Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Findes ikke i teak

Denne fine gamle gyngestol er tilsyneladende fra N. Eilersen i Skamby - den benævnes “stol 02” og var ifølge John Ole Jensen, som var med til at lave stolene, oprindeligt i lys eg.

? Hej Kjeld - angående gyngestol (omtalt i sidste uge, red.): Jeg har arbejdet hos N. Eilersen i Skamby, og der købte jeg en af de sidste “stol 02” i lys eg. 02 var med gænger - 01 uden gænger.

Jeg har på fabrikken aldrig set dele i teak til denne stol. Sædet er ganske rigtigt finer, men kopstykket er massivt. Den blev også lavet i lakeret bøg.

Venlig hilsen

John Ole Jensen

Annonce

! Hej John Ole - så fik vi klarlagt det. Men du må da indrømme, at farveforskellene, som de fremgår af fotoet, er meget slående, og medmindre man ved bedre, så leder det tanken hen på teak?

Jeg skulle mene, at jeg er ret god til at vurdere træsorter, og særligt eg og teak har jeg haft inde under huden i hele mit liv. Derfor har det undret mig - og i nogen grad såret min stolthed - hvor svært det kan være at skelne de to træsorter blot ved at se på dem, når der er tale om gamle og patinerede eksempler.

Hvis det er nyt træ, kan man jo se forskellen på 10 meters afstand, og ellers kan man bare bruge næsen - eg og teak har hver sin helt specielle duft, som umuligt kan forveksles. Men når træet har været behandlet og derefter patineret i mange år, så nærmer farverne sig hinanden så meget, at man bliver i tvivl - særligt når man kun har et grynet foto som dokumentation. Men du har altså egenhændigt lavet disse stole, og jeg bøjer mig i støvet for autoriteten …

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

PS: Hvad der trods alt står tilbage, er dog min advarsel om, at sædet kan være af formspændt finer - sådan er det åbenbart, så ejeren af stolen skal passe rigtig godt på, at han ikke sliber igennem, når sædet skal renses af. Finer af den type vil typisk være 0,5-0,8 mm, og det er ikke ret meget, hvis man er bevæbnet med en slibemaskine.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce