - og det er et ret udmærket slipmiddel, hvis ikke man har andet ved hånden.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Annonce