Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Jeg lover - højt og helligt

1: Man køber en støbe-plade i fineste kvalitet, men det skal jo ligne et rigtigt skur …

? Hej Kjeld - jeg har læst din artikel i søndagens avis - som altid med stor fornøjelse. I artiklen “Lidt mindre avanceret, tak” efterlyser Finn en garage til en robotklipper. Jeg har selv bygget en sådan - helt uden brug af avancerede maskiner. Jeg vedhæfter billeder.

Tak for mange gode og underholdende artikler.

Med venlig hilsen

Henning Nielsen, Stenstrup

Annonce
2: … så vi skruer lidt pynte-brædder udenpå, og vindskeder i fineste alu …

! Hej Henning - mange tak. Det er en fin garage, og straks, da jeg så billederne, dukkede en vag erindring op fra dybet af min overbelastede hukommelse. For et par år eller tre siden fik jeg tilsendt en slags arbejdstegninger - og muligvis også fotos - af en meget avanceret mini-garage til robotklippere. Hvis jeg husker rigtigt, var det noget med, at porten selv kunne åbne og lukke efter robotten - én eller anden finmekanisk fidus, som hverken kræver strøm eller computerforstand.

Og jeg husker også, at sådan et kunstværk lovede jeg at bygge og fortælle om her i spalterne. Og det blev ikke til noget - og det er pinligt, for når man lover sine læsere noget, så skal man holde det, ja man skal.

Men det kan vel nås endnu, tænkte jeg - og gik på jagt iblandt gamle støvede mails. Jeg har ledt højt og lavt og på alle de snedige måder, man kan søge i en computer - men uden resultat. Tegningerne og forklaringen er væk - pist væk - men medens jeg ledte, dukkede der enkelte løsrevne detaljer op på min indre biograf, og jeg tror nok, at jeg har en god idé om, hvem der var ophavsmanden - jeg kan bare ikke huske, hvad han hedder.

Men det skal nok komme - han bygger guitarer, har en cnc-fræser, laver “noget med medier” og bor ikke så langt væk - måske ringer han en af dagene, hvis han læser dette?

Jeg skal nok finde frem til den gode mand, og så lover jeg, at denne gang bliver det til noget - jeg bygger den lille garage, og jeg fortæller om det her i spalterne.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

3: … og porten - ikke et øje er tørt, men hvem åbner og lukker den?
4: Wauw - med indirekte led-belysing …
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce