Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Her skal trylles

1: Den ene skrue mangler, og den anden er alt for stor - men ...
Annonce

? Hej Kjeld - jeg håber, at du kan hjælpe os. Vi bor i en ældre lejlighed, hvor dørhåndtagene er løse, og når vi skruer håndtagenes plade af, er der skruehuller hele vejen rundt.

Det vil sige, at vi kan ikke finde et nyt sted at sætte skruer ind, og vi er bange for, at træet pludselig revner helt.

Jeg håber, at du har et rigtig godt råd. Er der eventuelt noget, der kan fyldes i hullerne, som kan holde til nye skruer, og i så fald hvordan skal det bruges.

De venligste hilsner

Birgit

2:  ... hvad skal vi dog gøre ved det?

! Hej Birgit - det er slet ikke nogen let opgave, du der har sat dig selv på.

Problemet er selvfølgelig, at træværket bag rosetten er så ødelagt af alle de skruer, som i tidens løb har været sat i, at der ikke rigtigt er noget træ tilbage at skrue i.

Det er sikkert sket, fordi nogen i bedste mening har forsøgt at sætte rosetten fast med for lange skruer: Inde i døren sidder jo en lås, som fylder en del - den er der boret og stemt ud til, så der kun er 5-6 mm træ tilbage, og derfor skal rosetten sættes fast med meget korte skruer. Er de bare en smule for lange, støder de på “låsekassen” af metal - så vil skruen “dreje over”, og så holder den ikke en skid. Så drejer man rosetten lidt og prøver igen, men med samme resultat - og til sidst er træværket helt molestreret.

Nye låsekasser fungerer på en anden måde - her gøres rosetterne fast med tynde skruer, som går ret igennem låsekassen, og det er meget mere solidt.

Men sådan er det altså - skaden er sket, og nu må vi se at få repareret den gamle dør. Jeg foreslår, at du først “rydder op” ved at skære alt løst træ væk med en skarp hobbykniv eller et stemmejern - hellere skære lidt for meget væk end lidt for lidt - helt ned i rent træk.

Så køber du en bøtte eller en tube glasfiberspartel - du kan få det i Biltema, Harald Nyborg, bådbutikker og den slags steder. Det består af to komponenter, som skal æltes sammen - efter et minut eller to bliver det hårdt som granit og stærkt som bare fanden.

Men du skal altså være klar over, at fra det øjeblik, du begynder at blande de to komponenter, skal det gå stærkt - er du med?

Godt. Men inden du begynder, skal du lige finde en ganske kort stump haveslange - måske en centimeter, og den stikker du ind over den firkantede stang, som stikker igennem fra den anden side - den skal fungere som en “krave”, der skal forhindre, at hele hullet bliver fyldt op med fibermasse - forstået?

Okay, så blander du bare en god klat glasfiberspartel, og i en frygtelig fart får du det masseret godt ned i alle hullerne, og du stryger overfladen af, så den bliver plan - og så venter du, til det er hærdet. Bagefter skal du regne med, at overfladen skal slibes, så den bliver pæn og glat.

Og nu kan du sætte rosetten fast igen, men - MEN: Du skal huske at bore for, og du skal bruge helt korte skruer, som ikke når ind til låsekassen.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce