Annonce
Livsstil

Gør-det-selv-Kjeld: Det hedder vist skyfald

Hej Kjeld Bjerre - det var da noget ulækkert stads, som du har fået på dit fine stråtag.

I foråret opdagede vi pludselig noget tilsvarende på gangene i vores rosenhave. Gangene er med 10 cm flisegrus topdækket med små perlesten (kirkegårdsgrus), så alle betingelser for at holde et tørt miljø burde være til stede. Alligevel dukkede dette grønne snask pludselig op som sendt fra himlen.

Efter en del søgen på nettet fandt min bedre halvdel ud af, at det nok drejede sig om svampen "skyfald" (Cyanobacteria). Svampen dukker netop op som sendt fra himlen, og det er nok derfor, den har fået navnet skyfald.

Når man søger på nettet efter bekæmpelsesmetoder, er alle forslag om brug af kemikalier behændigt fjernet af webredaktørerne på diverse sider, og hvad gør man så?Gasbrænder! Ikke den lille ukrudtsbrænder, men den store brænder til brug for pålægning af tagpap. Effektivt. Der var vist også et par af roserne, der blev lidt tørre i kanten. Det er dog ikke en metode, som jeg lige vil anbefale dig at bruge på stråtaget ...

Jeg tror nok, at du skal være forberedt på, at med den metode, som du har valgt - med at spule det af taget - så har du flyttet problemet ned på dine brosten, eller hvad du nu måtte have af belægning under tagskægget.

Venlig hilsen Torben Henriksen, Ferritslev

! Hej Torben - det tror jeg, at du har ganske og aldeles ret i: Det er ved at være et par uger siden, at jeg spulede taget med det resultat, at taget nok blev rent, men den grønne grød blev til gengæld spredt ud i et tyndt lag på jorden nedenfor tagskægget. Her var i forvejen en nydelig lav bevoksning af ukrudt i sandjord.

Taget er faktisk tørret pænt op, så det ser ud til, at den side af sagen er klaret - til gengæld er området med ukrudt stadig klistret og ulækkert. Jeg plejer at gå ad denne vej hver morgen for at hente avisen, men det er jeg holdt op med og går i stedet en omvej - ellers bliver mine træsko møget til, som om jeg var gået igennem en større mudderpøl.

Bortset derfra siger jeg mange tak for fidusen - eller skal vi sige oplysningen. Nu ved jeg, at fænomenet ikke alene skyldes alger, men åbenbart også bakterier - de har endda et navn: Cyanobakterier. Bevæbnet med denne oplysning vil jeg forsøge at udforske sagen yderligere - og måske endda finde en løsning. Jeg kan jo - som du selv er inde på - ikke bare give taget en tur af gasbrænderen. Vi har ganske vist en udmærket brandforsikring, men jeg kunne forestille mig, at det venskabelige forhold ville kølnes en smule, hvis jeg forsøger mig med at bekæmpe alger og bakterier på stråtaget med en flammekaster.

Du har ikke haft held til at finde en kemisk løsning, og det giver vel også ret god mening, når vi taler om haven - når man kan varme sig ud af problemet, hvorfor så bruge kemi? Men den mulighed har jeg altså ikke - og problemet er (med al respekt) lidt større end blot, at det ikke ser pænt ud. Vores ret kostbare tag vil helt sikkert rådne væk i rekordfart, hvis vi ikke gør noget - lidt kemi vil vel derfor kunne siges at være på sin plads. Men hvilken kemi - og er det en rimelig løsning i en tid, hvor de fleste af os vel har indset, at sprøjtegifte af næsten enhver art før eller siden ender i grundvandet?

Læs også "Det er bøndernes skyld".

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

PS: Hvis du er videnskabeligt interesseret, skal du prøve at google "cyanobakterie" (Gyldendals Store og Wikipedia) - det viser sig at være det, som vi også kender som blågrønalger. Men nu om dage slås det fast, at det ER en bakterie, som imidlertid fungerer ved fotosyntese, og der er teorier om, at den udgør noget, som ligner et afgørende skridt på vejen i livets udvikling fra alge til abe - inklusive de lyserøde uden hår.

Vil det sige, at jeg er i familie med det slimede snot, der lå oppe på vores tag? Ja, det ser sådan ud.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Villy måtte flygte fra sit hus: - Ellers vil jeg ikke længere være den ældste mand i Hundslev

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Se video: Vej spærret efter kraftig brand - kan lugtes otte kilometer væk

Nyborg For abonnenter

Kæmpe vinkup i Nyborg: Professionelle tyve bakkede lastbil til og stjal 11 paller af Kenneths vin

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Fyn

Se på samfundssmitte ikke antallet af covid-patienter på intensiv: Jeg kan ikke se gode argumenter for at åbne mere

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Odense For abonnenter

Snus-virksomhed fra Odense idømt stor bøde: Reklamerede ulovligt for tyggetobak

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Odense

Slagtekøer i Odense forgiftet med PFOS: Beboere har spist kødet i tre år

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Odense

Odense er et bekymrende sted: Reagerer du, hvis der bliver råbt 'bøssekarl' efter folk?

Assens For abonnenter

Poul Erik solgte halvdelen af huset til sin datter: - Jeg lever ikke evigt, og vi ved ikke, om jeg en dag går hen og bliver syg

Middelfart

Kreativt makkerpar giver 'Byens Bedste Service': - Nu, hvor vi har vundet, forpligter det

Annonce