Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Griseri på trappen

Det hvide er hverken kalk- eller cementslør, men en decideret plamage af fliseklæber - hvordan fjerner man det?
Annonce

? Hej Kjeld - for en del år siden lagde jeg nye fliser på min trappe, men for to år siden var flere af fliserne gået løse. Da mit syn ikke er, hvad det har været, hyrede jeg en murer til at fikse det. Der blev brugt anerkendt flisemørtel og fugemiddel.

Men alligevel ser min trappe ud, som du kan se på vedhæftede billede. Jeg har forsøgt at fjerne det med forskelligt kemi - samt kopbørste på boremaskinen. Uden held. Hvad gør jeg?

Venlig hilsen

Niels Støvlbæk, Erslev

! Hej Niels - først spørger du mureren, hvornår han har tænkt sig at komme og lave sit arbejde færdigt.

Det er nemlig noget slemt griseri, han har lavet - det er ikke en murer værdigt!

Så vidt jeg kan se, er det ikke fugemassen, som er løbet ned over kanten, men selve fliseklæberen - og det er noget genstridigt stads.

Man kunne godt tro, at det er mørtel - altså noget med sand, kalk og/eller cement. Og der er også sand og cement i, men den egentlige hemmelighed i moderne flisemørtel (flæseklæber) er faktisk akryl - også kendt som PA-lim eller hvid snedkerlim. Sandet og cementen er at betragte som fyldstof - det er limen, som holder sammen på materialet.

Og det betyder, at hvis du skal fjerne det, så skal du enten gøre det mekanisk (skrabe, børste og så videre) eller behandle det som lim - eller en stærk men vandbaseret maling.

Jeg vil tro, at den vil have svært ved at modstå kaustisk soda, men jeg er ikke sikker. Så spørg hos en farvehandler, om han har en malingsfjerner, som kan klare en stærk akrylmaling.

Men måske du skulle prøve én gang til med den mekaniske metode - altså din kopbørste og et skrabejern - men denne gang varmer du først op med en gasflamme eller en varmepistol (sådan en karl, man bruger til at brænde maling af med).

Jeg tør godt at vædde på, at ”mørtlen” bliver blød og føjelig, når du varmer den. Og hvis du ikke varmer alt for meget, så tager fliserne ikke skade af behandlingen - så vidt jeg kan se, er der tale om granit, og det tåler næsten hvad som helst.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce