Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Duggede ruder

Annonce

? Hej Kjeld Bjerre - kan du hjælpe mig/os, du ved jo så meget? Vi bor i en privat boligblok og har her i sommer fået dejlige nye vinduer - energi-vinduer fra firmaet Idealcombi.

Dejlige og flotte vinduer, men de dugger udvendigt, så man ikke kan se ud ad vinduerne før langt op ad formiddagen - træls.

Ligeledes kan regndråber blive siddende på ruden i lang tid.

Kan du hjælpe os?

Venlig hilsen

Lis Yderstræde

! Hej Lis - nej, det er jeg bange for, at jeg ikke kan. Altså hjælpe dig - med at løse problemet.

Men jeg kan muligvis forklare, hvad det går ud på. Og måske kan det hjælpe dig til at leve med problemet.

Hvis du har en kold flade - eksempelvis en Thor lige fra køleskabet - og du stiller den på bordet ude i køkkenet - hvad sker der så?

Så kommer der dug på flasken - rigtigt! Men det er kun, hvis flasken er kold - hvis du havde taget den direkte fra kassen under bordet, ville den ikke dugge.

Forklaringen er, at der i luften altid er en vis mængde fugt - vandmolekyler, som vi ikke kan se med det blotte øje, men de er der ikke desto mindre, og de flyver rundt som en slags usynlige dansemyg. Og man skal huske på, at det faktisk er varmen, som “holder dem på vingerne” - varmen tilfører de bitte små molekyler den energi, der skal til for at holde dem flyvende.

Når du stiller den kolde øl på bordet, vil vandmolekylerne ramme flasken og blive afkølet og miste energien - de sætter sig i stedet på flasken sammen med tusinder af andre molekyler - og de danner små dråber, som vokser og vokser.

Dug dannes altså på kolde flader - lige ud af den blå luft, kunne man sige, men i virkeligheden er det altså, fordi der altid er vand i luften i form af fritflyvende molekyler - også kaldet damp.

Og det, som sker på jeres nye termoruder, er præcis dette: Ydersiden af ruden er kold - hvis der er relativt fugtigt og ikke synderligt varmt udenfor, så dannes der nødvendigvis dug på ydersiden - det kan ikke være anderledes.

Når det ikke skete med de gamle ruder, så er det, fordi de var uden termo - varmen fra stuen trak altså ud igennem glasset, så det blev relativt lunt på ydersiden.

Idéen i termoruder er jo, at man skal holde på varmen - holde den inde i stuen. Men en logisk bivirkning heraf må jo så være, at der ikke kommer noget varme ud til den udvendige side.

Til gengæld slipper du så for, at der kommer dug på den indvendige side - hvor den jo før i tiden var kold, fordi varmen hurtigt fes ud igennem glasset, så er den indvendige side af en termorude jo faktisk ganske lun - det er ligesom idéen med det hele.

Men hvorfor er det så kun nogle gange og på nogle termoruder, at man får udvendig dug?

Det afhænger af forholdene udenfor - det vil typisk ske først på dagen, når solen varmer luften op, og der er høj fugtighed. Så vil ruden i en kort periode være koldere end luften, så der dannes kondens - men snart vil ruden få samme temperatur som luften, og med lidt vind forsvinder duggen igen.

Temperatur og fugtighed udenfor kan vi jo ikke styre, så der er ikke noget at gøre ved dette fænomen. Du må trøste dig med, at dug på den udvendige side af termoruder blot beviser, at de virker, som de skal.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce