Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Man dør ikke af lidt brænderøg

Der er pænt i Troense - men “mands minde” rækker vist ikke til at huske, hvornår der sidst faldt sne.

? Hej Kjeld - Økologisk Råd påstod sidste efterår, at cirka 4000 dødsfald i Danmark skyldes brændeovne og bilforurening på gader og veje.

Veje omfatter i rapporten H.C. Andersens Boulevard i København - den mest forurenede gade i landet og dog med få eller slet ingen brændeovne?

Ingen tal i undersøgelsen, og ingen adskillelse af brændeovne og biler. Og meget væsentligt: Ingen oplysning om, hvor mange af de “brændeovns-døde”, der havde været rygere. På tv så vi for nylig en mand på samme gade udtale sig om, hvor slemt han led af brændeovnsrøg, mens han hev efter vejret. Han havde KOL på grund af rygning. Fake news, når det er værst!

Erstatningssager anlagt mod Ålborg-Portland cementfabrikker fra lungesyge og døde medarbejdere for år siden fastslog, at alle sagsøgere, der var cigaretrygere, og som ud over at trække vejret gennem cigaretten også trak cementstøv ind i lungerne og derved selv havde påført sig lungeskader og ingen erstatning fik! Det samme med bagere, som påstod, at de havde fået mellunger under deres arbejde, mens de røg. De fik heller ikke erstatning.

Rygere i “brændeovnskvarterer” kan således ikke tages til indtægt i denne tåbelige sag, hvor vi ikke længere har vintre og tændte brændeovne.

Økologisk Råd startede med 4000 døde; nu er vi nede på 400. Vi må have at vide, hvor mange af de døde der var rygere, for at undersøgelsen er relevant. Og man kan da også kræve, at Økologisk Råd må bevise, om de “brændeovnslungesyge” døde i et område med én eller flere brændeovne, og i hvor lang tid deres ophold har varet, for med de milde vintre, vi har haft i flere år, er det meget lidt, brændeovnene har været i brug.

Noget helt andet: Jeg har i 45 år boet i det meget gamle bysamfund i Troense fra 1700-tallet med stråtækte bindingsværkshuse, hvor opvarmning og madlavning er foregået med ild i komfurer, kakkel- og brændovne, uden at et eneste hus er brændt.

Der er mange fredede huse og en bevaringsplan for området, som ikke tillader ændring af de smukke huses stråtage, skorstene eller farver på husene, så fru minister: Et stålrør/partikelfilter på et par meters længde oven på en klassisk skorsten er ikke tilladt!

En kendsgerning er, at i de 350 år, bysamfundet har eksisteret - med Valdemars Slots 6 skorstene på tagryggen, hvor der blev fyret med hele kævler i åbne kaminer, og mere end 100 huse med ildsteder - har der aldrig været konstateret sygdom eller overdødelighed forårsaget af brænderøg. Tvært imod: Bysamfundet i Troense har den højeste levealder i Svendborg Kommune.

Erik Dagø, politiemeritus, Troense

Annonce

! Hej Erik Dagø - jeg vil afholde mig fra at kommentere dit indlæg, da det er båret af udelukkende meninger og holdninger.

Dem er du naturligvis velkommen til at have - ingen tvivl om det - men jeg skulle mene, at det ligger lidt uden for mit gebet. Nu lader jeg nåde gå for ret, men en anden gang vil jeg nok henvise til “vort tillæg” - omme i den anden ende af avisen, hvor der er tradition for, at rene holdninger brydes.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Sundhedsmyndigheder: Vi har respiratorer, senge og personale nok til alle coronapatienter

Annonce