Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Kunsten at flække sten - med karmskruer

? Hej Kjeld - for nogle år siden havde jeg samme problem i mit gamle hus som det, du har beskrevet for nyligt (de kampesten, som huset står på - kaldet syldsten - stritter ind under de gamle trægulve, red.).

Det var både mursten (sat i en stribe beton som fundament for indvendige mure) og sten-sten, der stak ind, begge dele hvor jeg skulle isolere for nyt gulv.

Jeg har tidligere arbejdet på Færøerne og kendte derfra flække- eller sprættekilerne, som du omtaler.

Jeg kunne bare ikke finde dem på nettet - trods mange kreative søgeord.

Men da jeg kendte metoden (vi sprættede sten fra 1-2 ton og op), fik jeg den ide at bruge karmskruer.

Et borehul pr. 3-4 cm på ø 6,0-6,5 mm i mursten og ø 6,5-7,0 mm i natursten.

I med karmskruerne - brug en boremaskine med moment, så går det let. Første spænder man med lille moment, og så lidt højere moment for hver overkørsel, indtil stenen flækker.

Hvis man kun skal flække enkelte sten, er det et godt alternativ, da kilerne er relativt dyre, og to-tre stykker sjældent er nok.

Til mursten er det faktisk en bedre løsning, da man undgår at slå på kilerne med fare for, at stenene går løs. Og skruerne holder her til mange sten.

Tak for altid interessante artikler – og lækkert katalog du henviste til fra O. Storm (med diverse værktøj for granit-freaks - red.).

Med venlig hilsen

Henning Moudt, Hornslet

Annonce

! Hej Henning - skide god ide. Det er nemlig rigtigt, at de specielle kiler er ganske dyre, og man skal gerne bruge noget i retning af ét sæt kiler for hver fem-syv centimeter.

Og det er også rigtigt, at især ved mindre sten risikerer man meget vel at slå dem løse, når man gokker kilen i. Og det er jo et seriøst problem, hvis stenen ligger mere eller mindre blotlagt på indersiden, fordi man har gravet gulvet ud - stenen bærer jo fodremmen og dermed husets vægt og må for alt i verden ikke “rasle løs”, før man får den indstøbt i det nye gulv.

Karmskruerne kan luskes i - enten med en boremaskine med (stigende) moment - eller en såkaldt slagskruetrækker.

Du antyder, at karmskruerne kun holder til at flække en enkelt sten, hvis den eksempelvis er af granit - fordi gevindet bliver smadret. Det kunne være dyrt i skruer, men jeg ved tilfældigvis, at man hos Harald Nyborg kan købe hele kasser med karmskruer for små penge - og man kan jo nøjes med de korte!

Tak for en god historie.

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce