Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Hvad har jeg dog gang i?

Tegning: Gert Ejton
Annonce

? Hej Kjeld - jeg tillader mig hermed at rette henvendelse, da jeg faldt over en artikel på nettet, hvori du rådgiver omkring en frostsprængt gavl (selvom fugerne var skiftet).

Jeg blev helt forskrækket, da jeg selv står og omfuger mit hus fra 70’erne, og jeg ønsker selvfølgelig ikke at ende i samme situation - jeg har også gule cellesten.

Dog har jeg allerede isolering i hulmuren, og de nuværende sten har kun små frostsprængninger. Jeg er i gang med at fuge helt ud til kanten med 50/50/700 strand 2 mm. Efter omfugning har jeg tænkt mig at vandskure i et systemlag.

Vil en let vandskuring yderligere fremprovokere frostsprængninger?

Jeg vil følge dit råd med at dække af den første vinter imod regn.

På forhånd tak - en fortvivlet medborger

Lasse Holm

! Hej Lasse - nu spiser vi lige brød til - af surdej …

Fruen har nemlig fået en fin ny ovn med damp, og her i løbet af corona-ferien er hun gået amok som bager: Hver dag et frisk brød - af surdej med sprød skorpe - måtte coronaen vare evigt!

Bortset derfra så har jeg et problem - jeg har nemlig skrevet og delt gode råd ud i så mange år, at jeg ikke har styr på hver eneste historie, jeg har sluppet løs i spalterne. Især her i de senere år, hvor alle er kommet på nettet og kan søge gamle artikler frem fra nettets krinkelkroge, bliver der jævnligt henvist til konkrete “sager”, som på nådigste vis er slettet fra min indre harddisk, men altså ikke fra den store oppe i skyen.

Et løseligt regnestykke siger mig, at jeg i tidens løb har modtaget i omegnen af 15.000 breve og mails, hvoraf langt de fleste har fået svar fyldt med guldkorn …

Nå, det er måske at stramme den, men jeg har i hvert tilfælde gjort mit bedste - og selve antallet er vel en rimelig undskyldning for, at jeg ikke kan huske hver eneste problemstilling, jeg har forholdt mig til.

Jeg erindrer således ikke den historie, du henviser til. Men jeg ved, at fugning og vandskuring af murværk - og de mange farer, det indebærer - har været oppe at vende utallige gange.

Og det tror pokker, fordi dårlige fuger i facader er et udbredt fænomen - ligesom ønsket om at redde situationen med “en hurtig gang vandskuring”.

Det er på mange måder en meningsfuld tanke, men det er også en farlig tanke, fordi man meget let kan komme fra asken til ilden. Der er kort sagt flere fælder, man kan falde i.

Problemet med isolering af gammel hulmur er et selvstændigt tema: Ved at isolere sparer man på varmen - den varme som ellers har været med til at drive fugt ud af murværket. Hvis murværket altså i forvejen er på vippen til at være sundt og godt (kan holde sig selv tørt), så risikerer man at få læsset til at vælte ved at fylde hulmuren med isolering - temperaturen falder, fugtigheden i murstenene stiger, og det samme gør risikoen for frostsprængning af sten og fuger.

Nok om det!

Hvis murværket er lidt “flosset i kanten” - altså ikke ødelagt, men fugerne er begyndt at se trætte ud, og der er enkelte sten, som er skallet af/sprængt - så er det ganske rigtigt tiden, at man ringer efter sin murer eller sætter en hel sommerferie af til at renovere facaden.

Den har trods alt stået udenfor i vind og vejr i 50 år, så det er måske ikke helt unaturligt, at den trænger til lidt opmærksomhed?

Mest sandsynligt skyldes de sprængte sten ikke, at de er principielt dårlige - cellesten eller ej. Det er snarere sådan, at dårlige fuger har tilladt vand (slagregn) at trænge ind i enkelte sten, som så er blevet så våde, at frosten har sprængt dem.

Løsningen er simpel, men et større arbejde: Dårlige sten bores og mejsles ud og erstattes af nye - alle fuger fræses ud til en dybde af mindst 15 mm - nye fuger lægges i, og de skal komprimeres løbende og omhyggeligt.

Et mægtigt arbejde, men øvelse gør mester - og undervejs kan du trøste dig ved tanken om, hvad operationen ville koste, hvis den skulle udføres af en murer: Mange-mange penge!

Hvad skal du fuge med? Medmindre du har tænkt dig at sætte dig alvorligt ind i sagerne, vil jeg råde dig til at bruge en færdigblandet mørtel - altså tørmørtel, som er decideret beregnet og anbefalet til formålet. Der er flere mærker at vælge imellem - jeg ville vælge den største udbyder på markedet, og ved den mindste tvivl ville jeg ringe til deres tekniske rådgivning. De sidder der for det samme og er typisk fagfolk, som faktisk ved, hvad de snakker om.

Det er et håndelag at fuge - prøv dig frem og lad dig inspirere på Youtube - at se en fagmand arbejde er ofte langt bedre end en lang forklaring. Dog vil jeg gerne have lov til at sige: Husk komprimering - mørtlen skal presses fast og helt i bund i fugen, og du skal gøre det med det samme, medens mørtlen er blød og føjelig.

En løs og porøs fuge kan vandet pjaske lige igennem, uanset hvilken type mørtel du bruger - en kompakt og fast fuge holder uanset sammensætning, fordi den er tæt og ikke kan indeholde ret meget vand.

Hvis du vil vandskure bagefter, skal fugerne også være tip-top og kompakte - og dertil skal de naturligvis være fyldte. Og igen skal du nok satse på at bruge en anerkendt mørtel til vandskuringen - fra en stor leverandør med magt over tingene. Den skal trækkes på så tyndt som muligt - så tyndt, at du praktisk taget kun udfylder ujævnheder - så overfladen opleves “blød” og uden skarpe kanter, men stenene kan ses tydeligt igennem vandskuringen.

Og som afslutning skal du male med ren silikatmaling - ikke fordi det er smart og økologisk, men fordi silikaten omdanner det ultratynde pudslag til en genial yderste barriere på dit hus: Silikaten er mikroporøs og med ekstreme kapillære egenskaber - det betyder, at den suger regnvand til sig med så voldsom kraft, at vandet ikke kan komme videre ind muren - malingen danner altså en slags regnfrakke af vand, kan man sige. Og når det er tørvejr, betyder de samme kapillære egenskaber, at eventuelt vand i muren “suges” ud til overfladen, hvor det kan fordampe en vældig fart.

Med et tykt pudslag og andre diffusionsåbne malinger skal vandet fordampe inde i muren - vandet skal altså først overgå til dampform, før det kan bevæge sig ud af muren, og det går alt for langsomt.

Tyndpuds og silikat hører sammen som yin og yang - som øl og snaps - flæskesteg og rødkål!

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Fint besøg: Tv-mand på radiobesøg

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce