Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Det er salte

Weber siger, at det er salte, som giver problemer på denne væg - og de må vel vide det, for det er dem, der har leveret materialerne.
Annonce

? Hej Kjeld - tak for dit indlæg i avisen (om misfarvet og afskallet læmur - red.). Vi har i mellemtiden skrevet til Weber-Saint-Gobain som har leveret det produkt, som er anvendt til læmurene, for at høre, om de har haft lignende tilfælde.

De har svaret således:

“Udfordringerne skyldes ophobning af fugt/vand og salte i murværket. Dette udfældes i overfladen, idet læmure er voldsomt udsatte og sjældent bliver tørre. Fænomenet er velbeskrevet, og der findes blandt andet Byg-Erfa-blade omkring dette. Man kan forsøge at male med vandafvisende maling eller at imprægnere for at minimere murens vandoptag. Men påføring af disse på fugtigt/saltholdigt underlag kan give anledning til afskalninger. Alternativt findes vandtætte eller salt/fugt-optagende pudsemørtler.”

De fraskriver sig dog ansvaret, da de ikke er ansvarlige for udførelsen.

Hilsen

Kurt Ipsen

! Hej Kurt - det er først nu, når jeg læser Webers svar, at det går op for mig, at murværket på fotoet er en læmur.

Og set i det lys er jeg tilbøjelig til at give Weber ret i deres formodning - at der er tale om en mur, som jævnligt er opfugtet. Og når den tørrer, trækker vand med samt opløste salte fra murens indre ud af væggen - vandet fordamper og saltene efterlades i overfladen, ligesom den konstante fugt hen ad vejen vil resultere i afskalninger. Det er - som Webers konsulent skriver - et kendt fænomen.

Ligeledes er det kendt stof, at det er svært at gøre noget effektivt ved, men sagt i korthed går problemet ud på, at en læmur er meget udsat, da der ikke er noget udhæng, og da muren ikke bliver tilført varme fra bagsiden, har fugten svært ved at finde ud.

Utallige læmure er i tidens løb gået til, men det sker faktisk ikke for alle - det kan altså lade sig gøre. Men en række betingelser skal være opfyldt, og de handler alle om at holde væggen tør:

1. Soklen skal være ført rigeligt op over jordhøjde, og der skal være en fugtspærre (murpap) imellem sokkel og murværk, så man effektivt hindrer opstigende fugt.

2. Toppen af muren skal være afdækket, så den er helt vandtæt. Toppen kan udføres i tagsten (med hældning), tæt og kompakt beton eller eksempelvis skifer - der skal være en drypnæse, som skal få vandet til at dryppe fra kanten af afdækningen i stedet for at søge ind og løbe ned ad muren.

3. Selve murværket skal være i topklasse: trykkede fuger, ingen revner, gode sten.

Så vidt jeg lige kan se (og det er ikke nemt at se ret meget, fordi billedet er ganske lille og i ringe opløsning) er væggen behandlet med tyndpuds (vandskuring) og derefter malet. Det er i princippet godt nok, hvis det er udført ordentligt, men forudsætter efter min mening, at malingen er ren sillikat (eller til nøds kalk): Silikat er vandafvisende og beskytter imod slagregn, men især har silikat en uovertruffen evne til at trække fugt ud af muren, så den kan fordampe hurtigt og effektivt fra overfladen, når vejret er til det.

Nu er der lidt at tænke over - jeg håber, at du finder en løsning.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce