Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Magisk klud

En fin hjemmestrikket klud - rød og smukt foldet, er den mon til fingrene? Nej, der hænger jo håndklæder ovre ved siden … Aha, det er selvfølgelig fordi den søde frue i huset gerne vil have, at du tørrer vasken efter dig - ups!

? Hej Kjeld - min kone har en løsning (på problemet med, at smarte vaske af granit etc. hurtigt bliver grimme af kalk - red.), der ikke kræver meget knofedt.

Man lægger en hjemmestrikket karklud ved siden af vasken, og vupti bliver kalken fjernet hver gang vasken bliver brugt. Eller næsten hver gang - afhængigt af brugeren og opdragelsen.

Med venlig hilsen

Kell

Annonce

! Hej Kell - er du nordmand eller noget? Det skal i givet fald ikke komme dig til skade, for det er en aldeles strålende idé, som din kone har fået.

Faktum er jo, at når vand fordamper, efterlades en smule kalk og muligvis også sæbe og andre lækkerier - det er kun den rene H2O, som fordamper!

I første omgang medfører det et næsten usynligt slør, men for hver gang man sjasker lidt med vandet, og det får lov til at tørre op af sig selv, opbygges laget, og snart ser vasken ikke for køn ud - især hvis den er af mørkt materiale, hvor blot en smule kalk- og sæbesten ses tydeligt.

Og det er særligt to steder, som bliver grimme: Området lige omkring afløbet, som hver gang bliver vådt og skal tørre igen - og omkring hanen, fordi hænderne er våde og drypper, når man lukker den.

Hvis man gør det til en vane at tørre op efter sig, vil det ikke ske - for når man tørrer vandet op, følger indholdet af kalk, okker, sæbe, salte og så videre med.

Det er så simpelt, at det skriger til himlen, og det har din kone så også regnet ud: Hvis jeg bare kan få de banditter og grisebasser til at tørre op efter sig, ville mit badeværelse ligne en million - og det vil for tid og evighed se ud, som om det var helt nyt.

Det tænkte hun lidt over - og så fik hun sin epokegørende og rent ud geniale idé: Jeg strikker en rigtig fin klud og lægger den ved siden af vasken - den skal være foldet så fint, som var det på badeværelset i den kongelige suite på d’Angleterre - og den skal have den flotteste røde farve, så end ikke det mest tykhudede stykke mandfolk kan overse den!

Det er ikke selve dette at strikke kluden, og heller ikke den røde farve, som er det geniale - nej, det er den pædagogisk-psykologiske og såre kvindelistige indsigt, som ligger bag: Hvis jeg skælder og smælder, siger de bare ja-ja, og så gør det det ikke alligevel. Men hvis nu jeg spørger rigtig sødt og pænt - og skærer budskabet ud i pap - så forstår de det nok. Ja, det gør vi nemlig!

Netop fordi din kone spørger så sødt og pænt, vil jeg gerne gøre din kone glad - og det ville være decideret pinligt, hvis jeg ikke ville gøre hende den lille tjeneste. Jeg tror, det hedder at “nudge” på moderne dansk.

Det står for resten i grel modsætning til oplevelsen på diverse cafeterier langs motorvejen: Først betaler man 25-30 kroner for en kop kaffe, som koster 2-3 kroner at brygge - derefter møder dit blik et skilt, hvor der står “Din mor arbejder ikke her”.

Jeg skal lige sige, at jeg er ikke mere tykpandet, end at jeg godt forstår hentydningen, men det arrige tonefald får mig blot til at tænke: Nej, det ses tydeligt - og du får endda løn!

Og så lader jeg demonstrativt koppen stå - til den pris …

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce