Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Én muldvarp, to muld.....

? Hej Kjeld Bjerre - lige et par småting. Skudt fra hoften: Jeg mener, at muldvarper korrekt i flertal hedder muldvarpe, altså uden r i enden!

Og så synes jeg, at et badekar på 55 år var morsommere at udskifte end at ofre tid og en del penge på reparationer!

Nu er jeg så også 88 år, hvilket måske forklarer en vis dovenskab! I øvrigt tak for en ofte ret underholdende brevkasse.

Venlig hilsen

Hans Lohmann, Odense

Annonce

! Hej Hans Lohmann - jeg vil gerne indrømme, at jeg selv har været i tvivl, når jeg har skrevet om muldvarpe(r) - om det er med eller uden r til sidst.

Jeg er så blevet enig med mig selv om - uden at det dog har været en meget bevidst diskussion, som er ført til protokols - at det lyder bedre med r. Man kunne sige, at det har en lidt mere folkelig og uhøjtidelig klang - medens muldvarpe (uden r) lyder lidt mere korrekt - som om man har hørt lidt for godt efter i skolen - hvis det er muligt …

Men det er altså først nu, da jeg læser dit brev, at jeg faktisk ta’r mig sammen og tjekker ordbogen - og her står sandelig, at man gerne må begge dele - da-da!

Uden at vide det, så vil jeg tro, at det er et af de efterhånden mange tilfælde, hvor det Kongeligt Privilegerede Sprogpoliti har blåstemplet en form, som var forbudt i både din og min barndom: Når tilstrækkeligt mange bøvede danskere bruger en “forkert” form tilstrækkeligt ofte, glider den ind i sproget, og til sidst bliver den endda godkendt som korrekt.

Så kan de gode græde og de onde le. Bøllerne fra skolegården, som aldrig hørte efter i timerne, får deres vilje - det er skideirriterende, hvis man selv var en sød lille dreng eller pige, som har brugt krudt på både staveord, kryds og bolle - og gode manerer.

Men sådan er det - selv når man er 88, skal man lærer nyt hver dag …

Tak for din mail.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Stort træ spærrede hovedvej: Bilister hjalp med at slæbe grene og dirigere trafik

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn For abonnenter

Frederik Barfoed: - Når det skal gå stærkt, kan vi være nødt til at parkere på fortovet

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce