x
Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Én muldvarp, to muld.....

? Hej Kjeld Bjerre - lige et par småting. Skudt fra hoften: Jeg mener, at muldvarper korrekt i flertal hedder muldvarpe, altså uden r i enden!

Og så synes jeg, at et badekar på 55 år var morsommere at udskifte end at ofre tid og en del penge på reparationer!

Nu er jeg så også 88 år, hvilket måske forklarer en vis dovenskab! I øvrigt tak for en ofte ret underholdende brevkasse.

Venlig hilsen

Hans Lohmann, Odense

Annonce

! Hej Hans Lohmann - jeg vil gerne indrømme, at jeg selv har været i tvivl, når jeg har skrevet om muldvarpe(r) - om det er med eller uden r til sidst.

Jeg er så blevet enig med mig selv om - uden at det dog har været en meget bevidst diskussion, som er ført til protokols - at det lyder bedre med r. Man kunne sige, at det har en lidt mere folkelig og uhøjtidelig klang - medens muldvarpe (uden r) lyder lidt mere korrekt - som om man har hørt lidt for godt efter i skolen - hvis det er muligt …

Men det er altså først nu, da jeg læser dit brev, at jeg faktisk ta’r mig sammen og tjekker ordbogen - og her står sandelig, at man gerne må begge dele - da-da!

Uden at vide det, så vil jeg tro, at det er et af de efterhånden mange tilfælde, hvor det Kongeligt Privilegerede Sprogpoliti har blåstemplet en form, som var forbudt i både din og min barndom: Når tilstrækkeligt mange bøvede danskere bruger en “forkert” form tilstrækkeligt ofte, glider den ind i sproget, og til sidst bliver den endda godkendt som korrekt.

Så kan de gode græde og de onde le. Bøllerne fra skolegården, som aldrig hørte efter i timerne, får deres vilje - det er skideirriterende, hvis man selv var en sød lille dreng eller pige, som har brugt krudt på både staveord, kryds og bolle - og gode manerer.

Men sådan er det - selv når man er 88, skal man lærer nyt hver dag …

Tak for din mail.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Aflysning kan blive katastrofal: Publikum afgør, om Tinderbox overlever

Debat

April 1960: Brand på Anderupgaard

Annonce