x
Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Og så ikke en lyd mere om muldvarper

Foto: Colourbox

? Kære Kjeld Bjerre - allerførst skal du have ros og tak for dine altid festlige indslag og kommentarer - ikke mindst din humor. Det kan redde en halvkedelig søndagsavis.

MEN - grunden til min mail er en nylig artikel, hvor teknik og maskiner er inde i kampen over for muldvarper - er det ikke at skyde gråspurve med kanoner?

Det er jo hverken løver eller ulve, vi er oppe imod!

Jeg er en simpel vendelbo, som virkelig har taget kampen op med muldvarper og mosegrise - med meget simple midler: En lang syl og en gammel spejder-spade og så de gamle traditionelle klapfælder.

Jeg startede min kamp i 2015, da mine græsmarker var ved at blive ødelagt totalt af de nævnte væsener. Jeg har en bekendt, som har 70 års erfaring med den gamle fangstmetode med syl, spade og klapfælde - og spand ovenpå.

Han viste mig, hvorledes man med sylen finder gangen (øvelse gør mester) - herefter graves hul ned til gangen med den smalle spejderspade. Den er skåret til i bredden, så selve hullet til fælden ikke bliver for bredt/stort, så især mosegrisene kan kravle uden om klapfælden.

Det lyder såre simpelt, og kombineret med flid og jysk stædighed vil det lykkes, men man skal huske at bruge handsker.

I 2016 fangede jeg 300 stk. 75 pct. mosegrise og 25 pct. muldvarper. I 2017 fangede jeg 150 stk. i samme forhold, i 2018 80 stk. med lige mange af hver, og jeg slutter her i 2019 med 50 stk., som hovedsageligt er muldvarper.

Når jeg virkelig går til den, har jeg ni fælder i gang og tilsyn af fælder to gange dagligt - man er vel jæger!

Denne mail er IKKE skrevet for at komme i avisen, men mere for at sige, at med flid, stædighed og selvfølgelig opnået erfaring, kan man altså nå langt. Jeg er blevet berygtet iblandt venner og bekendte, som ringer og beder mig komme for at fange deres problembørn.

Jeg har efterhånden fået så megen erfaring, at jeg er begyndt at lave snyde-huller for at øge gennemtrækket i gangene. Det kan mosegrise og muldvarper nemlig ikke lide, så det presser de kære væsener til at være mere aktive og forsøge at få lukket ned for trækket - og derved kommer de forbi fælderne.

Bare for at sige, at man behøver ingen smarte maskiner. Knofedt, viden og erfaring kan også gøre det, og man kan sagtens få græsplænen fin igen med meget simple virkemidler.

Grunden til, at jeg har forholdsvis mange angreb på mine græsmarker, er, at jeg ikke pløjer så tit - jeg bruger heller ikke gylle eller kunstgødning, men kun dybstrøelsen fra kreaturerne.

Jeg giver dig min adresse, men håber i øvrigt på din fortrolighed. Dels fordi, at i Vendsyssel praler vi ikke, men også fordi dyre-aktivisterne kunne læse med, og så kunne man jo blive udsat for mangt og meget.

Du og din familie ønskes hermed et lykkebringende nytår.

Venlig hilsen Thomsen

Annonce

! Hej Thomsen - mange tak skal du have. Også et godt nytår til dig - og for den sags skyld til alle andre læsere - i Vendsyssel - ja, i hele Jylland, på Fyn og omliggende øer - og søens folk!

Som ønsket har jeg kun bragt dit efternavn. Jeg har dog lidt svært ved at forestille mig, at din uskyldige jagt på muldvarper og mosegrise skulle få aktivister til at se rødt - at få dyreaktivisterne op af hullerne, om man så må sige. For så ville de jo godt nok få travlt.

Men det ved du måske mere om, end jeg gør. Jeg hører til dem, som instinktivt ryster på hovedet ad den om sig gribende dyreaktivisme. På den anden side må man vel erkende, at der finder en industriel og uendelig kynisk udnyttelse af dyr sted, som det er meget svært at forsvare - det ser sgu ikke kønt ud, og dyrene taget under et er jo vores medskabninger.

Og vi må nok også erkende, at nye og yngre generationer tænker og oplever verden på en anden måde, end vi, som nu er ved at være gamle. Og vi oplever tingene anderledes end vores forældre og bedsteforældre.

En gang blev man brændt på bålet, hvis man sagde noget, som ypperste-præsten ikke var enig i - folk og fæ blev pisket og radbrækket for at få dem til at makke ret - børn blev rutinemæssigt banket på plads og ydmyget. Som barn fik jeg selv bank efter noder - længere er det ikke siden!

I dag bliver man anset for at være syg i roen, hvis man lægger hånd på børn - man må end ikke skælde dem ud. Man må ikke engang skælde sin hund ud - da jeg for få år siden gik til træning med Hunni, blev jeg belært om, at hun kunne få traumer, hvis jeg fortsatte med at bruge min (åbenbart) lovligt friske tone overfor hende.

Og det giver alt sammen god mening. Hverken hunden, børnene eller konen skal bankes - ingen skal brændes for deres overbevisning, ingen skal tåle tortur eller ydmygelse. Det har vi lært i historiens løb - det er godt det samme, og lige nu tror jeg, at en ny generation er ved at lære os, at alt liv i én eller anden forstand skal behandles med den yderste respekt.

Hvad det så helt præcist kommer til at gå ud på, er vist en meget lang diskussion - og om der eventuelt kunne blive plads til en undtagelse for jægere i almindelighed og mosegrise i særdeleshed, står hen i det uvisse.

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce