Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Gør din research, tak

Kønt ser det ikke ud, men er det bevis for, at alle natteaktive robotklippere er livsfarlige for de ligeledes natteaktive pindsvin?
Annonce

? Hej Kjeld Bjerre - dette her er ikke en artikel i B.T. (om pindsvin, som er blevet skadet af robotklippere - red.).

Vedlagt ses et af de billeder, dyrlægen tog til sine kolleger, efter at hun havde aflivet det arme dyr.

Den var kravlet ind i min stue og var på vej ind under en reol. Det viste sig, at den manglede en del af hjernen og havde maddiker i det åbne sår.

Dyrlægen sagde straks: "Åhh, endnu en - de forbaskede robotklippere." Jeg opfordrer dig til at lave research, inden du sætter din påstand på tryk.

Jane Bengtsen, Aalborg Øst

! Hej Jane - jeg accepterer fuldt ud din dokumentation: Det ser i allerhøjeste grad ud, som om at det arme pindsvin på billedet er blevet skadet af en plæneklipper. Og det er en del af virkeligheden, man - og det omfatter også mig - ikke skal lukke øjnene for.

Men at det ser ud som om, er jo ikke noget bevis på, at det faktisk forholder sig sådan. Jeg går således ud fra, at pindsvin kan komme til skade på andre måder - det er ikke noget, jeg har forstand på, men jeg har da set hunde (herunder min egen), som med ildhu forsøger at få krammet på pindsvin, når de finder dem - uanset hvor meget de stikker sig, bliver de ved og ved, indtil man haler hunden væk og derved giver pindsvinet en chance for at smutte.

Men når nu “alle siger at …” - og “det står selv i B.T.” - og din uden tvivl meget troværdige dyrlæge bekræfter, at det er et voldsomt stort problem - hvor vover jeg så at stille spørgsmål?

Fordi verdenshistorien er propfuld af eksempler på, at kvalificerede rygter med passende appel til fantasien er blevet ophøjet til sandhed. I min og mine kollegers verden er det meget vigtigt, at den slags sandheder bliver trykprøvet, før man giver sig til at deltage i udbredelsen.

Det er den gamle historie om en enkelt fjer, som bliver til syv høns - eller en veritabel massakre på hele den danske bestand af pindsvin.

Påstanden er, at robotklippere under ét skader og dræber pindsvin, hvis de kører om natten - fordi pindsvin er natteaktive og åbenbart ikke bange for de brummende robotter.

Jeg er ikke i tvivl om, at det er sket og sker, men jeg er meget i tvivl om, hvor ofte det sker - og om det gælder alle robotklippere (uanset konstruktion og eksempelvis knivenes udformning).

Men du er ikke den eneste, som mener, at jeg enten skal lukke skuffen eller gøre min research noget bedre. Børge K. Nielsen skriver eksempelvis:

“Hej Kjeld Bjerre - jeg er en mangeårig læser af Værktøjskassen, og har stor fornøjelse af dine skriverier.

Nu er der dog kommet en lille kurre på tråden med din artikel om robotplæneklippere og skader på pindsvin.

I din artikel er der ikke nogen entydig dokumentation for, om det rent faktisk vil kunne skade et pindsvin at komme i clinch med plæneklipperens knive.

Du forlader din konklusion på, at producentens salgsannoncer står til troende, selv om du utallige gange med andre produkter/maskiner har anfægtet producentens lovprisninger af sit produkt.

Hvorfor tror du ikke, at det samme kunne være tilfældet med robotplæneklipperen?

Burde den usikkerhed, om det vi gør, nu også er det rigtige, ikke altid afspejle den svage parts risiko. I det her tilfælde pindsvinet?

Der er for mig at se blot én måde at afgøre vores kurre på. Det er, at du, med din påstand om, at knivene ikke vil skade en levende sjæl, stiller dig til rådighed for videnskaben og lægger din egen hånd på græsplænen og lader robotplæneklipperens knive berøre den.

Alene knivenes rotationshastighed/kraft vil formentlig give en mærkbar læsion. Sker der ingen skade på din hånd, lader du blot klipperen køre om natten.

Tør du ikke at medvirke til forsøget, må det komme pindsvinet til fordel, og du holder i fremtiden robotplæneklipperen i garagen om natten.”

Hej Børge Nielsen - fint skrevet og godt argumenteret - hatten af!

Jeg vil hermed officielt tage kritikken til mig og love, at jeg til næste uge …

Nej, det dur ikke, for da har jeg allerede lovet, at vi skal tappe øl - men så til ugen efter, vil jeg grave mig ned i problemstillingen, om den moderne form for “sikkerhedsknive” på robotklippere rent faktisk yder tilpas sikkerhed for ikke bare børn og bare tær, men også for pindsvin.

Jeg lover ikke, at jeg vil lægge hånden under de roterende knive, men jeg lover, at jeg vil finde på en passende videnskabelig opstilling, som hverken involverer mine små pølsefingre eller brugen af pindsvin som forsøgsdyr, men ikke desto mindre kan bringe os tættere på sandheden.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Koks i kulissen i Den Fynske Opera: Tidligere næstformand genkender ikke to vigtige mødereferaters indhold

Kerteminde

At blive voksen

Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Odense

Politichef om drabssagen fra Egeparken: - Det er for tidligt for os at melde ud, hvad der præcis er sket

Danmark

Udenlandske turister fravælger Danmark: Venstre opfordrer til at fjerne seksdages-regel omgående

Annonce