Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Lak til høvlen

Den fine gamle høvl med sål af pokkenholt er forsvundet, men her har vi da en god gammeldags skolehøvl, Langeskov.

? Hej Kjeld Bjerre - jeg har lige læst din artikel om lak på fyens.dk fra 2017.

Da jeg er begyndt at vedligeholde gammelt arvet træværktøj, er der opstået et spørgsmål om lak.

Der er tale om en sålen på en høvl. Hvilken lak skal jeg bruge på den, som er slidstærkt nok?

Vil du anbefale en lak og gerne et produktnavn? Jeg har forsøgt med et spray-produkt, men det er slet ikke hårdt nok. Der kommer spor i lakken, når høvlen bruges.

Jeg håber, du har tid til at give et bud på, hvad der kan bruges.

Med venlig hilsen

Bo Frederiksen

Annonce

! Hej Bo - du er på gale veje: Du kan lakere din høvl alt det, du gider - bare ikke sålen!

For at illustrere, hvad jeg vil fortælle, faldt det mig ind, at jeg ville ta’ et billede af min egen gamle træhøvl - min første høvl, som jeg fik fingre i for så mange år siden, at jeg ikke husker de nærmere omstændigheder. Blot at den allerede var gammel, da den blev min, og i de seneste mange år har den haft fast plads på hylden under båndsliberen - sammen med de andre træhøvle, som jeg aldrig bruger. Men de er der!

Troede jeg - for det viser sig, at den er pist væk - jeg har ledt højt og lavt, men jeg kan ikke finde min fine gamle høvl - den er bare væk, så jeg kan hverken bruge den eller fotografere den.

Det, jeg ville vise dig, var ellers, at medens hele den øverste del af høvlen er af lys ahorn, så er sålen af pokkenholt. Den er en mørkebrun træsort i familie med ibenholt - det er hårdt, fedt og uden porer - ekstremt kompakt. I gamle dage blev pokkenholt brugt, hvor der var store mekaniske krav - eksempelvis til lejer, hjulnav og den slags - og altså til “forsåling” af de bedste høvle.

Fidusen er selvfølgelig, at fordi pokkenholt er så kompakt og nærmest fedtet - som om det indeholder voks - har det er stor slidstyrke. Ved almindelig brug i rent træ opstår der absolut ingen ridser - sålen bevares blank og glat - år efter år.

Men sådan en høvl var dyr. De mere almindelige høvle var typisk af bøg hele vejen igennem - vi voksne kan huske dem fra sløjd henne i skolen: Det var billige, men udmærkede høvle, og de var lakeret med syrehærdende lak. Men kun på oversiden.

Og det er af den simple årsag, at selv den bedste lak ikke kan tåle det slid, der naturligt er på sålen - og den vil i øvrigt heller ikke være glat på den måde, vi gerne vil have. I stedet holder man sålen med stearin eller voks, så den dels glider, men også er nogenlunde beskyttet.

Hvis man har tænkt sig, at høvlen ikke bare skal stå til pynt eller blive brugt med forsigtighed på den dertil indrettede høvlebænk, men skal bruges både her og der, så man slæber den med rundt og dermed risikerer skiftende fugtighed, så er det en rigtig god idé at imprægnere den i linolie: Stil høvlen i en bakke med linolie og lad den suge - gerne i nogle dage - derefter lader du olien hærde i nogen tid, inden du skraber sålen af med en ziehklinge.

Olien hindrer indtrængning af fugt, så høvlen ikke slår sig - og olien gør sålen mere glat og slidstærk. Men husk lige tricket med ziehklingen: Der skal ikke være olie uden på sålen - kun indeni.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Annonce