Annonce
Livsstil

Gør det selv: Hjælp til lugt af skimmel og mug

Mac 500 - brugbar til luftrens. PR-foto

Forleden hørte vi om en læser, som har problemer med muggen lugt i et hus, som kun er beboet i kortere perioder og derfor kun sporadisk opvarmet. Tøj, tæpper og meget andet, som ellers er opbevaret i beholdere og sække af plastic lugter af mug - og bliver ved med at lugte - hvad gør man?

Historien har fået andre læsere til tasterne - herunder Solvejg, som skriver:

"Hej - jeg ville installere en varmepumpe luft til luft. Den kunne eventuelt være med to indedele, for så vil luftfugtigheden hurtigt komme ned på 40-50 procent, og det kan skimmelsvamp ikke lide."

Tak til Solvejg. Jeg forstår ikke helt pointen med "to indedele" - hvordan og hvorfor? Men det er helt klart, at hvis man nedbringer fugtigheden, så dør skimmelsvampen - det er bittesmå levende "planter", og de er afhængige af fugt i luften.

Så det er helt sikkert det første, som man skal gøre - at bringe skimmelvæksten under kontrol ved at sikre et tørt klima.

Men man skal også fjerne den skimmel og de milliarder af sporer, som findes i bygningen - de findes på og i materialerne og svæver i luften, så vi kan lugte dem og indånde dem - og det er der en del mennesker, som ikke kan tåle.

Men hvordan gør man - hvordan bortfjerner man helt konkret og fysisk skimmel og sporer - hvordan udfører man en såkaldt skimmel-sanering?

Her har en anden læser muligvis et godt bud på. Han hedder John Rubæk Hansen, er fra Humble og skriver:

"Hej Kjeld - i Rudkøbing på Langeland er et firma ved navn Jimco. De har løsningen på at fjerne dårlig lugt - du kan prøve at google Jimco, så skal du se ting og sager. De laver også små apparater til husholdningsbrug. Tak for en god brevkasse!"

Tak til John - jeg har straks tjekket ud, hvad Jimco er for en butik - og sandelig: På Langeland findes en virksomhed, som er helt fremme i skoene, når det glæder luftrensning - vi taler topmoderne højteknologiske metoder, som eksporteres til hele verden - da-da!

Kort fortalt går fidusen ud på at lave apparater, som producerer ozon - hvaffornoget?

Jo, altså: Når solen sender sine UV-stråler af sted imod jorden, dannes der yderst i atmosfæren et tyndt lag af gasarten ozon - det var det lag, der for nogle år siden "gik hul i", så vi alle sammen risikerede at blive solskoldede.

Ozon er altså godt, når det findes helt derude på grænsen til det uendelige rum, men der er også en lille smule i den luft, som vi har helt hernede på jorden - og her er det ikke helt så positivt.

Ozon er nemlig "aggressivt" - det angriber og nedbryder alle slags organiske materialer, og vi mennesker er jo, som alt andet levende, organiske.

Men det er eksempelvis skimmel, skimmelsporer og alle mulige andre lugtstoffer også - og det betyder, at hvis du slipper en slat ozon løs i et rum, som lugter muggent (eller for den sags skyld af død mus, kattetis, og hvad har vi), så vil det hurtigt blive fuldstændigt lugtfrit: De partikler og molekyler, som udgør lugten, bliver simpelthen nedbrudt - de forsvinder - de er pist væk forsvundet, og luften er frisk som på en solskinsdag i Norges snedækkede fjelde.

Det lyder som ren magi, og det sker endda på et øjeblik - men det kræver så store mængder ozon, at det er særdeles usundt for alt levende - alt organisk.

Og nu til den langelandske fidus: Hos Jimco laver de maskiner, som indeholder en slags lysstofrør, som udsender to slags UV-lys - den ene slags svitser og dræber bakterier og organisk materiale lige på stedet, medens den anden slags UV-lys omdanner atmosfærisk luft til ozon (ligesom solen).

Lyskilden sidder inden i en kasse forsynet med en ventilator - den trækker altså luft ind, som øjeblikkeligt bliver renset og blæst ud igen, og dertil beriger den udblæsningsluften med ozon, som breder sig i rummet og nedbryder eksempelvis de lugtpartikler, som sidder i vægge og materialer.

Maskinerne findes i mange størrelser og modeller - nogle producerer store mængder ozon, og de må kun bruges i lukkede rum, hvor ingen mennesker opholder sig - de kan nedbryde store mængder skimmelsporer, bakterier og andet på ganske kort tid - en slags chokbehandling med ozon: Fuld fart frem - bang, så er hele bygningen renset helt i bund.

Og så er der små maskiner som dem, John nævner - små blæsere med indbygget UV-lys, som kun producerer en lille og meget kontrolleret mængde ozon. Den er tænkt til at køre i døgndrift i folks hjem - den sørger for, at der i rummet findes akkurat så meget ozon, som der findes i almindelig frisk udeluft. Her er altså tale om en langsom, men sikker udryddelse af skimmel og lugte ved at holde luften frisk - langsomt forsvinder alle sporer fra luften, og hen ad vejen også fra materialer som gardiner, tæpper etc.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, så jeg vil selv teste den magiske kasse. Den hedder Mac 500, og indtil videre kan du læse om den på Jimcos hjemmeside - og når jeg om kort tid har oplevet den i funktion, kan du læse om den her i spalterne.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce