Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Hjemmelavet mos-fræser

1: En gammel ombygget rotorklipper - klar til den evige kamp imod mos i plænen.

? Hej Kjeld Bjerre - jeg er lidt i tvivl, om det er dig eller Lars Lund, der skal have dette brev?

Det handler om min plæneklipper, som er bygget om til at fjerne mos og gammelt græs - den virker rigtig godt, og jeg bruger den på 60-65 kvadratmeter.

Den har en gammel kniv, der var ret slidt, men så er der sat et stykke jern på og et stykke 6 mm rundstål på hver side. De er gjort fast med gevind og en møtrik, som skal være godt spændt ned og med en ekstra låsemøtrik. Det er den billigste måde at gøre det på, og så virker det rigtig godt.

Det mos, der eventuelt er tilbage, bliver helt brunt, og det kan ikke rigtig lide solen. Måske skal der sås lidt nyt græs oveni.

Kan nok også laves med 6 mm gevindstang - husk at spænde efter en gang om året. De kan godt knække, men så må der bare en ny på. Det er også med at stille klipperen i den rigtige højde, og pas på med, at der ikke er for mange sten i plænen.

NB: Det her er en gammel plæneklipper, jeg har som ekstra - så skal jeg ikke gå og skifte kniv.

Venlig hilsen

Svend Erik Kristiansen, Brovst

Annonce
2: Opsamlet mos - lige klar til kompostering på genbrugspladsen, hvis man ikke selv har en kompostbunke.

! Hej Svend Erik - det lyder som noget af et djævelsk maskineri. Jeg tror ikke, at vi skal fortælle Lars Lund om det, for han løber bare skrigende væk - det lille pus.

Måske det var en god idé at bruge 8 mm rundjern i stedet for 6 mm gevindstang - jeg kan ikke så godt lide tanken om, at “tænderne” kan knække og flyve ad Pommern til - som et projektil. Jeg har sådan et par mægtige sikkerhedsstøvler af den slags, man bruger ude i skoven - jeg ved ikke, hvorfor jeg kommer til at tænke på dem ...

Men jeg er ikke spor i tvivl om, at maskinen virker. At fjerne mos handler jo bare om at rode tilpas meget rundt i plænen, men uden at kradse for meget op i jorden - græsset overlever, men mosset bliver revet løs og kan samles sammen.

Og bagefter har man en græsplæne uden mos - og praktisk taget heller ikke noget græs ...

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce