Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Nye klinker ovenpå de gamle

Tegning: Gert Ejton

? Kære Kjeld Bjerre - min hustru er ked af kuløren på klinkerne på gulvet i badeværelset. Må jeg lægge nye klinker oven på de gamle?

Klinkerne går 15 cm op ad væggen. Derefter er væggene af typen fenolox (formica). Håndvasken deler afløb med afløb i gulv. Der er lavtskyllende kloset, og endelig er der badekar (fritstående med afløb).

Mit hus er bygget i 1973 og er lavet af træ med fladt tag. Er mit foretagende lovligt? Hvad skal der eventuelt til for at gøre det nye gulv lovligt.

Hilsen

Ejvind Nørgaard, Gistrup

Annonce

! Kære Ejvind - kan du ikke bare fortælle din hustru, at du har læst i avisen, at farven på gulvet er lige ved at blive moderne igen?

Retro er allerede højeste mode i København, og inden længe når bølgen helt ud til os i provinsen - for enden af den rådne banan …

Nå, den køber hun nok ikke. Med den taktik kan du højst trække tiden lidt ud - før eller siden må du nok regne med at måtte finde en blivende løsning.

Den rigtige ville jo helt uden tvivl være at hugge de gamle fliser af og lægge nogle nye - derom senere.

Og den lette løsning vil være at lægge nye fliser oven på de gamle. Jeg tror ikke, at du behøver at bekymre dig om lovligheden - et nyt lag klinker gør jo hverken fra eller til ved tætheden af det eksisterende gulv. Du tilføjer bare et ekstra lag. Men da fugerne imellem fliser praktisk taget aldrig er helt tætte, skal du regne med, at der vil trænge fugt ned til de oprindelige fliser - såh, det er ikke lige en løsning, jeg vil anbefale.

Især ikke, fordi du vil få problemer ved døren og omkring afløb - og langs væggene kan du ikke få fliserne ind under den lodrette kant, så fugen vil blive vandret og udsat.

Nej - fandme og sgu: Jeg vil anbefale, at du overvejer seriøst at hugge de gamle klinker op - de har ligget der i snart 50 år, så jeg vil tro, at de ligger i mørtel og på et solidt underlag af beton, så det burde ikke være så svært.

Fjern al mørtel - eventuelt med en betonsliber - og træk et tyndt lag rep-spartel over gulvet - påfør en autoriseret membran (en art gummi, som “males” på) - læg nye klinker.

Det er en mere regulær løsning, og jeg tror ikke, at arbejdet er synderligt meget større.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce