Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Læmuren skaller

Afskalninger skyldes fugt og deraf følgende frostsprængning - men hvor kommer fugten fra?

? Hej Kjeld Bjerre - jeg læser dine indlæg hver søndag og har fået lyst til at prøve at bede om din hjælp.

Vi har en læmur (faktisk tre læmure) som skaller af, og det ser skrækkeligt ud. Hvis vi ordner dem, så de ser fine ud, så er det galt igen næste sommer. Pudset falder af, selv om vi har boret huller i muren, så den kan ånde.

Jeg har en teori om, at den meget gamle ”top” er blevet utæt, så der kommer vand ned i muren, hvilket jeg er blevet gjort til grin over… Det er i hvert fald mærkeligt, at denne ”skade” ikke var der for 10 år siden.

Jeg håber, at du har et godt råd.

Hilsen

Lone Gustenhoff, Lundeborg

Annonce

! Hej Lone - jeg kan godt forstå, hvis du er træt af din læmur: Den er sgutte for køn at se på!

Og det står helt klart, at problemet er fugt. Der bliver på én eller anden måde optaget en masse fugt i murværket, og når det fryser om vinteren, bliver det vand, som befinder sig i overgangen imellem mursten og puds, til is - og i den proces skydes puds og maling af. Men hvor kommer alt det vand fra?

Din teori om, at det kan skyldes en utæt afdækning i toppen, er slet ikke så skeløjet. Problemet er bare, at den ser ud til at være lavet efter alle kunstens regler - med en drypnæse af zink skudt ind imellem det øverste skifte og selve inddækningen af beton. Jeg går i hvert tilfælde ud fra, at det er beton, og jeg går ud fra, at du har tjekket, at den er fri for revner?

Beton er ikke helt vandtæt, men en god beton har traditionelt løst problemet på udmærket vis - især hvis man indbygger et lille fald. Hvis man vil være helt sikker, kan man behandle sådan en afdækning med Vandex - det er en klar væske, som reagerer med betonen og gør den helt og aldeles vandtæt, men samtidigt efterlader den diffusionsåben.

Hvis du vil efterbehandle med Vandex, skal du rense betonen helt af - du skal helt ned i rå og ren beton. Kaustisk soda og rigelige mængder knofedt er et godt middel til formålet. Bortset derfra er det en nem lille operation.

Dernæst skal du tjekke, at der rent faktisk er lagt murpap imellem soklen og murværket - det skal hindre, at fugt trækker op fra jorden. Det ville undre mig, om man har bygget sådan en fin væg med en udmærket afslutning i toppen - og så har glemt murpap i bunden. Men “shit happens”, og der er jo ét eller andet i vejen - fugten kommer ét eller andet sted fra, og opstigende fugt er en oplagt mulighed.

Løsningen vil i dette tilfælde også være et produkt fra Vandex: Man borer en række huller i den nederste fuge og fylder dem op med noget kemi - den vil brede sig ud i bunden af væggen og danne en fugtspærre. Du kan få mere at vide om metoden på vandex.dk - de fedter ikke med de gode råd og forklaringer.

Og endelig har vi jo selve væggen - puds og maling. Mange tror, at hvis bare man bruger noget rigtig godt og stærkt puds og den rette maling, så er den hellige grav vel forvaret - men sådan er det ikke!

Du kan derimod ødelægge en væg med forkert puds og dårlig maling - men ikke omvendt.

Først skal du fjerne alt det puds, du kan komme af sted med - især hvis der er involveret puds med cement i. Derefter skal der pudses op med enten traditionel kalkmørtel eller hydraulisk kalkmørtel - det sidste er lidt dyrere, men et super-godt produkt, som tilmed er dejligt at arbejde med. Og til sidst skal du male med silikatmaling.

Silikat har flere geniale egenskaber - dels er det mineralsk og går altså helt i forbindelse med underlaget. Dels er det mikroporøst og har en ekstrem sugeevne, som udvirker et lille mirakel på overfladen af et murværk: Når det regner, suger silikaten øjeblikkeligt vand til sig - porerne fyldes hurtigt op, men holder så krampagtigt på vandet, at det ikke kan komme videre ind i murværket - man har altså skabt en millimeter-tynd vandtæt barriere - af vand!

Og så snart solen titter frem, fordamper “barrieren” igen på få minutter - og nu “suger” silikaten eventuel fugt ud af det murværk, den er sat til at passe på.

Silikat hindrer altså ikke blot regn i at trænge ind - og silikat tillader ikke blot fugt at diffundere ud - nej, silikat medvirker ligefrem aktivt til at hale fugt ud af murværk - derfor.

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg For abonnenter

Massiv jordforurening nej tak: Flertal i Nyborg Byråd vil ikke købe den forurenede Lynfrosten-grund

Annonce