Annonce
Hus og have

Gør-det-selv: Badekar renoveret med akryl

Tegning: Gert Ejton
Annonce

? Hej Kjeld Bjerre - jeg har et par bemærkninger til din artikel om gamle, trætte badekar.

Vi havde samme problem for cirka 10 år siden. Jeg hørte så, at det var muligt at købe et helt nyt indsatsbadekar af akryl. Vor lokale vvs-mand tog mål i det gamle kar, bestilte et nyt hos IFØ, monterede det, og vupti var karret som nyt. Det er stadigvæk flot - vi polerer med autovoks efter rengøring. Så er det som nyt igen. Om IFØ stadig fremstiller dem, ved jeg ikke, men det er da en forespørgsel værd.

Nu til noget helt andet. Du skriver i samme artikel, at oxalsyre kan bruges til at fjerne jernspåner i egetræ, hvis man fejlagtigt har renset en Børge Mogensen-kommode med ståluld! Vi vil blive glade, hvis du vil skrive lidt mere om det.

Venlig hilsen

Jørgen W., Nyborg

? Hej Jørgen - nu var det vel strengt taget ikke lige det, jeg skrev om. Altså om at fjerne stumper af ståluld fra møbler af egetræ.

Men jeg forstår det sådan, at det er den situation, du har bragt dig selv i - at du har renset din kommode med ståluld, og først bagefter har du opdaget, at det er ikke så smart, fordi det efterlader små splinter af jern, som udløser sorte pletter i træet, hvis/når der kommer den mindste smule fugt til.

Det havde jeg nok heller ikke lige tænkt over - på forhånd - men bagefter er det jo let nok at være klog …

Faktisk findes der på nettet opskrifter på, hvordan man gør egetræ mørkt, hvori der indgår ståluld opløst i base - tror jeg nok, at det var. Men jeg har prøvet, og fidusen virker ikke for alvor. Siden har jeg eksperimenteret en del med at trylle lys eg om til meget mørk “moseeg”, og den mest enkle og driftsikre metode består i at “ryge” træet - det vil sige, at man udsætter træet for dampe fra salmiakspiritus: Byg et lufttæt kammer (det kan være et “telt” af plastic-folie eller simpelthen en plastickasse med låg) - placer dit emne og stil en tallerken under - fyld salmiakspiritus i tallerkenen og luk så i en helvedes fart!

Salmiak er meget-meget flygtigt, så dampene står lige op i hovedet på dig, hvis du ikke er forsigtig - og salmiak er virkeligt noget, som trækker tænder ud - føj for den lede …

Dampene trænger effektivt ind i træet - efter min erfaring - når de i løbet af en lille døgn en dybde på rundt regnet 10 mm, hvis træet i udgangspunktet er tørt. Lys eg er altså tryllet om til næsten sort eg, og det er en blivende ændring. Efter “rygning” skal træet dampe af i et par døgn eller tre.

Men det var jo slet ikke det, du spurgte om - du vil vide, om du kan fjerne sorte mærker på egetræ - forårsaget af ståluld (jern), som reagerer med træets indhold af garvesyre og fugt.

Ja, jeg vil tro, at du kan løse problemet let og elegant med lidt oxalsyre. De sorte pletter er en form for jern-ilte - altså ikke jern, men noget helt tredje, som opstår, når jern møder og reagerer med garvesyre - resultatet er en slags blæk. Og den guffer oxalsyren uden problemer i sig - eller hvad den nu gør. Blækket omdannes vel til noget helt fjerde - det er i hvert tilfælde usynligt, og ude af øje er ude af sind, så det gider vi ikke at bruge krudt på.

Og der er ingen bivirkninger. I modsætning til blegende midler som brintoverilte og klorin, som har den uheldige virkning, at det hele bliver lysere, så påvirker oxalsyren kun de mørke pletter - det rene trylleri.

Og så til dit badekar - det, du har fået renoveret ved at montere en indsats af akryl. Det vidste jeg ikke, at man kunne - altså bestille et badekar, som bliver lavet på mål, så det passer perfekt inden i det gamle.

Det lyder jo smart, men også dyrt, for det er ikke nogen helt enkel sag at forme akryl - det er noget med at varme en akryl-plade til en helt bestemt temperatur og derefter (med vakuum) suge den ned over en form.

Så jeg gik på jagt ude på nettet, og jeg fandt én hjemmeside, som reklamerede med en løsning, som lød rigtig - desværre var det en af de hjemmesider, som udløser en alarm på min computer: “Hvis du åbner denne hjemmeside, risikerer du at blive hacket af Putin’s trolde-hær …”

Og det skulle jeg ikke nyde noget af. Men af Googles henvisning til hjemmesiden (tilhørende en uskyldig vvs’er) fremgik det da, at prisen på en indsats til et vilkårligt badekar starter ved 12.000 kroner - og det er jo også en slags penge.

Men måske giver det mening, hvis alternativet er et helt nyt badekar og en deraf følgende regning fra mureren.

Og lige til sidst et hjertesuk: Når man med Google søger på enten emalje eller badekar, vælter det frem med tilbud om “reemaljering”, “ny emalje til badekarret” og den slags - og for nu at sige det lidt brutalt: Det er løgn og latin - fup og fidus - i bedste fald en udtryk for uvidenhed.

Emalje er knust glas (glas-pulver), som er smeltet på et underlag af metal ved voldsom varme. Det er en ekstremt holdbar overflade, som tilmed tåler varme - dog har emalje den svaghed, at hvis du taber en svensknøgle ned i badekarret, får du med stor sikkerhed en afskalning. Og der findes desværre ingen gangbar metode til at reparere med emalje.

Men udtrykket emalje bruges også i en anden sammenhæng - man taler om emaljemaling, men det har absolut intet med emalje at gøre. Når en maling får tilføjelsen emalje, er det som en betegnelse af kvaliteten - for at angive, at den er hård (slidstærk) og blank - men det er og forbliver en maling.

Når nettet flyder med tilbud om re-emaljering af badekar, er afsenderne af budskabet altså enten dumme eller fulde af løgn. Bare fordi jeg maler Fiat’en med guldbronze, bliver den vel for fa’en heller ikke til en kongelig guldkaret …

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce