Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Brintoverilte til vinduerne

Tegning: Gert Ejton

? Hej Kjeld - for en del år siden rensede jeg en fyrretræstrappe efter en af dine opskrifter, hvor man smurte måske en slags sæbe på og lod det sidde i nogen tid. Og derefter kom - måske det var brintoverilte - på, så det kogte op og var lige til at skylle af. Nu er spørgsmålet, om det samme kan gøres ved vinduer af mahogni, hvorpå der er en del gammel olie, som er blevet næsten sort - og kan glasset tåle det?

Venlig hilsen

Ivan Dørr

! Hej Ivan - det er vist ved at være nogle år siden. Det var, da jeg var i min brintoverilte-periode af mit liv - ligegyldigt hvad du eller andre spurgte om, så var løsningen: brintoverilte!

Men siden er der løbet en del vand og mikroplastic i stranden. Det var før, at det blev almindeligt kendt, at brintoverilte kan bruges som en vigtig ingrediens i hjemmelavede bomber - med brintoverilte tilfører man nemlig en masse ilt, som kan få en ellers mere fredelig forbrænding til at sige bang.

Fordi der iblandt er en enkelt eller to idioter, som mener, at vejen til lykken går over terror, har man ikke ligefrem forbudt salg af brintoverilte - men man har fra myndighedernes side begrænset adgangen, så det er såre besværligt at skaffe sig i de mængder, som giver mening, hvis man eksempelvis skal rense en facade eller eksempelvis sine havemøbler af. Dengang havde de fleste byggemarkeder brintoverilte på 35 procent i 5-liters dunke fra Borup Kemi på hylderne. I dag skal du af sted til Matas for at få en lille flaske med noget fortyndet pjask, som er egnet til at skylle gebisset …

Det tiltalende ved brintoverilte er, at det angriber og nedbryder alt organisk - skimmel, alger og eksempelvis linolieprodukter - det går lynhurtigt, især hvis man tilsætter lidt salmiakspiritus - og det smukke er, at når brintoverilten (H2O2) har gjort sin virkning, er der kun vand tilbage - H2O. Det er altså en meget ren form for kemi, som kan bruges i mange sammenhænge.

Men det hjælper jo ikke noget, når der altså er nogle fjolser, som vil misbruge det - så må vi med mere fredelige hensigter gribe til andre midler.

Og i dit tilfælde vil jeg foreslå brun sæbe - den gammeldags krystalsæbe, som er noget klistret stads og en kraftig base.

Fordel et passende tykt lag på dine vinduesrammer og lad det virke i et døgns tid - eventuelt beskyttet af en madfilm eller tynd afdækningsplast, så sæben ikke tørrer ud. Jeg vil mene, at det tykke, gamle og sorte lag af olie herefter vil være opløst - eller skal vi sige opblødt - så det let kan skrubbes og skrabes af.

Der findes selvfølgelig også kommercielle lakfjernere, men de er dyre, og det er ikke godt at vide, hvilke kemiske uhyrligheder de gemmer på.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Trods glohedt ejendomsmarked: Ingeborg kan ikke sælge sin historiske ejendom

Kerteminde

Fynsk kulturarv havner i hænderne på ’gribbe’: En type bolig har endnu ikke nydt godt af opsvinget

Annonce